Er zijn van die momenten in het jaar dat je naar bed gaat met een dalende markt en je wakker wordt met een nog harder dalende markt.
En als je een beetje op Twitter zit, lijkt het wel alsof de wereld vergaat. Zoveel paniek, zoveel vragen, zoveel boosheid. Maar ook: zoveel mensen die ogenschijnlijk heel veel geld kwijt zijn.
En dat is het ‘m met dit soort markten. Als het gaat, dan gaat het ook echt hard. Niemand weet waar de bodem is en ondertussen roept iedereen maar wat.
Maar er is wel een verschil tussen mensen die tegen een papieren verlies aankijken en mensen die echt geld kwijt zijn.
Vooral in de crypto-markt is er heel wat drama. Mensen die hun hele hebben en houwen in een coin hebben gestopt, omdat ze een YouTuber hebben gevolgd die hun verteld heeft dat het niet mis kan gaan.
Twee jaar winst verdampt in een week (of erger)
Of mensen die met een crypto onderpand een lening zijn aangegaan. En tijdens de harde val van gisteren en vandaag, ineens een margin-call hebben gekregen. Wat aangeeft dat ze meer onderpand moeten storten of hun lening wordt direct inbaar.
De snelheid waarmee dit gaat, zorgt ervoor dat mensen niet eens de tijd hebben om meer onderpand te storten. En dus schakelen de algoritmes hun lening uit, verkopen (een deel) van hun onderpand en dan zit je met een werkelijk verlies.
Ook zie ik ontelbare hoeveelheden onervaren en zelfs ervaren “traders” die hun hele positie hebben zien liquideren. Veel mensen handelen, zelfs in deze markt, nog altijd met veel leverage (hefboom). In de hoop met kleinere bedragen snel grote winsten te pakken.
In een normale situatie al HEEL riskant. Je moet echt weten wat je doet. Maar in een volatiele markt als deze gewoonweg oliedom. Dat kost veel mensen op dit moment de kop.
Tech aandelen blijven ook maar dalen
En ja, niet alleen de crypto’s krijgen klappen. Ook de tech-aandelen hebben het nog steeds heel zwaar. Veel aandelen staan nu op hetzelfde punt als tijdens de crash van maart 2020.
Dat was het punt waarop veel jonge beleggers wereldwijd hun eerste stappen maakten met beleggen. En ja, die staan dus nu weer op nul of erger: op verlies. En verlies hebben ze nog nooit gezien, want de markt “gaat toch alleen omhoog?”
Wat een puinhoop. Wie teveel risico neemt, krijgt de rekening gepresenteerd. Zo is het nou eenmaal. De markten zijn een mechanisme om geld te bewegen van de velen naar de weinigen. Van de ongeduldigen naar de geduldigen.
Ik wacht rustig af
Ik heb nog altijd mijn cash niet gebruikt om aankopen te doen, afgezien van mijn maandelijkse vaste DCA inleg. Ik wacht het namelijk even rustig af. Het kan allemaal nog veel gekker en dan wil je niet al je kruit al verschoten hebben.
Dit schreef ik gisteren op Twitter:
De tijd om defensief te spelen = op de top
De tijd om offensief te spelen = op de bodem
Maar we doen het bijna allemaal andersom, want NIEMAND weet de top en bodem te voorspellen (al zijn er wel een aantal die het doorgaans beter doen dan anderen).Op de top voelt het fijn. Dus daar wil je meer van. En dus blijf je zitten. Op de bodem voelt het heel k*t. Daar wil je vanaf.
En dus verkoop je of stop je met beleggen. De enige manier om hier beter in te worden is om beter risico-management toe te passen. Oh. Zo. Lastig.Wat je vanaf NU kunt doen is de ervaringen, en het gevoel dat je hebt, opschrijven. Niet alleen wanneer je je klote voelt over je papieren verlies. Maar vooral wanneer je je rijk voelt door je papieren winst. Er komt namelijk altijd een volgende keer!
EN HEEL BELANGRIJK: Ga nu niet ineens beleggen met geld dat je nodig hebt om het komende jaar van te leven.
In een bear-market heb je STAYING POWER nodig: steady inkomen en gezonde buffers. Het ergste dat er dan kan gebeuren, is dat je een paar jaar tegen verlies aankijkt.
Als je niet weet wat je moet doen is het gewoon het beste om even niets te doen. Laat de markt z’n richting maar kiezen. Laat iedereen maar schreeuwen. Gewoon … even … niets.
Je krijgt vanzelf wel door wanneer de paniek er weer een beetje uit is. Zodra de rook verdwenen is en je pas kunt zien wie er nog staat en wat de schade is.