Ok. Dit concept duurde even voordat ik het zelf echt begreep. Maar overal online en in boeken wordt er gesproken over het principe van jouw geld aan het werk zetten. Door geld aan het werk te zetten, verdient dit geld op zijn beurt weer geld voor jou.
Ok, hold on. Wat betekent dat eigenlijk en hoe kan dit je helpen om in de toekomst financieel beter af te zijn dan nu?
Om dit aan mezelf uit te leggen, heb ik een tijdje geleden het volgende bedacht: zie elke euro die je verdient als een werknemer, of “werkertje” met een functie. En die werkertjes moet je, juist, aan het werk zetten.
Het is aan jou om te bepalen welke functie ze krijgen en in de gaten te houden of ze hun taken wel goed uitvoeren.
“How many millionaires do you know who have become wealthy by investing in savings accounts? I rest my case.” – Robert G. Allen
Geef elke euro een taak
Ga er even voor het gemak vanuit dat iemand 2.000 euro netto per maand verdient. En dat daarvan 1.500 euro naar maandelijkse lasten gaat.
Dan heb je dus, zodra je salaris binnenkomt, 1.500 werkertjes die je er meteen op uit stuurt om ervoor te zorgen dat jij jouw verplichtingen kunt nakomen voor de komende maand, zodat je:
- niet onder een brug hoeft te slapen (huur/hypotheek)
- kunt blijven eten (budget voor boodschappen)
- geen kluizenaar wordt (budget voor etentjes met vrienden)
- etc etc
Zodra deze 1.500 werkers er op uit zijn gestuurd, zie je ze heel waarschijnlijk niet meer terug de komende maand. En dan heb je nog 500 werkers (2000-1500) die staan te popelen om ook iets te doen.
Ze kijken je allemaal aan en vragen zich af hoe ze jou van dienst kunnen zijn. Jij kijkt terug, staart een beetje schaapachtig voor je uit en zegt: “Weet je wat, geliefde werknemers, ik zet jullie voorlopig even neer in de kantine totdat ik weet of ik werk voor jullie heb”.
En daar gaan ze, slenterend richting kantine. Je besluit om zo nu en dan even te checken hoe het met ze gaat en hoopt dat je intussen iets kunt bedenken om ze bezig te houden.
Na een tijdje blijkt dat je nog steeds geen enkel idee hebt, maar je zit nog steeds met een kantine vol met werknemers.
Intussen drinken ze aardig wat koffie (op kosten van de zaak) en bestellen ze (ook op kosten van de zaak) heel wat dure lunches.
Een leger aan werkers tot jouw beschikking
Als je nu nog niet afgehaakt bent of denkt dat ik iets minder lijm moet snuiven – ik ga het je uitleggen.
Dit lijkt misschien een random verhaal, maar dit is wat wij doorgaans doen met ons salaris. Een deel heeft van tevoren al een functie (rekeningen/verplichtingen) en een deel (nog) niet.
Die werkers die je in de kantine hebt zitten, vertegenwoordigen het geld dat niets staat te doen op je (spaar)rekening. En de kosten van koffie, snacks en lunch in de kantine is in feite de inflatie.
Door je geld op je rekening te houden, neemt de waarde ervan af (gemiddeld 2% per jaar). En dat is zonde.
En dan heb ik het nog niet eens over wat er gebeurt als jouw werkertjes in opstand komen, omdat ze zich vervelen (het punt waarop je meestal impuls-aankopen gaat doen).
Je hebt dus de beschikking over 500 euro per maand, waar je niet structureel iets mee doet. Deze 500 werkertjes willen graag voor je aan de slag.
Besluit daarom ze op pad te sturen, zodra ze voor je klaar staan (zodra ze binnenkomen = op salarisdag). Elke dag dat die werknemers niets staan te doen, kost jou geld en is een gemiste kans. Dat noem ik ook wel “dood geld”.
En hoe sneller ze voor je aan de slag kunnen, hoe meer tijd ze hebben om geld voor je kunnen verdienen. En sommige werkers zullen harder of slimmer werken voor je, dan andere.
Welke taken zou je aan je “overige” geld kunnen geven?
Zet jouw “vrije” werkers (euro's) dus aan het werk, door ieder een functie/taak te geven. En hier komt investeren bij kijken. En verschillende investeringen, geven verschillende resultaten.
Stel, je zet 250 werknemers aan het werk op de beurs, bij veilige ETF's of indexfondsen. Laag risico, prima rendement en je hoeft ze niet steeds te coachen of in de gaten te houden.
Nog eens 150 werknemers verdeel je over investeringen als Crowdfunding en crowdlending. Iets meer risico, maar leuk om mee bezig te zijn en met prima rendement.
En de overige 100 enthousiaste werkers stuur je de goudmijnen en crypto-wereld in. Zo is iedereen bezig en kun jij verder met je eigen werk.
Voorbeelden
- Crowdfunding
- Indexfondsen of ETF's
- Alternatieve spaarrekeningen met hogere rente
- Goud/Zilver
- Dividend aandelen
- Cryptovaluta
- Onroerend goed
- etc
Er zijn heel wat mogelijkheden. Belangrijk is dat je niet al je werkers (euro's) bij hetzelfde aan het werk zet. Spreidt dus alles uit over verschillende investeringen om risico's te beperken.
Compound effect = geld verdient geld voor jou
Het mooie van jouw geld aan het werk zetten, is dat dit geld ook weer geld voor jou verdient. Maar ook dat extra geld, verdient weer geld. Heh, wat? Dit heet het “compound effect”. Hoe dat zit?
Stel, jouw investering van 100 euro heeft een rendement van 7%. Na een jaar heeft die investering hierdoor zo'n 7 euro extra voor je verdiend. Hoef je zelf niet extra voor te werken.
In jaar 2 heb je niet alleen die 100 euro (van jaar 1) die voor je aan het werk is, maar 100 + 7 = 107 euro.
Deze 107 euro gaat ook weer hard aan het werk om in dat jaar 7% bij elkaar te verdienen, waarmee je aan het eind van het tweede jaar 107 + 7% = 114,49 euro hebt.
In jaar drie heb je dan 122,50 euro enzovoorts…
In dit voorbeeld gaan we even niet uit van het effect van inflatie en voor het gemak heb ik het gemiddelde rendement van 7% genomen voor de aandelenmarkt van de afgelopen 20 jaar.
Natuurlijk kunnen investeringen in het ene jaar minder goed uitpakken dan het andere, maar het gaat om het gedachte-proces en om je ervan bewust te maken dat geld “moet werken”
Even in het kort:
- Jij hebt zelf gewerkt voor die 100 euro (via je baan)
- Die 100 euro is aan het werk gegaan om 7 euro te verdienen (7%)
- En die extra 7 euro is samen met die 100 euro ook weer aan het werk gezet om meer te verdienen
- Hoe langer je dit volhoudt, hoe meer “werkertjes” er vanzelf bij komen, aan de slag kunnen en meer werk voor je kunnen verzetten
Let op “luie” en “spijbelende” werkers
Nu is het natuurlijk niet zo dat je volledig achterover kunt leunen. Want dan nemen je werkertjes een loopje met je.
Van tijd tot tijd is het verstandig om even in te checken en te zien of elk van hen nog wel even goed z'n best doet.
Want – even terug naar het echte leven – er zijn soms investeringen die niet helemaal goed gaan. En dan dien je wel op tijd te beslissen om dit geld gewoon ergens anders voor je aan het werk te zetten.
En soms ben je ze ook kwijt, dat kan gebeuren. Maar zelfs dan, heb je het nog altijd beter voor elkaar dan jarenlang met een kantine vol luie en ongemotiveerde werknemers te zitten ;-)
Gewoon beginnen!