Groeiaandelen krijgen harde klappen

Groeiaandelen krijgen harde klappen

De laatste maand is het een zee van rode koersen op de beurs. Met name natuurlijk na vrijdag 26 november, toen het bericht over de omikron-variant naar buiten kwam. Maar het was al langer aan de gang.

Overal deden groei-aandelen een flinke stap terug. Sommige daalden qua koers zelfs op goede kwartaalcijfers. Het leek wel uitverkoop in de groei-sector. 

Kijk alleen al eens naar een van de meest succesvolle fondsen van 2020: de ARK Invest Innovation ETF. Bijna 25% daling in een maand tijd.

Of Tesla, het favoriete groei-aandeel bij uitstek. Meer dan -15% daling.

En in 2020 moesten we door de pandemie allemaal ineens thuiswerken en gingen we massaal Zoom gebruiken voor onze video-calls. Het aandeel schoot omhoog. En nu… nu even in een maand tijd met -30% koersverlies.

En zo kan ik nog wel even doorgaan. RokuPalentirSquare…..allemaal gericht op groei en allemaal dik in de min qua koers.

Ook een van mijn eigen favoriete groei-ETF’s had het zwaar: de VanEck Digital Assets ETF. Ook -25% daling in 30 dagen.

Wat is er toch aan de hand?

Er gaan verschillende geluiden. Zoals altijd. Je weet niet echt waar je op kunt vertrouwen. Maar het lijkt erop alsof beleggers zich dusdanig zorgen maken over de toekomst, dat ze hun beleggingen meer zijn gaan verschuiven naar defensievere aandelen en andere assets.

Waarom stort de markt niet in dan?

Ook al dalen veel groei-aandelen met enorme procenten, toch voelt het voor veel beleggers niet alsof er echt stront aan de knikker is. En dat komt met name, omdat veel beleggers investeren in brede wereld-ETF’s. Zoals bijvoorbeeld de Vanguard FTSE All-World ETF (VWRL). 

Een dergelijk indexfonds volgt maar liefst meer dan 3500 bedrijven wereldwijd. En is slechts met iets meer dan -2% in waarde afgenomen in een maand tijd. Terwijl veel individuele aandelen in de fik lijken te staan.

Hoe kan dit dan?

Simpel gezegd: zolang de top bedrijven in een dergelijke index het goed blijven doen, kan de rest instorten en je merkt er weinig van.

De top bij VWRL bestaat doorgaans uit bedrijven als:

  • Apple
  • Microsoft
  • Amazon
  • Google (Alphabet)
  • Facebook (Meta)

Niet alleen dat, maar deze bedrijven zijn zo enorm in marktomvang, dat de top 5 inmiddels 10-15% van de gehele index beslaat. En als je naar de top 10 kijkt, ligt dat rond de 20%. Dus 10 bedrijven beslaan hiermee 20% van de gehele index van 3500 bedrijven.

En zolang die grote top bedrijven blijven groeien, hoe meer ze de index behoeden van enorme verliezen. Een select groepje “draagt” in feite de index. De koers van Apple heeft in de afgelopen bijvoorbeeld juist groei laten zien: +7%. Geheel tegen de rest van de markt in.

Onder de motorkap is er een hoop mis

Feit wil, dat verreweg de meeste mensen passief beleggen in indexen. En dat die indexen op dit moment gedragen worden door een selecte groep van giga-bedrijven. En dat dit “verhult” hoeveel pijn de rest van de markt eigenlijk voelt.

Bron: The Street

Dat is wel iets om rekening mee te houden, want er ligt al een tijdje iets te rotten in de kast. Maar we hebben er wat luchtverfrissers bij gezet en er een kleed overheen gegooid.

Al maak ik me ook weer niet al te druk. Het is nou eenmaal altijd zo, dat in onzekere tijden beleggers vaak kiezen voor veilige opties. Dat zijn dus met name bedrijven die gezond zijn, positieve cash-flow produceren en enorme bergen cash-reserves hebben liggen. En dus laten beleggers even de enorm speculatieve investeringen, die gericht zijn op de (verre) toekomst, links liggen.

Voor wie altijd al een positie in dergelijke groei-bedrijven wilde innemen: je hebt nu korting! Veel aandelen staan op meer dan 20% van hun all-time-highs. En heel eerlijk: je koopt groeiaandelen voor de toekomst, niet op basis van hun huidige prestaties.

Voor wie dit niet ziet zitten: gewoon lekker blijven doen waar je goed in bent. Laat de markt het maar uitvogelen.

Gratis en meteen inspiratie krijgen?

Je krijgt direct toegang tot alle DLT Free artikelen én je ontvangt wekelijks een waardevolle nieuwsbrief. Volledig gratis.
Geweldig! Controleer je inbox en klik op de link om je abonnement te bevestigen.
Fout! Voer een geldig e-mailadres in