Twan

Hai, ik ben Twan. Actief belegger sinds 2006 en ik schrijf al jaren over personal finance, investeren en de economie. Er staan inmiddels meer dan 200 artikelen online die samen al meer dan 500.000 keer gelezen zijn. Maar zo is het niet begonnen...

Ik heb meer dan vijftien jaar lang een goedbetaalde, maar stressvolle baan voor een internationaal bedrijf gehad. Ik had het enorm naar mijn zin en toch bekroop mij het gevoel, dat ik iets anders moest gaan doen. Ik vond het de stress niet meer waard en ik zag veel mensen links en rechts leven van salarisdag naar salarisdag. In de hoop dat er aan het eind van de maand nog iets over was om mee te sparen of beleggen.

Ik wilde iets anders en heb me een tijd geleden volledig toegelegd op personal finance en investeren. Al ruim 10 jaar heb ik duizenden uren onderzoek gedaan om mijn eigen financiële situatie op de rit te krijgen. En met succes. Mijn vermogen groeide en ik raakte in contact met mensen die ook wilden wat ik wil: financieel onafhankelijk worden en uiteindelijk grotendeels kunnen leven van passief inkomen. Niet dat ik straks niet wil werken, maar ik wil niet langer volledig afhankelijk zijn van werk om te kunnen leven.

Ze zeggen wel eens: “succes is minder leuk in je eentje”. En zodoende begon ik in 2019 mijn missie: anderen helpen met wat ik had geleerd. Ik leer overigens nog elke dag bij, want er is zoveel verandering gaande in de wereld.

Ik hoop dat mijn kennis en ervaringen ook voor jou een bron van inspiratie kunnen zijn.

“A curious mind is the secret to a bigger life”

Mijn beleggingen

Ik heb een gespreid (kern)portfolio dat na jaren opgebouwd is uit een mix van aan de ene kant zeer risicovolle en aan de andere kant minder risicovolle assets. Hiermee zorg ik voor een balans waardoor ik beter kan slapen. Ik beleg onder andere in ETF's, groeiaandelen, edelmetalen, crypto en startups.

Verdeling

Op dit moment hanteer ik een verdeling van 80/10/10 bij het samenstellen van mijn totale portfolio: 80% van mijn belegde vermogen zit in mijn kernportfolio, 10% gebruik ik om mee te traden en 10% is bedoeld voor jaarlijkse experimenten en testjes. 

Ik houd mijn experimenten bewust gescheiden van mijn kernportfolio. Door deze opzet en verdeling blijft verreweg het meeste gericht op de lange termijn en heb ik tegelijkertijd altijd geld beschikbaar om tussentijds nieuwe dingen uit te proberen.

Rendement

Sinds ik ben begonnen met beleggen in 2006, heb ik gemiddeld een jaarlijks rendement van 16% weten te behalen. Afgelopen jaar (2023) was een bijzonder jaar, qua rendement (+53%). Komende van een teleurstellend 2022 was het een welkome verandering, maar zo gaat het niet altijd natuurlijk. Ik heb extreem goede, maar ook heel erg slechte jaren (o.a. 2008 en 2018) gehad in het verleden. Hoort er allemaal bij!

BIG Strategie

Mijn beleggingen doe ik op basis van mijn “BIG” strategie en bestaat uit de volgende drie lagen

Bescherming dient als anker voor mijn portfolio, inkomen is waar ik uiteindelijk van wil leven als ik oud en grijs ben en groeibeleggingen gebruik ik om de andere twee categorieën mee aan te vullen. 

Een simpele, maar heel effectieve strategie die ik al jaren volhoud door maandelijks te beleggen via de dollar-cost-averaging methode (80%) en deels door handmatige beleggingen (20%) te doen. 

Trading

Verreweg de meeste beleggers zullen er goed aan doen om maandelijks passief te beleggen, wat de koersen ook doen. Actief beleggen vergt veel tijd, kennis en moeite om het resultaat van passief beleggen op de langere termijn te kunnen verslaan. De meerderheid van (actieve) beleggers slaagt daar namelijk gewoonweg niet in.

Naast mijn lange-termijn portfolio doe ik ook aan swing-traden, om op kortere termijn wat kansjes te benutten voor extra rendement. Je vindt die trades ook terug in de portfolio tracker, onder de categorie "swing trading".