We hebben nu last van 5,2% inflatie

We hebben nu last van 5,2% inflatie

Ik roep het al een tijdje, maar zeker weten doe ik het natuurlijk nooit. De inflatie rukt op, wat wil zeggen dat alles langzaamaan duurder aan het worden is.

En wat me opvalt is dat vele experts de schuld geven aan “de pandemie”. Dat is natuurlijk makkelijk en kort door de bocht, maar ook niet helemaal waar.

Wat is het probleem?

Het probleem is wat mij betreft de enorme berg geld die sinds het begin van de pandemie (maar eigenlijk daarvoor ook al) de wereld in geslingerd is om de economie op peil te houden. Het laatste waar overheden trek in hebben is, naast een zorgcrisis, een economische crisis. Oh ja, en we hebben natuurlijk ook nog een klimaatcrisis in het vooruitzicht. En daar hebben we HEEL VEEL geld voor nodig, zo vertellen ze ons graag.

De ellende komt door goedkoop geld. Schulden, bergen met wereldwijde schulden. Wanneer je op korte tijd zoveel nieuw geld maakt, gaat dat op een gegeven moment zijn weg vinden naar de economie. 

Mensen krijgen dat geld in handen via onder andere steunprogramma’s en inkomen. Daarbij geven tevens overheden nu enorme bedragen uit voor projecten die nu MOETEN gebeuren. We…need…more….money! Print, print, print!

De vraag is altijd: 

Hoe hoog loopt de inflatie op?

Inflatie en zeker hyperinflatie lijken altijd een ding van “ver weg”. Bananenrepublieken, dictatoriale regimes. Niet iets wat bij ons in de buurt kan gebeuren. 

Turkije is al “de Sjaak”

Maar kijk alleen al even naar Turkije. De Lira is in vrije val en mensen hebben het moeilijk daar. Het is op een jaar tijd al -40% kwijt ten opzichte van de Euro. En in de afgelopen 5 jaar daalde de Lira met maar liefst -75% in vergelijking met diezelfde Euro.

Het probleem wordt tevens vergroot door Centrale Banken, in de vorm van lage rentes. Want de CB’s hebben twee middelen om inflatie te bestrijden: 

  1. Geldcreatie
  2. Rente beleid

Meer geld betekent dat de waarde van de huidige voorraad van geld afneemt. Waardevermindering, zogezegd. Meer geld gaat op zoek naar producten en diensten (en bezittingen).

Rentes omhoog, doet mensen sparen en minder uitgeven en lenen. Waardoor er even minder geld de economie instroomt. Rentes omlaag en iedereen kan goedkoop lenen, gaat niet meer sparen en zorgt hiermee dat er veel geld rond kan gaan in de economie.

Inmiddels 5% inflatie in Europa

Even voor de goede orde: het streven van de Centrale Banken is altijd geweest om de inflatie rond de 2% te krijgen. Zo neemt de waarde van jouw geld elk jaar beperkt af en hiermee schieten ook prijzen niet door het dak.

Of, anders gezegd: 

Mensen worden heel langzaam van hun koopkracht beroofd. Net langzaam genoeg om niet massaal in opstand te komen.

We zijn nu aanbeland in een situatie waarin er in Europa gemiddeld 5% inflatie is. Dat is meer dan twee keer “het streven” van die 2%. 

Bron: Eurostat (voorspelling November)

In Nederland nu 5,2% inflatie

In Nederland wordt nu gesteld dat de inflatie in november uitkwam op 5,2%, ten opzichte van het jaar ervoor. Jouw geld is dus 5,2% minder waard, of: producten zijn nu gemiddeld 5,2% duurder dan vorig jaar (simpel gezegd).

Bron: NOS

Je ziet ook hoe dit in Nederland en andere landen in de afgelopen maanden hard is opgelopen. En we kennen natuurlijk verder allemaal wel de verhalen van de energieprijzen die door het dak schieten (en dus ook onderdeel zijn van dat inflatie-mandje, waar het mee gemeten wordt).

Waar eindigen we en hoeveel pijn gaat het nog doen?

Hoe hard gaat dit oplopen? Niemand weet het, maar er gaan geluiden dat de Centrale Banken de controle even kwijt zijn en misschien de inflatie nog wel even op zullen doen lopen. Ze kunnen wellicht ook even niet anders. Alle ballen moeten in de lucht gehouden worden. 

Waarmee het zomaar zou kunnen dat volgend jaar we dubbele cijfers gaan krijgen: 10% of meer.

Christine Lagarde blijft er kennelijk kalm onder:

Of de rest van de inwoners van Europa, die nu tegen torenhoge kosten aankijken zonder een einde in zicht, er ook zo rustig over blijven – is nog maar de vraag.

Hoe bescherm je jezelf hiertegen?

Door in ieder geval – wat mij betreft – te zorgen dat je jouw euro’s stopt in zaken die minimaal met deze inflatie kunnen meegroeien. Zodat je er in koopkracht niet (hard) op achteruit gaat. 

Voorbeelden zijn er genoeg:

  • Rente (maar dan niet op een normale spaarrekening)
  • Crypto
  • Edelmetalen
  • Aandelen
  • Onroerend Goed
  • Kunst
  • Etc

Als je maar niet alles in euro’s op een spaarrekening laat staan. Want hiermee ben je verzekerd van koopkracht-verlies.

Cash is trash?

Wat niet wil zeggen dat euro’s geen functie meer hebben en je er dus zo snel mogelijk vanaf moet. Ik heb ook euro’s. En wel met de reden dat ik:

A. Ze nodig heb om rekeningen mee te betalen
B. Correcties in de markt wil kunnen kopen

Vooral dat laatste. Wanneer de inflatie in een jaar zo’n 5% is, schrikken mensen al snel en gaan ze alles investeren. 

Maar stel nou even dat je op (een deel van) je cash zit en er komt een correctie van -10% (zoals in de afgelopen maand). Dan “koop” je dus beleggingen met 10% korting. Vasthouden van euro’s heeft dus gezorgd voor 10% – 5% = 5% voordeel.

Wat je ook doet, wuif het inflatie-gesprek niet weg. Ja, we kunnen volgend jaar gewoon weer dalen richting de 2%. Mooi, fijn! Scheelt ons allemaal heel wat ellende en financiële en sociale pijn. 

Maar we kunnen ook zomaar eens tegen (veel) hogere en alsmaar stijgende inflatie / consumentenprijzen aankijken. Ik ga er in ieder geval mijn ogen niet voor sluiten. Ook al kan ik er nooit 100% controle op uitoefenen. 

Liever een beetje beschermd, dan helemaal niet.

Gratis en meteen inspiratie krijgen?

Je krijgt direct toegang tot alle DLT Free artikelen én je ontvangt wekelijks een waardevolle nieuwsbrief. Volledig gratis.
Geweldig! Controleer je inbox en klik op de link om je abonnement te bevestigen.
Fout! Voer een geldig e-mailadres in