Ik krijg de laatste tijd steeds meer vragen over de reden waarom ik nog in goud investeer. Of ik niet gewoon vasthoud aan een antiek idee dat ooit werkte en in de huidige tijd geen plaats meer heeft binnen een gespreid portfolio.
Soms zitten daar e-mails bij die Warren Buffett quoten:
“Gold is just a shiny rock. It doesn’t do anything, but sit there and be pretty”.
Eens, goud is geen productieve asset. Het geeft geen inkomen, keert geen dividend uit en zorgt er niet voor dat jonge ondernemens kapitaal krijgen om de wereld te verbeteren.
Wealth preserver
En toch hoort het in mijn portfolio thuis. Niet om er rijk van te worden. Goud is geen “wealth creator”. Het is een “wealth preserver”.
Het beschermt je vermogen, door op z’n minst te trachten om mee te groeien met de inflatie. Misschien zou je het daarom ook niet moeten zien als een investering, maar meer als een manier om te sparen.
En nee, goud keert geen rente uit. Een spaarrekening ook niet meer tegenwoordig, dat terzijde.
Maar helemaal “niets” doet goud nou ook weer niet. De waarde van goud in euro’s, heeft in de afgelopen 15 jaar gemiddeld +9,6% per jaar laten zien.
9,6% per jaar!
Ik weet niet hoe het met jouw verwachtingen zit, maar ik kan niet echt in een hoekje gaan zitten huilen om bijna 10% per jaar. En let ook even op de jaren NA het uitbreken van de financiële crisis (2008-2010).
En tuurlijk: de afgelopen jaren hebben veel ETF’s het gewoon veel beter gedaan, qua totale rendement, dan de prijs van goud. Eens! Maar bij dat rendement hoort ook een hoger risico. Bij een crash beschermt goud je, historisch bekeken, namelijk beter dan een indexfonds.
Tijdens de crash van maart 2020 bijvoorbeeld: de meest populaire indexfondsen daalden toen met meer dan -30%. Goud daarentegen, daalde met zo’n -16%. De helft dus. En daarom moet je – wat mij betreft – het rendement afzetten tegen het risico.
Het is ook niet of/of. Goud kan namelijk het best ingezet worden in combinatie met andere beleggingen. Goud op zichzelf is, zoals ik al zei, niet genoeg om echt rijker van te worden. Daar heb je andere instrumenten voor nodig in je portfolio. Aandelen, Bitcoin, startups etc.
Goud kan als anker dienen in een portfolio-mix, om risicovollere beleggingen een tegengewicht te bieden. Niet spannend qua stijging, niet spannend qua daling.
En ook al zou het gemiddelde rendement van goud de komende jaren afnemen (alles is mogelijk), zolang het nog boven de huidige jaarlijkse spaarrente bij de bank uitkomt, ben ik tevreden.
En parkeer ik dus liever een deel van mijn spaargeld in goud, dan in euro’s.
Het mooie is, dat je namelijk tegenwoordig goud heel snel kan omzetten in euro’s, wanneer je ze nodig hebt. Het is heel snel liquide te maken. Je hoeft niet met een koffer goud over straat, te onderhandelen aan een balie en dan weer een koffer briefgeld mee naar huis nemen.
Dat kan vandaag de dag gewoon via diverse Nederlandse partijen, die na de verkoop binnen 24 uur zorgen dat de euro’s op je bankrekening staan.
Goud is relatief stabiel tijdens deze sell-off
Natuurlijk kijk je bij het investeren niet alleen naar een Year-To-Date plaatje, maar opvallend is wel dat ook tijdens de recente sell-off dit jaar, goud zich veel beter houdt dan een brede ETF als IWDA (Shares Core MSCI World) en bijvoorbeeld Bitcoin.
Year-to-date 2022:
- Goud +10%
- IWDA -10%
- Bitcoin – 26%
- (QQQ: Nasdaq ETF -26%)
Dit zal ongetwijfeld nog gaan veranderen, zodra er meer mensen tijdens een daling van de markten op zoek moeten naar cash en dus letterlijk ALLES gaan verkopen. Dus ook goud. Maar voorlopig blijft goud het gewoon goed doen temidden van alle paniek.
Niet sexy genoeg
Wellicht is goud gewoonweg niet sexy genoeg voor jonge beleggers. Misschien geeft het niet de spannende vibes af, die bijvoorbeeld wel aanwezig zijn bij Bitcoin. Goud voelt niet revolutionair.
Of misschien is het omdat goud veelal aanbevolen wordt door doemdenkers. Gold bugs die de wereld zien vergaan en alleen nog geloven in geld dat al meer dan 5.000 jaar bestaat. Dat geeft geen prettig gevoel om je achter te scharen. Dat snap ik.
Wat het ook mag zijn: ik zie nog altijd een plek voor goud in mijn portefeuille. Niet als belegging, maar als spaarmiddel.
Ook beginnen?
Goud sparen doe ik inmiddels al 5 jaar via GoldRepublic in Amsterdam. Dat kan al vanaf €50 per maand. Dit geldt overigens ook voor sparen in zilver en platina. Mocht dat ook jouw interesse hebben.