Leren van grootmeester Peter Lynch

Boekrecensie: One Up on Wall Street, door Peter Lynch.

Herman
Herman

Inhoudsopgave

Wat betreft beurslegendes kom je na Warren Buffett al vrij snel uit bij Peter Lynch. En niet onterecht, want tussen 1977 en 1990 behaalde hij een gemiddeld jaarrendement van 29,2%! Een ideale leermeester dus. In One Up on Wall Street zet hij zijn belangrijkste lessen uiteen.

Met dit boek, "One Up On Wall Street", leer je: 

  • Dat potentiële multi-baggers soms dichterbij zijn dan je denkt 
  • Welke punten belangrijk zijn om de beste aandelen te kiezen
  • Welke punten je als rode vlaggen mag beschouwen 

Kijk goed om je heen

De hoofdinsteek van het boek luidt: kijk in je zoektocht naar interessante aandelen goed om je heen. Zie je bijvoorbeeld een nieuw veelbelovend product in de schappen? Kijk dan eens welk bedrijf daar achter schuilt. Of kom je, bijvoorbeeld via je werk of hobby, bepaalde bedrijven tegen? Dan zijn dit allemaal interessante startpunten voor onderzoek.

Een prikkelende insteek. Zo vertelt hij hoe hij via zijn vrouw succesvolle aandelen op het spoor kwam. Bijvoorbeeld van een fabrikant van vrouwenkousen en een warenhuis.

Maar ook zelf probeert hij zo veel mogelijk te ervaren. Denk aan op de koffie gaan bij Dunkin Donuts, een taco pakken bij Taco Bell en een nachtje doorbrengen bij Holiday Inn. Zo krijgt hij zelf een gevoel bij het bedrijf. 

Zoeken naar een 10 bagger

Uiteraard is dit pas het begin van de zoektocht. Het advies is niet om zomaar aandelen te kopen van bedrijven/producten waar je zelf tevreden over bent. Een goed product of concept maakt natuurlijk nog niet per se een goede investering. Lynch neemt de lezer dan ook mee in zijn verdere aanpak.Met andere woorden: hoe kies je zelf een potentiële 10 bagger? 

Ga bijvoorbeeld na of het betreffende product een belangrijk onderdeel van de omzet vormt. Bepaal hoe hoog of laag het aandeel is gewaardeerd. En neem eens een kijkje in de cijfers. Zo stort Lynch een hele bak kennis over je uit. Welke type bedrijven zijn er (en hoe speel je daar op in)? Op welke rode vlaggen moet je letten? En wat zijn juist positieve punten? 

One Up on Wall Street is daarmee een erg goed gevuld boek. Er zijn echt heel veel lessen te leren hier. De nog geen 300 pagina’s zijn uitermate goed besteed. Het boek is daarnaast lekker luchtig geschreven. 

Conclusie

One Up on Wall Street is een boek bomvol leermateriaal. Ideaal voor beginners én gevorderde beleggers. De insteek van Lynch prikkelt en inspireert. Een absolute klassieker!

Strong Buy
Psychologie

Herman Twitter

Herman wil zoveel mogelijk leren over beleggen. Daarom leest ie als een gek boeken over dit onderwerp.