Drie manieren om ChatGPT beter te benutten als belegger?

Jasper
Jasper

Inhoudsopgave

Het lijkt alsof de hele wereld in de ban is van AI. Dankzij de publieke lancering van ChatGPT – de tool van OpenAI – werd voor het eerst de impact van kunstmatige intelligentie merkbaar voor de gemiddelde internetgebruiker. Maar ChatGPT was nog niet geschikt voor beleggen.

In de eerste versies was de output gebaseerd op gedateerde informatie. De software is getraind op data tot 2021, waardoor het niet kon helpen bij vraagstukken die actuele info nodig hebben. Hierdoor was de tool beperkt bruikbaar vanwege het ontbreken van onder meer de kwartaalcijfers.

Maar hier komt verandering in. ChatGPT heeft voor de Plus gebruikers een Beta opengesteld die het internet kan afstropen voor actuele informatie. In één klap kan deze tool de beste vriend worden van een belegger. Maar hoe maak je hier slim gebruik van? Hierbij drie praktische voorbeelden.

“Wat kan je mij vertellen over dit aandeel?”

Er zijn duizenden aandelen beschikbaar waarin jij kan beleggen. Bij de bekende bedrijven kan je vast enigszins een beeld vormen over hun businessmodel. Maar soms kom je een bedrijf tegen die interessant lijkt, maar waarbij je iets meer informatie kan gebruiken.

ChatGPT helpt jou als belegger om eenvoudig de belangrijkste ontwikkelingen, sterke punten en uitdagingen te vernemen over dat aandeel. In dit geval gebruikte ik de volgende prompt om een snelle introductie te krijgen over Tesla:

Kun je mij een investeringstheorie geven voor het bedrijf Tesla (TSLA)? Wat zijn de recente ontwikkelingen, sterke punten en uitdagingen? 

Recente ontwikkelingen:

 1. Elon Musk, CEO van Tesla, kondigde aan dat Tesla aan twee nieuwe producten werkt, en hij schatte dat Tesla meer dan 5 miljoen van hen per jaar zal bouwen zodra ze op volle productie zijn​1​​2​.
 2. Musk beloofde dat de Cybertruck leveringen eindelijk later dit jaar zullen beginnen, ondanks eerdere vertragingen​3​.
 3. Musk herhaalde zijn belofte dat de ‘Full Self-Driving' technologie van Tesla binnenkort volledig operationeel zal zijn​4​.
 4. Tesla overweegt te beginnen met adverteren, een mogelijke verandering in de marketingstrategie van het bedrijf​5​.
 5. Voor het eerste kwartaal van 2023 rapporteerde Tesla $23.3 miljard aan inkomsten, iets lager dan de verwachtingen van Wall Street, maar het bedrijf voldeed aan de winstverwachtingen​6​​7​.

Sterktes:

 1. Tesla blijft een industrieleider met een brutowinstmarge van 19,3% in zijn autosector, ondanks prijsverlagingen in het eerste kwartaal van 2023​8​.
 2. Tesla blijft innoveren met nieuwe productontwikkeling en geavanceerde productiemethoden​9​​10​.
 3. De ‘Full Self-Driving' technologie van Tesla, hoewel nog niet volledig operationeel, blijft een potentieel belangrijk voordeel voor het bedrijf​11​.

Uitdagingen:

 1. Musk merkte op dat de productie van de Cybertruck uitdagend is geweest vanwege het radicaal nieuwe ontwerp​12​.
 2. Tesla heeft moeite gehad om de leveringsdatums van de Cybertruck na te komen​13​.
 3. Er zijn twijfels over wanneer de ‘Full Self-Driving' technologie van Tesla volledig operationeel zal zijn, aangezien eerdere beloftes niet zijn nagekomen​14​.
 4. Musk verwacht economische uitdagingen in de komende 12 maanden​

“Kan je een samenvatting geven van de recente earnings call?”

Als je investeert in een individueel aandeel, dan is het vanzelfsprekend dat je op de hoogte blijft van de ontwikkelingen. Het is standaard om minstens ieder kwartaal de earnings calls te volgen. Maar soms heb je weinig tijd hebt om de gehele call te beluisteren, of heb je voldoende aan een snelle update. In dat geval kan ChatGPT jou als belegger hierbij helpen.

Dit was het resultaat op de vraag:

Kan je mij de belangrijkste conclusies geven van de meest recente earnings call van Canoo (GOEV)? Zet de data in een tabel
Investor presentation van Canoo

Dit was het resultaat:

Belangrijke PuntenDetails
Update ManagementHet managementteam blijft zich richten op het oplossen van oude problemen. Ze wachten nog op de definitieve goedkeuring van de SEC over een schikking die te maken heeft met vroegere topmanagers​.
Markt PositieCanoo richt zich op het worden van een Technologie Uitrustings Fabrikant (TUF) in plaats van een traditionele Originele Uitrustings Fabrikant (OUF). Ze richten zich ook op de markt voor voertuigen aangedreven door zero-emission technologie, met specifieke focus op bepaalde geografische gebieden en segmenten waar er nu vraag is en veel kopers zijn.
StrategieDe strategie van Canoo is om een platform te leveren dat een hoog rendement op het geïnvesteerde kapitaal geeft, beginnend met commerciële klanten die in volume en over meerdere jaren bestellen. Deze aanpak is bedoeld om de uitdagingen te vermijden die nieuwkomers tegenkomen die grote productiefaciliteiten opzetten voordat er bevestigde orders zijn​​.
ProductieCanoo heeft besloten om productie en banen naar de VS te halen. Ze hebben een langdurig leasecontract voor hun productiefaciliteit in Oklahoma City (OKC) veiliggesteld, wat de kapitaallast en verdunning voor het bedrijf vermindert​5​​6​.
KapitaalgebruikHet bedrijf heeft geïnvesteerd in het democratiseren van hun intellectuele eigendom en activa om leemtes en witte ruimtes in de bestaande en opkomende TAM's voor hun technologie aan te pakken​​.
Transitie WerkkrachtTerwijl het bedrijf overgaat naar productie en naar de markt gaat, bouwen ze hun werkkracht in Oklahoma op voor een efficiëntere kostenstructuur. Er wordt een aanzienlijke arbeidsarbitrage verwacht naarmate ze hun werkkrachtmix verschuiven tussen Oklahoma en Californië​​.
Cash PositieIn Q1 2023 had Canoo ongeveer $346 miljoen aan cash en cash-equivalenten

ChatGPT geeft een uitgebreide beschrijving van de recente earnings call en zet deze informatie netjes in en tabel. Ontzettend handig om inzicht te krijgen, ook als je bezig bent met due diligence voor nieuwe aandelen.

“ChatGPT, wat zijn de risico's van deze investering?”

Als beleggers kijken we vaker naar de potentie van een bedrijf. Met name bij groeiaandelen, waarover prachtige verhalen over hun toekomstig marktleiderschap vertelt kunnen worden. Maar het is minstens zo belangrijk om te beseffen wat de risico's zijn.

Stel dat je enthousiast bent over het aandeel Google, maar je bent benieuwd naar eventueel blinde vlekken in je analyse. Dit is dit een goede vraag om te stellen. Tip: soms kan het helpen om context te geven, zoals een rol die ChatGPT moet invullen.

Jij bent een aandelen analist. Kan je mij vertellen wat de vijf grootste risico's zijn voor het beleggen in GOOG? 
 1. Economische Neergang: Het bedrijf van Alphabet is sterk afhankelijk van reclame, wat vaak een van de eerste kostenposten is die wordt geschrapt bij een economische neergang. Met aanhoudende inflatie, stijgende rentetarieven en afnemende consumentenbestedingen, hebben bedrijven hun reclame-uitgaven verminderd, wat de inkomstengroei van Alphabet aanzienlijk heeft beïnvloed​.
 2. Trage Inkomstengroei: De totale jaaromzet van Alphabet groeide in 2022 slechts met 10%, een daling ten opzichte van 41% in 2021. Hoewel deze vertraging naar verwachting tijdelijk zal zijn, is het een reden tot zorg voor beleggers​.
 3. Uitdagende Online Advertentiemarkt: De advertentie-inkomsten van Alphabet zijn gedaald ten opzichte van het voorgaande jaar. Bovendien ondervindt Google toenemende concurrentie in korte video's van TikTok, wat zijn advertentie-inkomsten verder zou kunnen beïnvloeden​​.
 4. Kostenverlagende Maatregelen: Om zich door de zwakke advertentiemarkt te slaan, heeft Google aanzienlijke bezuinigingen moeten doorvoeren, waaronder het ontslag van ongeveer 6% van zijn personeel. Dergelijke drastische maatregelen kunnen mogelijk invloed hebben op de operationele efficiëntie en moraal van het bedrijf​​.
 5. Onzekere Economische Vooruitzichten: De financiële directeur van Alphabet merkte op dat vanwege de uitdagende economische omgeving de vooruitzichten onzeker blijven​.
ChatGPT voor beleggen

Conclusie, is ChatGPT nuttig voor beleggers?

Dit zijn drie snelle voorbeelden hoe een belegger ChatGPT kan benutten om snel voorzien te worden van informatie. Met de snelle ontwikkeling van AI in het algemeen is dit slechts het tipje van de ijsberg. Het zou mij niet verbazen als we over enkele maanden het gros van onze aandelen analyses doen via AI.

Uiteraard is het geen complete vervanging van een goede due diligence, maar het is een efficiënte manier voor specifieke informatie. Doe altijd goed onderzoek voordat je besluit om te investeren.

Aandelen

Jasper Twitter

Jasper is een optimische belegger met de focus op innovatieve bedrijven, crypto en tech.