Zes uitstekende sites om aandelen te analyseren

Zes uitstekende sites om aandelen te analyseren

Stel, je huis staat vol met Sonos producten. Of je hebt de allerlaatste iPhone en iMac. Of je gebruikt dagelijks alleen de verzorgingsproducten van één specifiek merk. Dan mag je jezelf een liefhebber van het merk noemen.

Vaak is dat een uitstekend startpunt om te onderzoeken of het bedrijf ook een sterke belegging kan zijn. De kans is namelijk groot dat als jij fan bent van een merk, er nog vele anderen zijn die ook zo denken. Schijnbaar doen ze iets beter dan de concurrentie.

Op dat moment is het verstandig om de feiten en cijfers erbij te halen. In dit artikel licht ik zes sites uit om tot een goede analyse te komen. Iedere site heeft specifieke voordelen waardoor het onderdeel is geworden van mijn vaste proces.

Wallmine – overall financiële cijfers

Dit is de allereerste website die ik bezoek als ik een nieuw aandeel op het oog heb. Je hebt in een paar seconden een vrij compleet beeld over de cijfers van het bedrijf. Op de overzichtspagina van het bedrijf kom je namelijk het volgende te weten:

  • Wat is de huidige waarde van het bedrijf?
  • Hoeveel omzet en winst behaalt het bedrijf? Zit hier groei in?
  • Is het aandeel relatief duur of goedkoop?
  • Hoe hoog zijn de marges van het bedrijf?
  • Hoe effectief is het bedrijf in het inzetten van hun kapitaal?
  • Wat is de schuldpositie van het bedrijf?
  • Is er sprake van een dividend uitkering?
  • Hoe ziet de free cashflow eruit?

Dit zijn ontzettend belangrijke vragen waarop je het antwoord wilt weten voordat je een aandeel koopt. Wallmine zorgt voor recente updates waardoor het een betrouwbaar overzicht biedt van de belangrijkste financiële gegevens.

MSN Money – vergelijken binnen de industrie

MSN Money biedt cijfers die Wallmine vaak ook laat zien, echter heeft MSN een interessante toevoeging: een vergelijking binnen de industrie, over een periode van één jaar en vijf jaar.

Als je wilt concluderen of bepaalde metrics (zoals P/E ratio) goed of slecht zijn, dan zal je dit moeten vergelijken met vergelijkbare bedrijven. Appels met appels. In de screenshot kan je zien hoe effectief Intel is in het inzetten van hun vermogen en kapitaal. Aangezien alle metrics boven de industrie gemiddelde ligt, mag je constateren dat Intel een overperformer is op deze onderdelen.

Yahoo Finance – inschatting van groei

Nog een site die je waarschijnlijk kent van vroeger, maar nooit meer gebruikt – Yahoo – is ook nuttig voor het analyseren van aandelen. Zij bieden een inschatting van analisten over de verwachte groei in het komende jaar en de komende vijf jaar.

Deze metric is speculatief – niemand weet met zekerheid hoeveel een bedrijf gaat groeien – maar dit is een belangrijk hulpmiddel als je groeiaandelen wilt analyseren. De groei van het bedrijf is daar één van de belangrijkste factoren in. Yahoo Finance helpt met een startpunt. Aan jou wel nog de vraag: is de inschatting van de analisten ook volgens jou realistisch?

De inschatting van de groei is één van de metrics die ik standaard gebruik.

Glassdoor – beoordelen van management

Het management is één van de belangrijkste (misschien hét belangrijkste) onderdeel van de analyse. Persoonlijk investeer ik niet in bedrijven waarbij de CEO slecht wordt beoordeeld. Uiteindelijk zijn dit de belangrijkste personen die richting geven aan het bedrijf voor de komende jaren.

Heb je interesse in bedrijf waarbij de CEO een waardering krijgt van 50% of minder? Dan zou ik heel hard twijfelen of dat een waardige plek voor je geld is. Of de CEO is waardeloos, of het is een prima CEO, maar het personeel ziet het niet in diegene zitten. In beide gevallen heeft het bedrijf een probleem.

Macrotrend – financiële cijfers per jaar / kwartaal

Net als WallMine is Macrotrends een uitstekende bron voor financiële data. Het voordeel van deze site is dat zij heel duidelijk weergeven wat de financiële cijfers zijn van de afgelopen jaren, per kwartaal. Hierdoor kan je de trends goed met elkaar vergelijken.

Zo is het mogelijk dat je via je analyse op Wallmine constateert dat de omzet het afgelopen kwartaal is gedaald. Door deze cijfers daarna te checken op Macrotrends, waarbij je dezelfde kwartalen met elkaar vergelijkt, kan je concluderen wat er aan de hand is. Is dit een trendbreuk en gaat het slechter met het bedrijf, of heeft het simpelweg te maken met seasonality en daalt de omzet altijd in dit kwartaal?

In mijn persoonlijke overzicht heb ik voor ieder aandeel die ik bezit een overzicht van de omzet en winst per kwartaal, voor de afgelopen 5 jaar. Als het structureel slechter gaat met het bedrijf, zie ik dit direct.

OldSchoolValue – fair value analyse

Het berekenen van de intrinsieke waarde van een bedrijf – wat is het écht waard – is nog steeds één van de lastigste dingen om volledig zuiver te krijgen. Er zijn verschillende modellen die een inschatting geven over de intrinsieke waarde. Met de site OldSchoolValue krijg je eenvoudig inzichtelijk wat de waarde zou zijn, op basis van vier verschillende modellen:

  • Discounted Cashflow (DCF) – waarde gebaseerd op hoeveel het bedrijf in de toekomst verdient
  • Graham – model gebaseerd op de EPS, verwachte groei in ratio tot het gewenste rendement
  • EBIT – model op basis van de netto winst
  • Absolute P/E – model op basis van price to earnings

In de grafiek wordt het DCF model gebruikt, waarschijnlijk het model die het meeste richting geeft over de intrinsieke waarde. In één oogopzicht kan je zien of een aandeel goedkoper of duurder is dan de waarde.

Ook worden een viertal scores meegegeven: action score, quality score, value score, growth score. Ik moet bekennen dat ik hier niet zo zeer naar kijk en OldSchoolValue vooral gebruik als allereerste indicatie voor een value aandeel.

Belangrijke nuance is dat dit enkel werkt bij het beoordelen van value aandelen. Bij bedrijven die een serieuze groei aan het maken zijn, maar nog niet winstgevend zijn, wordt vaak een waarde van €0,- meegegeven. Tikkeltje conservatief, denk ik.

Meer handige websites?

We houden een pagina bij met alle nuttige tools voor beleggers. Lees hier alle tools, inclusief een paar die niet zijn genoemd in dit overzicht, die jou nuttige informatie geven.

Gratis en meteen inspiratie krijgen?

Je krijgt direct toegang tot alle DLT Free artikelen én je ontvangt wekelijks een waardevolle nieuwsbrief. Volledig gratis.
Geweldig! Controleer je inbox en klik op de link om je abonnement te bevestigen.
Fout! Voer een geldig e-mailadres in