Dat is…. Nu! Zo, klaar. Graag gedaan. Ok ok, ook al is dit niet het hele antwoord op de vraag, toch komt het hier wel grotendeels op neer. Het beste moment om te investeren is nu.
Bij het maken van investeringen, vragen veel mensen zich vaak af of het wel de goede tijd is om in te stappen. “Staat de beurs niet te hoog, wat als morgen alles instort?”
Geen onbegrijpelijke vragen, maar ik ga je vertellen dat het (op een enkele uitzondering na) niet uitmaakt.
Het timen van de markt en het effect op je winst
Misschien heb jij elke maand een gedeelte van je salaris dat je wilt beleggen. Of misschien heb je elk jaar de beschikking over een eindejaarsbonus.
In dat geval kun je jezelf afvragen: “Zal ik dit allemaal in een keer investeren of zal ik het gedurende het jaar verspreiden?”. En wanneer stap je in?
Er zijn verschillende manieren om een bedrag dat je “over” hebt, te investeren. Van direct inleggen zodra je het geld ter beschikking hebt of langzaam en gespreid over tijd.
En als je dan zover bent en besluit in te leggen, kan het zomaar zijn dat je nou net die ene dag of maand kiest waarin de markt een duik in het diepe neemt.
Charles Schwab (probeer dat maar eens 10 keer snel achter elkaar uit te spreken), een van de grootste brokers in Amerika, publiceerde in 2013 een studie over het “timen van de markt”.
Ze wilden kijken in hoeverre het moment dat je kiest om te investeren, bepalend is voor je rendement.
Vijf verschillende investerings-typen
Ze gebruikten hiervoor vijf fictieve personages, die vijf investeringstypen vertegenwoordigen.
Elk van deze vijf personen had dezelfde setup: ieder had aan het begin van het jaar een bedrag van $2.000 tot z'n beschikking om te investeren.
- Peter was een perfecte timer. Hij wist elk jaar zijn $2.000 precies op de beste tijd in de S&P 500 te investeren, op het laagste punt.
- Ashley koos voor een eenvoudigere aanpak: elk jaar, zodra ze haar geld ontving, investeerde ze direct haar $2.000 in aandelen.
- Matthew verdeelde zijn jaarlijkse bonus van $2.000 in 12 gelijke delen, die hij aan het begin van elke maand investeerde in aandelen. Deze strategie staat bekend als “Dollar Cost Averaging“.
- Rosie had daarentegen een ongelooflijk slechte timing – of misschien verschrikkelijke pech: ze investeerde haar $2.000 elk jaar precies op de piek van de markt.
- Larry belegde zijn $2.000 niet in de aandelenmarkt en hield het bij de veiligste cash investeringen: staatsobligaties.
Hij kwam er nooit helemaal aan toe om zijn geld in aandelen te investeren (S&P 500 in dit voorbeeld), omdat hij er steeds van overtuigd was dat de prijzen van aandelen nog zouden zakken en hij daardoor een betere deal zou kunnen krijgen.
Onmiddelijk investeren is de beste optie
Kijk om te weten wie er het beste voor stond na 20 jaar, even naar onderstaande grafiek. Tussen 1993 en 2012 had elk van de investeerders zijn eigen strategie uitgevoerd.
Natuurlijk is de beste strategie, die van Peter. Namelijk, als je de markt perfect weet te timen, ben je het beste af. Je koopt dan op het laagste punt en hebt daardoor de meeste winst. Maar dit is vrijwel onmogelijk.
Je zou dan elk jaar, gedurende 20 jaar elke keer precies op dat ene moment moeten instappen waarop de markt op z'n laagst staat. De kans dat je dit kunt timen is astronomisch klein.
Als tweede kwam Ashley. Zij legde direct haar $2.000 in op het moment dat ze het binnen had. De strategie van Matthew (Dollar Cost Averaging) kwam als derde uit het onderzoek.
En zelfs arme Rosie, die elk jaar precies op de slechtste tijd investeerde, kwam er niet slecht vanaf. En Larry, tsja…..arme Larry.
“Time in” the Market beats “Timing” the Market
Deze uitspraak doelt erop dat de tijd die je in aandelen zit, belangrijker is dan het timen van het perfecte moment om aandelen te kopen. En dat blijkt.
De onderzoekers zijn in dit voorbeeld uitgegaan van een periode tussen 1993 en 2012. Maar hebben tevens 68 andere, opeenvolgende periodes van 20 jaar onderzocht. Ze zijn zelfs zover teruggegaan als het jaar 1926.
En wat bleek? In 58 van de 68 periodes waren de scores exact hetzelfde; dat wil zeggen, Peter was eerste, Ashley tweede, Matthew derde, Rosie vierde en Larry laatste.
Maar hoe zit het met die 10 periodes waarin de resultaten niet waren zoals verwacht? Zelfs in deze periodes kwam direct investeren nooit op de laatste plaats.
Vier keer kwam het meteen investeren op de tweede plaats, vijf keer op de derde plaats en slechts één keer op de vierde plaats, van 1962 tot 1981.
Bovendien waren de vierde, derde en tweede plaats in die periode vrijwel gelijk aan elkaar.
Wat dit betekent voor jouw strategie
Dus wat is nou het beste moment om te investeren? En wat wordt jouw strategie? Heb je jaarlijks een bedrag dat je graag zou willen beleggen in aandelen, wacht dan niet met investeren tot het beste moment.
Want het beste moment is “nu”.
Mocht je toch het risico niet willen nemen om alles ineens te investeren, splits het dan op in 12 gelijke delen, door Dollar Cost Averaging toe te passen en elke maand hetzelfde bedrag te beleggen.
Dollar Cost Averaging is iets wat ik al jaren doe. Je zorgt er hiermee voor dat je een gemiddelde koers krijgt voor elk aandeel (soms wat hoger, soms wat lager).
En je hoeft je hierdoor minder zorgen te maken dat je een te hoge prijs betaalt. Want zodra de markt weer wat inzakt, koop je het in de volgende maand weer voor een lagere prijs. Maar dit vergt wel enige discipline.
Je moet je echt aan je maandelijkse investeringen houden van gelijke bedragen. En je moet het geld niet tussentijds ergens anders voor gaan gebruiken, want dan werkt de strategie een stuk minder goed. En dan was je uiteindelijk beter afgeweest met het direct investeren van je geld.
Toch zou ik hier nog wel een kanttekening bij willen zetten. Er zijn momenten waarop het verstandig kan zijn om wat voorzichtiger te gaan investeren en beleggen in de aandelenmarkt.
Ik denk persoonlijk dat de markt erg hoog staat en dat de kans op een neergang bijvoorbeeld groter is dan 6 jaar geleden. Om toch wat meer naar mijn innerlijke stem te luisteren, maar hierbij niet volledig “niets” te doen, leg ik op het moment de helft in van wat ik normaal zou inleggen.
Mocht het toch nog maanden of jaren omhoog gaan, dan groei ik alsnog mee. Mocht het ineens in elkaar storten, dan heb ik niet het volledige bedrag ingelegd.
Hoe dan ook, of je nu kiest voor de directe of de gespreide aanpak, ik hoop dat dit je wat meer rust en zekerheid geeft bij het bepalen van je beleggingsstrategie.