Crypto zorgt voor sterke opmars (+35,6%)

Risico's nemen; dat thema staat bij mij de afgelopen maand centraal. Wat betekent risico nemen echt? En hoe kan het zowel problemen voorkomen als ons tegenhouden in het nastreven van onze ambities? Mijn conclusie: risico nemen is onvermijdelijk voor het behalen van exceptionele resultaten.

Jasper
Jasper

In de podcast van afgelopen week bespraken Twan en ik het concept van risico nemen en waarom we van mening zijn dat de meeste beleggers een verkeerd beeld hebben van risico in hun strategie. Dit onderwerp staat de afgelopen weken centraal in mijn leerproces.

Risico nemen wordt vaak direct geassocieerd met gokken. Veel mensen denken: "Voor elk denkbaar scenario is er ook een risicoloos alternatief, maar dat kost misschien iets meer tijd of moeite." Ik ben inmiddels overtuigd geraakt van het feit dat een zekere mate van risico nemen onvermijdelijk is als je wilt uitblinken boven de brede middenmoot.

Afbeelding

Wat is die brede middenmoot? Dat verschilt per generatie. Waar de babyboomers de rijkste generatie ooit zijn, worden de opvolgende generaties geconfronteerd met enorme financiële uitdagingen.

  • De meeste Gen X'ers in Amerika zullen mogelijk nooit met pensioen kunnen gaan, zoals blijkt uit onderzoek van de Financial Times.
  • Millennials kiezen steeds vaker om geen kinderen te krijgen vanwege de hoge vaste lasten, waardoor beide ouders moeten blijven werken.
  • De meeste Gen Z'ers zullen waarschijnlijk de komende 10 tot 20 jaar geen eigen huis kunnen kopen.

Hoe kunnen we onszelf uit deze situatie bevrijden? Door een groot bedrag te erven van onze ouders, door een uitzonderlijke carrière te hebben, door onze levensstandaard te verlagen of door bewust geen kinderen te nemen. Maar wat als we wél willen leven volgens onze eigen normen? Dan moeten we risico's nemen. Iets wat de boomer-generatie zelden heeft hoeven doen.

Velen van hen hebben geleerd van hun ouders, die met slechts één degelijke baan en wat spaargeld (tegen enorme rentetarieven) comfortabel konden leven, dat risico nemen vaak onnodig was. Ondernemerschap werd gezien als falen ("Kun je geen baan vinden?") en vanwege de economische welvaart heeft het merendeel van die groep een eigen huis met lage hypotheek en een prima pensioen.

Iedere generatie heeft zijn eigen uitdagingen. Dit is geen verwijt naar de babyboomers, maar een inzicht dat risico nemen voor de jongere generaties geen 'nice-to-have', maar een 'must-have' is geworden als ze hun dromen willen verwezenlijken.

🔥
"Being lucky is the result of taking risks, and taking them often".

Mijn observatie is niet dat iedereen zijn volledige vermogen blindelings op één aandeel moet inzetten. Been there, done that. Canoo en Desktop Metal hebben me een paar jaar aan rendement gekost.

Maar wel dat je moet durven te investeren in zaken waarin je sterk gelooft, ondanks dat de massa - en zelfs je eigen familie of vriendenkring - je voor gek verklaart.

Soms pakt het goed uit. Soms pakt het niet goed uit. Maar volgens de theorie van het boek "Thinking in Bets" - zolang je consequent doordachte beslissingen neemt, is het onvermijdelijk om op de lange termijn succesvol te worden.

Met deze introductie is het tijd om een blik te werpen op mijn resultaten van het eerste kwartaal.

Dit bericht is alleen voor Members

Abonneren

Heb je al een account? Inloggen