We gaan duurder en groter wonen - wat nu?

We gaan duurder en groter wonen - wat nu?

Goeie timing is aan mij wel besteed, zo blijkt. Stoppen met je baan, nu de wereld in paniek is en er slechte economische vooruitzichten zijn afgegeven door het CPB, en nu ook nog eens groter EN duurder gaan wonen. Terwijl de komende maanden ik geen salaris meer heb om op terug te vallen.

We wonen nu best klein. En toen we zijn gaan samenwonen, hebben we er bewust voor gekozen om dit zo even te houden, zodat we konden sparen en meer geld hadden om te investeren.

We gingen er, door deze beslissing om samen op een postzegel te gaan leven, per persoon aan woonlasten gemiddeld 30% op vooruit (huur, belastingen, energie etc). Dat waren voor mij enkele honderden euro's per maand extra om opzij te zetten en te investeren.

De drie pilaren

Ze zeggen wel eens dat je de drie W's op orde moet hebben: wonen, werken, wederhelft. Nou, met die wederhelft zit het wel goed. Maar de andere twee gaan nu beiden veranderen.

Normaal gesproken zou dit mij toch wat ongerust maken. Maar omdat het allemaal gepland heeft kunnen verlopen, heb ik er al min of meer aan kunnen wennen en overvalt het me niet.

Dus, we gaan verhuizen. Dat hadden we al besloten, voordat al deze corona-ellende begon. Het nieuwe huis, weer een huurwoning, is groter en ook duurder. Dat geeft ons dus meer maandlasten dan voorheen.

Ingecalculeerde kosten, maar toch…

Ik had hier al rekening mee gehouden. Ik wist dat ik ging stoppen met werken EN dat we duurder zouden gaan wonen. En toch voelt het, nu tijdens deze corona-crisis, een beetje vreemd. Alsof ik, als personal finance nerd, beter zou moeten weten.

Meer kosten, geen inkomsten – en dat allemaal omdat je meer ruimte wilt. JA, klopt! En toch is het een bewuste keuze. We wonen nu heel klein en dat zou natuurlijk prima nog even kunnen. Maar de extra ruimte en de wens om in dezelfde buurt te blijven wonen (dure buurt), is het ons waard.

Vandaar ook dat ik er in mijn Emergency Fund voor de komende 12 maanden rekening mee heb gehouden. Ik heb mijn nieuwe, hogere huurlasten al ingecalculeerd, dus het brengt mijn mini-pensioen-plan niet plots in gevaar.

+28% meer woonlasten

Ik deel de kosten met mijn vriendin, maar ik ga persoonlijk 28% meer kwijt zijn aan maandelijkse huur + energie (want groter wonen = waarschijnlijk meer energie). 28%! Daar kun je met beleggingen niet tegenop boksen, als je dit uit rendement zou moeten halen.

En toch, we gaan het doen! We hebben er veel over gesproken en de kosten in kaart gebracht, waarna ik er wat berekeningen op losgelaten heb. En het moet gewoon kunnen. Er is ruimte in ons budget, voor die extra woonruimte.

In feite zullen we voor het nieuwe huis, beiden weer evenveel kwijt als we voor onze afzonderlijke huurwoningen kwijt waren. Toen we nog niet samenwoonden kwamen we ook prima uit met ons geld.

We bespaarden vervolgens 30% door te gaan samenwonen en gaan nu zo'n 28% meer betalen om samen in een groter huis te gaan wonen. Het ene voordeel vervangt het andere voordeel, zullen we maar zeggen.

Is dit het waard?

En ja, er komen natuurlijk ook allerlei extra kosten bij, want een verhuizing betekent niet alleen andere woonlasten. Daarmee ben je nog niet klaar.

Een aantal nieuwe spullen, zoals een bank bijvoorbeeld. En je wilt altijd een nieuw huis leuker maken, dan zomaar je oude huis kopiëren. Dat zou er dus ook toe kunnen leiden dat je zonder goede reden, toch gevoelig wordt voor meer uitgaven dan nodig.

De “lifestyle inflatie”-val. Maar we proberen hier slim mee om te gaan en hebben gespaard voor eventuele nieuwe aankopen.

En, nu ik de komende maanden, doordat ik geen werk meer heb, toch veel thuis zal zitten (en schrijven) – dan kan het maar beter een huis zijn waar ik me prettig bij voel.

Meer kosten zijn voor mij dan ook niet noodzakelijkerwijs “slecht” of “onverstandig”. Zolang je het kunt inpassen in je budget, je bewust kiest voor deze extra financiële lasten en realiseert wat de meerwaarde er van is.

Of dit zijn allemaal redenen die ik voor mezelf verzin, om de extra kosten van deze beslissing goed te praten. Zou zomaar kunnen! ;-)

Gratis en meteen inspiratie krijgen?

Je krijgt direct toegang tot alle DLT Free artikelen én je ontvangt wekelijks een waardevolle nieuwsbrief. Volledig gratis.
Geweldig! Controleer je inbox en klik op de link om je abonnement te bevestigen.
Fout! Voer een geldig e-mailadres in