Wat kunnen beleggers leren van poker?

Het boek "Thinking in Bets" werpt een inzicht op in de mindset van een van de beste pokerspelers, Annie Duke, en hoe zij dagelijks situaties inschat op basis van risk/reward. Haar lessen zijn ook nuttig buiten de wereld van beleggen.

Jasper
Jasper

Inhoudsopgave

In een wereld vol onzekerheden wijst Annie Duke's "Thinking in Bets" ons de weg naar betere besluitvorming. Zij was jarenlang één van de betere pokerspelers, waar succes en falen dicht bij elkaar liggen.

Ondanks dat je het gehele pokerpotje de juiste beslissingen maakt, keer op keer, kan het resultaat zijn dan je met lege portemonnee naar huis gaat. Hoe zorg je ervoor dat je mentaal sterk blijft en je de juiste keuzes blijft maken? Zodat je op de lange termijn - de "Expected Value" van je beslissingen, in het poker - wél de vruchten plukt?

Het boek zit boordevol handige tips die je zowel in je persoonlijke als professionele leven kunt toepassen.

Resultaat staat los van proces

Eén van de sterkste ideeën die ik heb geleerd is dat we onzekerheid moeten omarmen. In plaats van te denken in termen van 'succes' of 'mislukking', is het beter om te erkennen dat de toekomst altijd onvoorspelbaar is.

Als beleggers beoordelen wij onze beslissingen extreem zwart-wit: heeft een investering ons geld opgeleverd? Dan is het een goede beslissing geweest. Kost het geld? Dan was het een slechte beslissing. En het klinkt gek, maar dat is voor de lange termijn een slechte mindset.

De originele "INVSTR" pet van Mister Don doet het goed op fotomomenten.

Wat Annie ons leert in het boek, is dat je de focus wilt leggen op proces. Hoe maak je de kans zo groot mogelijk voor jezelf dat je succesvol gaat zijn? En dat betekent niet dat iedere belegging winstgevend hoeft te zijn, zolang je ervoor zorgt dat het merendeel van je geïnvesteerd vermogen wél geld oplevert.

Door te denken in kansen en mogelijkheden, kunnen we slimmere beslissingen nemen en flexibeler zijn in onze aanpak. En durven we ook kansen te nemen die anderen te risicovol achten, terwijl het een hele rationele kansafweging kan zijn.

Ego is dodelijk voor goede beslissingen

Een ander eye-opening inzicht is het belang van het loskoppelen van ons ego van onze beslissingen. Soms denken we dat een goede beslissing automatisch leidt tot een goed resultaat, maar dat is niet altijd het geval.

🧑‍🏫
Lange tijd had ik mijn online "gepercipieerd succes" gekoppeld aan twee aandelen: Desktop Metal en Canoo. De koersen daalden hard. Dit werd een ego kwestie, omdat ik aan iedereen wilde bewijzen dat ik het wél goed had gezien. Resultaat kreeg voorrang op proces, waardoor ik uiteindelijk met enorm verlies moest verkopen.

Door te focussen op het proces in plaats van het eindresultaat, kunnen we leren van onze ervaringen en beter worden, ongeacht de uitkomst. Dat de koers van beide aandelen fors daalde - het resultaat - heeft eigenlijk geen waarde voor het maken van een juiste beslissing. Mijn proces was gemankeerd.

In het boek benadrukt Annie ook hoe waardevol het is om verschillende perspectieven te verzamelen voordat we een beslissing nemen. Door input te vragen van verschillende mensen en bronnen, kunnen we onze blinde vlekken identificeren en beter geïnformeerde keuzes maken.

Belangrijkste lessen

Hier zijn de top vijf lessen uit "Thinking in Bets":

  • Omarm de onzekerheid en denk in kansen
  • Laat je ego buiten de deur als je beslissingen neemt
  • Verzamel diverse perspectieven voordat je een beslissing neemt
  • Wees flexibel en pas je strategieën aan op basis van nieuwe informatie
  • Zie mislukkingen als leermomenten en kansen om te groeien

Kortom, "Thinking in Bets" is een ontzettend interessant boek dat je helpt om slimmer te denken en betere beslissingen te nemen. Zeker als je enigszins bekend bent met pokeren.

Of je nu een professional bent die zijn strategieën wil verbeteren of gewoon geïnteresseerd bent in hoe je je mindset kan versterken, dan is dit boek absoluut de moeite waard om te lezen.

Het is één van mijn favoriete boeken die mij als belegger een inzicht heeft gegeven voor de rest van mijn leven.

Aandelen

Jasper Twitter

Jasper is een optimische belegger met de focus op innovatieve bedrijven en tech.