Mijn budget voor het komende jaar

Twan
Twan

Inhoudsopgave

Nog voordat ik stopte met mijn baan, was ik al bezig met mijn eigen potjes maken. Ik ben er echt een voorstander van om in de gaten te houden wat ik uitgeef en ik daag mezelf graag uit om me écht aan een budget te houden. Al is het maar tijdelijk of betekent het dat ik even niet heel lief voor mezelf moet zijn.

Maar dit was voornamelijk experimenteel. Ik zat niet écht op een budget, want ik had in principe een maandelijks salaris waar heel wat buffer in zat. En ik gaf elke maand gemiddeld slechts 50-60% van mijn salaris uit en spaarde+investeerde de rest.

Hierdoor was een budget een “nice to have” voor mij. Immers, zou ik in een zekere maand door mijn budget heen schieten, dan was er niet veel aan de hand. Gewoon weer even wachten op salarisdag en alles was weer rechtgetrokken.

Maar nu kan dat niet meer. Ik heb immers geen salaris meer. Dus nu ben ik het komende jaar ECHT afhankelijk van het budget dat ik voor mezelf bepaald heb.

En wil ik mezelf hier dan ook echt aan gaan houden. Want, houd ik mezelf hier niet aan en geef ik (veel) meer uit dan waar ik rekening mee heb gehouden, dan moet dat extra geld gaan komen uit investeringen die ik moet verkopen. En dat is het laatste dat ik wil doen.

Alle uitgaven opdelen in categorieën

Daarom heb ik een tijd geleden een aantal “potjes” voor mezelf bedacht, waar ik van kan gaan leven de komende tijd. Nog voordat ik stopte met werken, heb ik bepaald hoeveel ik nodig zou hebben om 12 maanden van te leven.

En omdat ik graag het overzicht behoud, heb ik de beoogde kosten opgedeeld in de volgende categorieën:

  1. Basic leefkosten: dit zijn alle kosten die te maken hebben met “normaal” leven. Huur, energie, boodschappen, belastingen, verzekeringen, internet, telefoon etc.
  2. Luxe leefkosten: dingen die meer “nice to haves” zijn dan “need to haves”. Denk aan etentjes, weekendjes weg, cadeaus,
  3. Onvoorziene kosten: want ja, je kunt overal rekening mee houden natuurlijk. Maar “life happens”.

En dan heb ik nog “kosten” die te maken hebben met mogelijke investeringen die ik wil (blijven) doen, wanneer er zich een mooie kans voordoet op de markt.

Deze investeringen zijn natuurlijk geen echte kosten, maar betreft meer een “buffer” voor wanneer ik geld nodig zou hebben om van een investeringskans te profiteren: wanneer de markt crasht of zodra er een investeringskans voorbij komt in mijn netwerk.

Vier fondsen om van te leven

Om het overzicht te behouden en om mijn eigen enthousiasme te prikkelen, heb ik 4 potjes gemaakt, welke ik “fondsen” heb genoemd:

  1. “Live Your Life” fonds: dagelijkse kosten om van te leven
  2. “Luxe is een Keuze” fonds: voor de nice-to-haves
  3. “Life Happens” fonds: voor de onvoorziene omstandigheden
  4. “Opportunity” fonds: voor de mogelijke investeringskansen

Voor de eerste twee potjes heb ik de kosten berekend van de afgelopen 3 jaar en hier een toekomstige projectie van gemaakt. En daar bovenop zo'n 20% buffer meegerekend, want ik zit graag aan de veilige kant.

Live Your Life

Maandelijks heb ik voor het “Live Your Life” fonds zo'n 2.000 euro berekend (inclusief buffer), dus het budget voor een heel jaar komt daarmee op 24.000 euro. Dit is inclusief maandelijkse spaarpotten, die ik opbouw om jaarlijks bijvoorbeeld mijn zorgverzekering en belastingen van te kunnen betalen.

Luxe is een Keuze

De kosten die ik denk te gaan maken voor het “Luxe is een Keuze” fonds, heb ik ingeschat op 250 euro per maand. Hiermee komt het budget voor komend jaar op 3.000 euro.

Hier vallen heel wat dingen onder die ik wel van plan ben te doen, maar in principe niet nodig zijn om normaal te kunnen leven. Etentjes, weekendjes weg, de kapper, kleding, koffie buiten de deur etc.

Life Happens

Ook al heb ik al een 20% buffer in mijn leefkosten meegenomen, toch heb ik 10% van het jaarbudget apart gezet als buffer voor onvoorziene kosten. Waarmee ik een Emergency Fund heb van 2.500 euro. En, zodra ik een financiële meevaller heb het komende jaar, of geld overhoud vanuit mijn algehele budget (zoals nu tijdens Corona), dan dik ik deze buffer aan tot 5.000 euro, alvorens ik het overige geld gebruik om mee te beleggen.

Opportunity

En dan nog het “Opportunity” fonds, waarmee ik geld beschikbaar wil hebben om mee te investeren, wanneer er mooie kansen voorbij komen. Dit bedrag is gewoonweg lastig in te schatten, want het is niet op een historisch budget gebaseerd.

Maar ik heb de afgelopen maanden redelijk wat beleggingen verkocht, nog voordat de markten omdraaiden. Zo'n 10.000 euro, alles bij elkaar. En dit geld heb ik apart gezet. Het doet op dit moment niet veel, maar het geeft me voorlopig dus even de optie om geld in te zetten voor investeringen, wanneer dat uitkomt.

Dus, samengevat ziet mijn “cash positie” er aan het begin van de komende 12 maanden, als volgt uit:

In totaal komt dat neer op bijna 40.000 euro. Dat is een behoorlijke smak geld, maar in principe kun je het opdelen in:

  • Geplande leefkosten (LYL ex buffer + Luxe): 20.000 + 3.000 = 23.000 euro
  • Buffers en investeringen: 16.500 euro

Geef ik dus niets anders uit dan leefkosten + luxe kosten, dan zou ik het komende jaar uitkomen op maandelijks 23.000 / 12 = 1.917 euro.

Conclusie

Ik vind het een mooi experiment. Om allereerst te ervaren hoe het is om te gaan leven met een budget, waarbij het er eens ECHT om gaat om me hieraan te houden. Geen salaris meer, dus echt even leven van geplande buffers.

Het gevoel te hebben dat ik kan inschatten waar ik van kan gaan leven, zonder geld-stress te ervaren. Ik realiseer me dat deze setup niet voor iedereen weggelegd is, want iedereen heeft z'n eigen perpectief en situatie om mee te dealen.

En een mini-pensioen kost geld. Ik heb mezelf 12 maanden gegeven, maar weet ook dat ik mogelijk eerder al geld ga verdienen met nieuwe werkzaamheden. Maar het punt is, dat ik in mijn budget er rekening mee wilde houden dat het niet HOEFT.

Ik vind het leuk om je dit inzicht te kunnen bieden en wil je op de hoogte houden het komende jaar. En daarom heb ik in dit artikel ook bedragen gehangen aan al mijn budgetten.

Eerlijk gezegd vond ik dat persoonlijk een hele onwennige ervaring, want ik ben normaal toch nét even niet zó open, als het gaat om persoonlijke financiële getallen.

To be continued…

Twan Twitter

Investeert volgens zijn eigen “BIG” strategie, die bestaat uit drie elementen: bescherming, inkomen en groei. Belegt sinds 2006, schrijft en praat erover sinds 2019.