Het rommelt, piept en het kraakt

Het rommelt, piept en het kraakt

Dat we in een buitengewone tijd leven is denk ik voor velen wel duidelijk. De aandelenmarkten hebben de afgelopen weken behoorlijke verliezen geleden (en weer een kleine opleving gehad) en alle maatregelen rondom het coronavirus hebben z'n weerslag op onze economie en sociale leven.

Overal rommelt het en zijn veel mensen onzeker over hun gezondheid, baan en investeringen. In een tijd als deze is het voor mij zelf belangrijk om mijn hoofd koel te houden en uit te gaan van feiten en niet van emotie.

Daarom ben ik de afgelopen week eens in mijn portfolio gedoken en heb wat zaken op een rijtje gezet. Om voor mezelf een beetje het overzicht te behouden en mijn verwachtingen bij te schaven.

Dividendaandelen

Een groot deel van mijn portfolio bestaat uit dividendaandelen. Hieruit ontvang ik elk jaar passief inkomen, wat belangrijk is voor mijn toekomstige wens om minder afhankelijk te zijn van actief inkomen uit werk.

De afgelopen weken hebben veel bedrijven wereldwijd om overheids-steun gevraagd. Veel sectoren staan onder enorme druk om aan de winstverwachtingen te voldoen.

Maar velen trekken nu aan de bel, dat zij in moeilijkheden verkeren. Nu hebben veel overheden aangekondigd dat bedrijven aanspraak kunnen maken op financiele injecties. Maar, hier zitten wel voorwaarden aan.

Een van die voorwaarden is, dat bedrijven hun dividend moeten opschorten. Dividend betaal je wanneer je genoeg geld op zak hebt om de aandeelhouders te laten delen in de winstresultaten.

Maar wanneer je vraagt om financiële steun van de overheid en banken, kun je je afvragen of je er dan verstandig aan doet om alsnog een deel van je winst en cash uit te betalen in de vorm van dividend.

Onder andere de ABN AMRO, ING en Rabobank hebben al aangekondigd dat ze geen dividend zullen uitkeren tot ten minste 1 oktober 2020. Hiermee geven ze gehoor aan de oproep van de Europese Centrale Bank.

Daarom verwacht ik ook dat de komende 6-12 maanden veel van het dividend in mijn portfolio niet uitbetaald zal worden. Mogelijk wordt het dividend geheel geschrapt door sommige bedrijven voor die periode, of schorten ze het alleen op naar een latere datum.

Dit heeft gevolgen voor mijn dividend-portfolio, want hierdoor zal ik de komende tijd er rekening mee moeten houden dat ik minder passief inkomen zal binnenkrijgen.

Crowdlending / Peer-to-Peer

In crowdlending land rommelt het al wat langer. Al voor de corona-uitbraak, bleken er gegronde zorgen te zijn over diverse platformen. Tegen twee platformen, Envestio en Keutzal, zijn nu rechtszaken aangespannen.

Veel investeerders in deze platformen zijn mogelijk hun geld kwijt, wanneer deze rechtszaken niet succesvol zijn. Ja, crowdlending is risicovol, maar toch doet dit velen pijn in de portemonnee.

Was het echter bij deze twee platformen gebleven, dan was er waarschijnlijk weinig aan de hand. Maar de duvel lijkt uit het spreekwoordelijke doosje.

Enkele platformen hebben het moeilijk

Enkele platformen liggen nu onder een vergrootglas en de community werkt hard om deze platformen om opheldering te vragen, bij twijfel over validiteit van hun leningen en projecten.

Zorgen om onder andere Grupeer

Iedereen staat hier op scherp en er gaan veel geruchten rond op internet. Hierdoor heerst er op het moment een hele paniekerige stemming en staat ook de reputatie van diverse crowdlending platformen op scherp. Terecht én onterecht.

Het risico is bekend, maar toch

Bij het investeren in crowdlending, houd ik er rekening mee dat dit soort dingen kunnen voorkomen. Het is risicovol, zelfs ook onder normale omstandigheden. Maar in de huidige situatie, met alle onrust en economische gevolgen van het corona-virus, al helemaal.

Want het zou niet de eerste keer zijn dat geruchten en paniek van investeerders, voor veel van dit soort platformen de nekslag zou kunnen betekenen.

Onrust en onzekerheid zorgen voor irrationele beslissingen en veel investeerders zullen dan ook hun geld terug willen hebben – uit angst voor een faillissement. Wat tot een run op cash-geld-onttrekkingen kan leiden.

Websites op slot?

En dit kan er tevens voor zorgen dat diverse platformen hun websites op slot zullen gooien, om zo'n massale geld-onttrekking te voorkomen. Ook hier weer: gegrond én ongegrond. Dit is de tijd om de goede van de slechte platformen te onderscheiden en er gaat mogelijk hier en daar wat sneuvelen.

Op het moment hou ik alle nieuwsberichten in de gaten en zit ik in diverse Telegram groepen, waarin dit soort zaken grondig uitgezocht worden.

Maar ik doe nog even niets en blijf even vanaf de kant alles aanschouwen. Ik wil eerst wat meer feiten, om te voorkomen dat ik beslissingen ga maken op basis van geruchten.

Goud & Zilver

Er is in de wereld van edelmetalen ook iets unieks aan de hand. Doordat er veel onrust is, vluchten veel mensen naar “veilige havens”. Dat zijn al eeuwenlang onder andere Goud en Zilver, waarvan Goud de voornaamste is.

En dan heb ik het over “fysieke” edelmetalen. Dus niet de papieren versie, zoals o.a. ETF's en aandelen in goud- en zilvermijnen. Fysiek edelmetaal is een verzekering, wanneer het echt helemaal mis dreigt te gaan met de economie.

Normaal drijft dit de vraag naar fysieke bestellingen van edelmetalen opwaarts en zie je dit in de prijs terug. Meer vraag, hogere prijzen. Zo ook nu, maar op een andere manier.

Fysiek Goud & Zilver uitverkocht

Wie de afgelopen weken probeerde om gouden of zilveren munten of baren te bestellen, heeft kunnen zien dat veel websites een mededeling hebben geplaatst dat ALLES uitverkocht is.

Bij AmsterdamGold – zoals velen – is het nu niet mogelijk om Goud of Zilver te kopen

“Heh, is al het Goud en Zilver in de wereld dan op?”. Ja en nee. Fysiek Goud en Zilver moet vervaardigd worden. Zoals elk product. En om dit te doen, zijn onder andere raffinaderijen nodig, die de grondstof uit de mijnen omzetten in munten en baren, zodat mensen die kunnen kopen.

Er is nog genoeg beschikbaar in de aarde, maar door het Corona-virus zijn veel van die raffinaderijen en mijnen nu gesloten of draaien met minder capaciteit. Hierdoor is het aanbod van edelmetalen ingestort, terwijl de vraag ernaar is gestegen.

Bedrijven die edelmetaal verkopen aan klanten, kunnen dus momenteel niet meer aan deze munten en baren komen, waardoor ze hun klanten moeten teleurstellen.

Bericht van Doijer & Kalff over de situatie (9 april 2020)

Ok, wat dan? Ik verwacht dat, zolang de raffinaderijen en mijnen nog gesloten zijn en nog niet op volle kracht draaien, dat je heel moeilijk aan fysiek Goud en Zilver zult kunnen komen. En mocht je toch iets vinden (en het is niet fake), dan betaal je een enorme “premium” voor elke ounce edelmetaal.

Gaat aanbod de vraag nog inhalen?

Maar, zodra alles weer open gaat, zou het best eens kunnen zijn dat het aanbod de vraag weer gaat inhalen en dus ook de prijzen naar beneden bijgesteld zullen worden.

Zelf doe ik even niets. Ik koop niet bij (er is niks te vinden), verkoop niet en wacht gewoon rustig af. Mocht de prijs over een tijdje dalen, dan koop ik weer maandelijks wat bij. Mocht de prijs in een ruk doorschieten naar boven, dan ga ik overwegen om een deel in de verkoop te doen.

Maar zover is het nog (lang) niet.

Conclusie

Voor mij is het duidelijk: er is momenteel veel paniek en onzekerheid. Geruchten vinden hun weg en de feiten verdrinken in een zee van ruis. Het piept en het kraakt.

Maar dat wil niet zeggen dat alles gebaseerd is op waarheid OF dat je mee moet gaan in de hysterie van de markten.

Ik houd voor mezelf alles nauwlettend in de gaten, stel mijn verwachtingen voor het komende jaar bij. En onderneem pas actie wanneer ik met feiten geconfronteerd word, die (op de langere termijn) negatief zouden kunnen zijn voor mijn portfolio.

“Angst is je slechtste raadgever, maar dat betekent niet dat je moet doen alsof er niets aan de hand is.”

Gratis en meteen inspiratie krijgen?

Je krijgt direct toegang tot alle DLT Free artikelen én je ontvangt wekelijks een waardevolle nieuwsbrief. Volledig gratis.
Geweldig! Controleer je inbox en klik op de link om je abonnement te bevestigen.
Fout! Voer een geldig e-mailadres in