Het is tegenwoordig mogelijk om te investeren in beloftevolle start-ups zonder specialistische kennis als particuliere investeerder. Zelfs als je niet een accredited investor bent. Er zijn platforms ontstaan zoals Seedrs waarmee jij voor een laag bedrag – vaak al vanaf een tientje – een aandeel kan nemen in een start-up.
Dit is in de vorm van crowdfunding. Als collectief van particulieren gooi je samen het geld in de pot waarmee het platform als centrale entiteit de aandelen verzorgd. Ik beschouw dit als een perfecte manier om te starten met investeren in start-ups.
Startup investeringen kan een mooie toevoeging zijn aan je portfolio als investeerder. Het helpt om je vermogen breder weg te zetten en wie weet tref jij de volgende Uber of AirBnb?
Wat is Seedrs.com?
Eén van de beste platforms om te investeren in startups, is Seedrs.com. Recent heeft Seedrs een mijlpaal bereikt van $ 1 miljard dollar aan totale investeringen, dus het is zeker geen kleine speler. Er zijn een aantal voordelen om te beleggen in startups via Seedrs.com.
Eén van de belangrijke onderdelen, is dat Seedrs beschikt over een team die uitgebreid de startups onderzoekt voordat de deal definitief wordt. Zij nemen de due diligence uit handen. Dit is ontzettend fijn, want als (kleine) investeerder krijg je vaak relatief weinig informatie om mee te werken. Dat maakt het lastig om te bepalen of de mooie cijfers en verhalen van de start-up ook daadwerkelijk kloppen. Bij Seedrs hoef je daar weinig zorgen over te maken. Aanvullend verzorgt Seedrs de contracten.
Ook een belangrijke nuance: bij Seedrs krijg je daadwerkelijk aandelen in een startup. Er bestaan platforms zoals crowdfundme.com, echter daar krijg je rente op je inleg. Eigenlijk verstrek je een lening. In dit geval ben je echt onderdeel van het bedrijf en profiteer je ook daadwerkelijk bij een exit.
Hoe werkt Seedrs.com?
Het proces is simpel: je maakt geld over naar je investeringsaccount. Dit verloopt vlekkeloos dankzij de ondersteuning van iDeal. Daarna kan je op onderzoek uit. Welke startups spreken je aan? Je kan de discussies volgen tussen andere beleggers en de vertegenwoordiger van het bedrijf. Uiteraard doe je je eigen onderzoek (bekijkt de diensten / producten en het LinkedIn profiel van het management team) en dan hak je de knoop door. Als je enthousiast bent, kan je het bedrag invoeren dat je wilt investeren. Eén druk op de knop: klaar. Zodra de ronde is gesloten en Seedrs de due diligence fase heeft afgerond, dan ben jij officieel aandeelhouder.
Zodra je aandeelhouder bent, word je regelmatig geüpdatet door de CEO. Via het platform krijg je toegang tot een discussiegroep waar alle investeerders onderdeel van uitmaken. Ook stuurt het management regelmatig een update met de belangrijkste ontwikkelingen.
Qua kosten is het heel interessant. Als investeerder betaal je geen fee vooraf. Pas zodra de startup een succesvolle exit maakt van het Seedrs platform, wordt 7,5% van jouw winstmarge ingehouden als beloning. Dat is een redelijk tarief voor het mogen gebruiken van dit platform.
Aanbod aan startups
Het aanbod is divers: van AI en tech bedrijven, tot koffie- en zero calorie frisdrank startups. Deze variatie aan bedrijven maakt het ontzettend leuk om één keer per maand het gehele aanbod te doorlopen. Er zullen bedrijven zijn waar je geen gevoel bij hebt, maar zeker ook kansen die jou aanspreken en binnen jouw eigen kennisdomein vallen.
Een valkuil is om té snel een portfolio te willen bouwen. Doordat de investeringen uiterst risicovol zijn – de kans om je geld te verliezen is groter dan er met winst uitstappen – is het aanbevolen om een breed portfolio op te bouwen met relatieve lage investeringen. Die hoef je zeker niet direct in je eerste jaar te bezitten.
Een gebruikelijke strategie is om jaarlijks in een vooraf bepaald aantal startups investeren. Hierdoor blijf je kritisch kijken naar de mogelijkheden, want je hebt zelfs een paar ‘schoten’ per jaar. Mocht je kiezen voor vijf investeringen per jaar, dan heb je in een periode van vier jaar tijd een portfolio van 20 bedrijven opgebouwd. Net rond de gemiddelde tijd dat start-ups een volgende stap maken, met hopelijk een mooie exit voor jou.
Secondary market
Een unieke feature van Seedrs is de beschikbaarheid van een secondary market. Hier kan jij je aandelen eenvoudig verkopen aan andere beleggers op het platform. In de meeste gevallen kan je enkel handelen met beleggers die al bij die startup betrokken zijn, maar er staan ook bedrijven in hun marktplaats waar je fris in kan stappen.
Een paar bedrijven die jij allicht kent en die aangeboden worden op de secondary market, zijn de Nederlandse beleggingsapp BUX en de sterk groeiende digitale bank Revolut.
De secondary market biedt één groot voordeel: je investeringen zijn meer liquide dan normaliter het geval is. Waar je gewoonlijk moet wachten tot een exit of nieuwe financieringsronde voordat je kan uitcashen, kan je via Seedrs.com ook tussendoor ervoor kiezen om je aandelen te verkopen. Beseffende dat start-up investering voor de lange adem is – vaak minimaal drie jaar voordat je effect ziet – is dit wel een prettige toevoeging.
Conclusie:
Als jij het interessant vindt om te beleggen in start-ups, op een manier waarbij je weinig kapitaal én tijd nodig hebt, dan is Seedrs een uitstekend platform om mee te starten!
Wat is positief aan Seedrs?
- Je betaalt geen fee als je besluit te investeren. Pas als het bedrijf uiteindelijk een exit maakt van het platform, betaal je 7,5% over de winstmarge.
- Seedrs is verantwoordelijk voor de due diligence. Zij checken of de startup valide is en de cijfers kloppen. Dit scheelt een hoop huiswerk.
- Je kunt geld overmaken door middel van iDeal. Geen moeilijke wire constructies of creditcard verplichtingen: binnen enkele seconden kan je starten met investeren
- De aanwezigheid van een secondary market zorgt ervoor dat je investeren meer liquide zijn dan normaliter het geval is.
Wat kan er beter aan Seedrs?
- Je kunt vragen stellen aan de eigenaar van de start-up, maar je hebt geen direct contact buiten het Seedrs platform om. Dit doet geen afbreuk aan je investering, maar je bent hierdoor wel passieve investeerder zonder verdere inbreng.
- Ondanks dat er voldoende pitches op beschikbaar zijn, blijft het kritisch zoeken naar de pareltjes. Seedrs bedient slechts een klein deel van de markt, dus mocht je meer tempo willen maken om je start-up investments uit te breiden, dan is enkel Seedrs niet voldoende.
Benieuwd om meer te weten over hoe wij beleggen in startups? Dan hebben wij speciaal voor onze Vrienden een exclusieve podcast aflevering waarin meer platforms en ideeën besproken worden.
Ben je geïnteresseerd om te investeren in start-ups via crowdfunding? Als je gebruik maakt van de volgende link, dan ontvang je £25 gratis krediet als je binnen 30 dagen minimaal £150 investeert in een startup. Een mooi extraatje om te beginnen.