De komende jaren ga ik mijn portfolio veranderen

De komende jaren ga ik mijn portfolio veranderen

Je hebt mensen die beleggen voor puur groei of inkomen en je hebt ze erbij die het combineren. Maar de meesten van ons weten niet eens waar we eigenlijk voor beleggen.

Dat hangt ook echt af van je voorkeuren en behoeften. Ben je jong, dan zal je met weinig geld zoveel mogelijkrendement willen halen. Ben je bijna met pensioen, dan is groei duidelijk minder belangrijk dan (passief) inkomen. Je moet er immers van leven straks.

Groei versus inkomen

Groei-beleggingen zijn precies wat de naam al zegt. Ze zijn voornamelijk gericht op groei en dus koersvermeerdering. Je kunt hiermee mooie resultaten behalen in een bull-markt. Maar in een markt waarin de koersen een beetje stagnerend heen-en-weer schommelen, heb je er niet zoveel aan. 

Beleggingen die gericht zijn op inkomen, doen het in een opwaartse markt minder goed dan groei-beleggingen. Ze blijven bijna altijd achter qua rendement.

Maar waar groei-beleggingen het weer minder goed doen in zijwaartse of neergaande markten, doen de beleggingen die inkomen genereren het juist weer beter. Ze keren namelijk cash-flow uit (dividend bijvoorbeeld), ongeacht wat de koersen doen.

Meer passief inkomen

Nu we zo’n 12 jaar in een enorme bull-market voor zo’n beetje alle investeringen hebben gezeten, ben ik zo langzamerhand aan het kijken hoe ik mijn groei-strategie kan omzetten naar een inkomen-strategie.

Met andere woorden: ik ga een deel van mijn succesvolle groeiers verkopen en omzetten naar beleggingen die mij de komende jaren meer passief inkomen gaan geven. 

En anders dan 12 jaar geleden, zijn er heel wat mogelijkheden om passief inkomen te genereren met investeringen:

  • Crowdfunding
  • Dividend-aandelen
  • Crypto-spaarbanken
  • Staking van crypto-valuta
  • Etc

Dividend ETF’s

Van al deze mogelijkheden kies ik nog altijd graag voor dividend-aandelen. Of beter gezegd: dividend-ETF’s. Want ook al kun je met losse dividendaandelen betere dividend-percentages behalen, ben ik niet bereid om de komende jaren allerlei losse bedrijven in de gaten te gaan houden.

Dus ik kies voor een ETF zoals de Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield (VHYL). Deze heeft op dit moment een dividend percentage van zo’n 2,5% tot 3,0%. Maar staar je niet blind op het percentage. 

Dat is een deling van de koers, door het laatst betaalde dividend in euro’s. Het gaat er om wat ze uitkeren en dat is de afgelopen 12 maanden zo’n €1,54 per aandeel geweest.

Dus zou ik er 1.000 aandelen van hebben, dan zou ik 1.540 euro per jaar aan passief inkomen kunnen genereren (zo’n €128 per maand).

En ja, de aandelenmarkten staan op hun hoogste punt ooit. Maar dat geldt voor zo’n beetje alles. Maar als er een crash komt, wil ik liever in beleggingen zitten die nog wat inkomen geven, dan in pure growth plays. Al zal ik nooit volledig uit al mijn groei-beleggingen stappen. Maar dus wel meer gaan afschalen dan de afgelopen jaren.

De komende jaren

Ik ga dus wat defensiever worden met een groot deel van mijn beleggingen. Die verandering moet er wat mij betreft, chronologisch, als volgt uitzien:

  • 2010-2018: 20% inkomen / 80% groei
  • 2019-2021: 40% inkomen / 60% groei
  • 2022: 60% inkomen / 40% groei
  • 2023 en verder: 80% inkomen / 20% groei 

Een rente/dividend van zo’n 4-6% vind ik een mooi streven. Elke 100.000 euro levert dan gemiddeld 4.000 tot 6.000 euro aan passief inkomen per jaar op. En de winst uit mijn groei-beleggingen zet ik vervolgens steeds vaker om in beleggingen die inkomen moeten gaan genereren. 

Nee, ik ben nog LANG niet met pensioen, maar je kunt maar ergens op voorsorteren. En dat doe ik liever in goede tijden, dan in slechte tijden. ;-)

Gratis en meteen inspiratie krijgen?

Je krijgt direct toegang tot alle DLT Free artikelen én je ontvangt wekelijks een waardevolle nieuwsbrief. Volledig gratis.
Geweldig! Controleer je inbox en klik op de link om je abonnement te bevestigen.
Fout! Voer een geldig e-mailadres in