Hopen dat een belegging met 50% daalt

Hopen dat een belegging met 50% daalt

Het is zo’n wijsheid waar je misschien niet meteen gemakkelijk van wordt. Maar wanneer je een portfolio met mooie beleggingen aan het opbouwen bent voor de toekomst, wil je gewoon niet teveel betalen. Kleding en elektronica koop je toch ook graag in de uitverkoop en betaal je liever niet teveel voor?

The best time to invest is when things are going down. 

– Warren Buffett & Charlie Munger

Bijna niemand wil dat de waarde van zijn of haar beleggingen daalt. Je kijkt dan tegen verlies aan en dat geeft geen goed gevoel.

Maar wat als je er WEL een goed gevoel aan overhoudt? Wat als je gewoonweg die belegging voor de komende 10-20 jaar wilt houden, omdat je er met volle overtuiging in gelooft?

Dan wil je uiteindelijk – neem ik aan – liever minder dan meer betalen voor jouw posities. En dus, hoe tegenstrijdig het ook is voor jouw gevoel: wees blij met een daling in de koers van de belegging waar je gaandeweg een mooie positie in wilt opbouwen.

Een persoonlijk voorbeeld

Ik koop al sinds 2017 elke maand een beetje Bitcoin. Ik geloof in Bitcoin, dus ik wilde een positie opbouwen waar ik tevreden mee zou zijn. 

In maart 2020 klapte de hele markt in elkaar en dus ook de prijs van Bitcoin. 

Velen in paniek. Enorm negatieve krantenkoppen. En ik? Ik was buiten zinnen van enthousiasme. 

Want kostte een hele Bitcoin een maand ervoor nog €8.000, nu ineens kon ik voor “slechts” €4.000 een hele Bitcoin kopen.

Ja, altijd spannend als de prijs de afgrond in duikt. Maar met overtuiging kom je een heel eind. En de hele markt daalde, dus het was niet een kwestie van twijfel in Bitcoin zelf.

Eens in de zoveel tijd krijg je een kans – ben jij daar op voorbereid?

Hoe vaak krijg je de kans om met heel wat korting in iets te investeren, waar je voor de lange(re) termijn in gelooft? Sporadisch!

En dus doe je er goed aan, wat mij betreft, om een shortlist bij te houden van aandelen, crypto, edelmetalen etc. Een shortlist die bestaat uit investeringen waar jij op de lange termijn in gelooft. Wanneer er dan eens in de zoveel tijd SALE is (extreme koersdaling), kun jij toeslaan.

Ja, het kan erna nog harder dalen. Maar daar ben ik zelf niet al te huiverig voor. Zolang ik mijn onderzoek maar heb gedaan en het geen investeringen betreft die ik om de verkeerde redenen heb gedaan (zoals pure hype of een Youtube influencer met zo’n extreem geschrokken gezicht op de video-thumbnail). 

En in het geval van Bitcoin: we weten inmiddels allemaal hoe die “uitverkoop” in maart 2020 heeft uitgepakt. De prijs staat inmiddels op €40.000. Tien keer wat het toen was.

ETF’s waren ook in de uitverkoop

Maar niet alleen in het geval van Bitcoin. Zo’n beetje alles daalde door de paniek van de markt.

Ook ETF’s zoals de Vanguard FTSE All-World ETF (VWRL) daalde met maar liefst 35% en had daarmee in één klap alle koerswinst sinds 2016 teniet gedaan. 

Vier jaar aan koerswinst in een maand verloren!! Of anders gezegd: had je de ballen (en cash-reserves) gehad om VWRL in maart 2020 te kopen, dan was je hiermee vier jaar terug in de tijd gegaan. Zeldzaam, een unieke kans en iets om goed over na te denken dus – voor de volgende keer.

Ballen & een plan

Handelen op dat soort momenten kost gewoon ballen. Het is niet eenvoudig om midden in een bloedbad geld te investeren in vallende koersen. 

Maar dat zijn nou juist de momenten waarop je unieke kansen krijgt. Ze komen zo nu en dan voorbij. Aan jou de opdracht om in zo’n geval jouw (negatieve) emoties de baas te zijn. 

Door het hebben van een shortlist, een plan. Door actie te ondernemen en je niet te laten beïnvloeden door alle schreeuwende headlines. Want oh, oh, oh. Die nieuws-websites willen maar al te graag dat er paniek is. Dat trekt lezers, kijkers en klik-toeristen.

We gaan ongetwijfeld weer zo’n moment krijgen. Wanneer? Geen flauw idee. En dat doet er ook niet toe. 

Maar ik ben er klaar voor.

Gratis en meteen inspiratie krijgen?

Je krijgt direct toegang tot alle DLT Free artikelen én je ontvangt wekelijks een waardevolle nieuwsbrief. Volledig gratis.
Geweldig! Controleer je inbox en klik op de link om je abonnement te bevestigen.
Fout! Voer een geldig e-mailadres in