Hoe een UPS bezorger miljonair werd van $14.000 per jaar

Hoe een UPS bezorger miljonair werd van $14.000 per jaar

Ok, dit is natuurlijk een sensatie-verhaal, maar het gaat niet zozeer om het verhaal zelf – maar om de les die erin verborgen ligt.

Het verhaal van Theodore Johnson

Theodore Johnson werkte z'n leven lang voor UPS en verdiende nooit meer dan $14.000 per jaar en toch was hij op zijn oude dag meer dan $70 miljoen waard.

Omdat hij het met dit schamele loon het niet voor elkaar kreeg om te sparen, gaf een vriend hem de volgende tip: wat als hij net zou doen alsof de overheid de belastingtarieven zou verhogen en er elke maand hierdoor meer geld van zijn salaris ingehouden zou worden dan ervoor? 

Belastingcenten kun je zelf niets mee, die ben je kwijt. En omdat je niet zelf besluit om geld van je salaris in te houden (de overheid doet dit) loop je niet het risico dat je jouw geld al uitgegeven hebt voordat je zou moeten besluiten het weg te zetten. Mensen zijn nou eenmaal “te lief” voor zichzelf.

Dus creëerde hij een “loonbelasting” voor zichzelf. Hoewel hij weinig verdiende, zorgde hij dat elke maand op het moment dat z'n salaris binnenkwam, 20 procent van zijn geld rechtstreeks naar een beleggingsrekening ging.

Door dit elke maand, gedurende 50 jaar vol te houden, had hij aan het einde van zijn leven $70 miljoen bij elkaar.

Hoe kan dat nou?

Nu zal het oplettende rekenwonder misschien denken: wacht even. Hoe kun je nou jaarlijks met 20% van $14.000 ($2.800) na 50 jaar uitkomen op 70 miljoen? 2.800 x 50 = 1.4 miljoen. Daar klopt niets van, dit verhaal is “too good to be true”!

Compound interest

Het geheim zit hem in een klein financieel fenomeen dat compound interest heet. Doordat Theodore elke maand geld op een beleggingsrekening zette, bouwde hij niet alleen vermogen op. Zijn vermogen werd ook elke maand meer waard door het rendement op die beleggingen (winst).

En omdat hij nooit aan die beleggingen kwam en stevig bleef volhouden, groeide het bedrag na verloop van tijd exponentieel door en werd het automatisch meer waard dan wat hij ooit zelf bij elkaar had kunnen sparen.

Dit kan jij ook!

Albert Einstein noemde compound interest de ‘grootste wiskundige ontdekking aller tijden'. En niet voor niets, het werkt echt. En het is nog altijd een van de meest succesvolle manieren om je geld te laten “groeien”.

Maar het vergt wel een aantal dingen:

  1. Je moet de discipline aanleren, via het automatisch wegschrijven van je salaris, om dit elke maand vol te blijven houden.
  2. Neem nooit geld uit deze “pot”, totdat je jouw doel hebt bereikt.
  3. Hoe langer je het volhoudt, hoe groter het effect. In het begin zorgt het rendement nog niet voor een grote vermenigvuldiger. Maar hoe langer het “compound effect” z'n werk kan doen, hoe meer je vermogen zal groeien per jaar.

Steady wins the race

Het gaat er niet om hoe groot het bedrag is dat je inlegt. Het gaat erom dat je gedurende een lange periode (liefst minimaal 25 jaar), consequent geld opzij zet en dat geld voor je laat werken via investeringen.

Zodra je een paar maanden mist of je neemt een deel van het geld tussentijds op, vermindert het effect en dus ook de vermenigvuldiger.

Wees dus voorzichtig met het inschatten van het bedrag dat je kunt missen per maand, zodat je het echt niet ineens nodig zult hebben voor andere uitgaven.

Kleine bedragen x veel tijd = beter dan grote bedragen x weinig tijd. De kans dat je de gehele periode een groot bedrag kunt missen per maand, is geringer dan bij kleinere bedragen.

Begin rustig en klein en pas het bedrag naar boven aan zodra je wat meer gewend bent aan dit systeem. Steady wins the race!

Begin nu, want het is nooit te laat!

Ben je ook zo iemand die het maar niet lukt om geld opzij te zetten en is er altijd wel iets dat voorrang heeft qua uitgaven? Pas dan deze strategie toe en begin met het maandelijks automatisch wegboeken van een bedrag van je salaris.

Start met 10, 20, 50 of 100 euro per maand. Het maakt niet uit. Het gaat erom, dat het bedrag klein genoeg is om het niet nodig te hebben. En dat het dus ook klein genoeg is om het jarenlang vol te blijven houden.

En verandert je salaris? Stel je maandelijkse inleg dan naar boven bij.

Zo'n beetje elke bank heeft tegenwoordig zo'n beleggingsrekening, waarbij je dit automatisch kan doen. Maar nog beter (maar wel wat meer werk) is het om indexfondsen maandelijks te kopen.

Wat je ook doet: Hoe vroeger je begint, hoe eerder je het effect zult merken. Hou dit minimaal 20 jaar vol, maar liever nog langer. 

Succes!

Gratis en meteen inspiratie krijgen?

Je krijgt direct toegang tot alle DLT Free artikelen én je ontvangt wekelijks een waardevolle nieuwsbrief. Volledig gratis.
Geweldig! Controleer je inbox en klik op de link om je abonnement te bevestigen.
Fout! Voer een geldig e-mailadres in