Hoe staan beleggers ervoor dit jaar?

We weten allemaal dat beleggen soms kan aanvoelen als een solo activiteit en we hebben het er in de podcast wekelijks over dat het kan lijken alsof je op een eilandje zit, als het gaat om rendement en verwachtingen.

Twan
Twan

Inhoudsopgave

Veel mensen die beleggen, vergelijken hun rendement met dat van bijvoorbeeld de S&P500 of een wereld ETF. Of worden getriggerd door posts op Social Media, waarbij vooral grote accounts hun fantastische rendementen delen. Dat kan een vertekend beeld geven en onterecht een gevoel van “ik doe het niet goed” oproepen.

Daarom doen we al ruim 15 maanden een poll op Twitter/X, waarbij we vragen om aan te geven wat het rendement is van onze volgers en luisteraars.

Hier doen maandelijks honderden mensen aan mee. Hierdoor krijgen niet alleen wij een beter beeld van de gemiddelde rendementen, maar ook geeft het onze volgers en lezers een idee hoe ze ervoor staan ten opzichte van andere beleggers.

De keuzes in de poll zijn gebaseerd op vier niveaus:

  • < 0%, dus verlies
  • 0% - 5%
  • 5% - 10%
  • 10%+

Grappig detail is dat er altijd wel mensen zijn die eronder reageren met de vraag waarom de “ranges” zo beperkt zijn en waar dan de opties zijn voor 20%, 50% of 100%+. Dat zijn uitzonderingen en uitschieters die we niet meenemen en gewoon met 10%+ beantwoord kunnen worden. Of jouw meme-stock of optie-play nou 20% of 20x is gegaan.

Year-to-Date rendement

Als we kijken naar de rendementen van de groep, tot nu toe (Year To Date), dan zien we de volgende ontwikkeling:

Na de eerste maand van 2024 stond nog 1/3 van de mensen op verlies, wat na drie maanden geslonken is tot slechts 9% van de respondenten. Het lijkt er dus op dat de slechte start (Jan) opgevolgd werd door twee goede maanden (Feb + Mrt).

Om dit even te vergelijken met de eerste drie maanden van vorig jaar, zie je het volgende:

Rendementen jan-mrt voor 2024 vs 2023

Beduidend meer mensen stonden begin vorig jaar op verlies, dan dit jaar het geval is. Het lijkt dus een veel betere start van het jaar (op basis van deze poll) dan de eerste drie maanden van 2023.

💡
Even ter vergelijking: de S&P500 deed in de eerste drie maanden van 2024 zo’n +10% versus +7% in de eerste drie maanden van 2023. Dus ook hier een betere start.

Zelf stonden Jasper en ik na drie maanden in 2024 op respectievelijk 36% en 28%, maar dit kan natuurlijk verderop in het jaar zomaar veranderen.

Vorig jaar stonden wij er anders voor in de eerste drie maanden:

  • Jasper: +10%
  • Twan: +22%

Eigenlijk hebben we hier zelf ook een beter beeld door, om een beetje feeling te blijven houden met “de groep”, dan puur te vergelijken met elkaar. En ik moet zeggen dat dit toch wel een zekere houvast of benchmark geeft.

De rest van het jaar

Hoe ziet de rest van het jaar er dan uit, als we nu al kunnen zeggen dat het een betere start van het jaar is geweest (voor de meesten), dan vorig jaar? Who knows! Het jaar is in feite nog jong en we hebben geen idee of de positieve trend zich voortzet, maar er is wel wat buffer bij velen om een tijdelijke daling op te vangen (denk ik).

Vorig jaar waren de slechtste maanden voor veel beleggers voornamelijk te vinden in augustus t/m oktober, wat je hieronder kunt zien.

Rendementen per maand in 2023

Je ziet hierboven duidelijk dat de groep die op verlies stond, in juli geslonken was tot het laagste punt, om vervolgens weer te groeien tot bijna 50% eind oktober 2023. Tegelijkertijd daalde de groep van 10%+ van 50% (eind juli) tot slechts 17% (eind oktober). Dat waren drie pijnlijke maanden.

Geen idee of het zich op dezelfde manier gaat ontwikkelen als vorig jaar, want geen enkel jaar verloopt hetzelfde. Maar ik hoop dat je hiermee een beeld krijgt van de rendementen van onze volgers en wellicht dat het jou ook wat houvast en vergelijkingsmateriaal geeft.

We blijven de poll elke maand doen en de resultaten zullen we blijven delen, dus hou mijn X account in de gaten als je mee wilt doen.

Portfolio

Twan Twitter

Investeert volgens zijn eigen “BIG” strategie, die bestaat uit drie elementen: bescherming, inkomen en groei. Belegt sinds 2006, schrijft en praat erover sinds 2019.