Mijn volledige portfolio voor 2020

Twan
Twan

Inhoudsopgave

In mijn post van januari kon je al zien dat ik mijn portfolio voor 2020 had bijgewerkt en vanaf nu update ik deze elke 3 maanden, om je zo een overzicht van de ontwikkelingen te geven.

Het is verre van een KISS portfolio (Keep It Simple, Stupid), maar ik hou ervan om een gedegen diversificatie te hebben en daarbij een vaste verdeling te hanteren. Schiet die verdeling uit het lood, dan herbalanceer ik deze waar nodig.

Ik heb een vrij grote cash-positie op het moment. Maar liefst 26% van mijn totale portfolio voor 2020 staat op de bank, in euro's. Dit komt omdat ik hiervan moet leven het komende jaar. Wat betreft de overige categorieën binnen mijn portfolio, loop ik er hieronder even één-voor-één doorheen.

Indextrackers (25%)

Qua investeringen heb ik nog steeds het meeste geld zitten in indextrackers. Of liever gezegd: tracker, enkelvoud. Want ik investeer op dit moment alleen nog in de Vanguard FTSE All-World ETF met de ticker VWRL (info hier).

Deze ETF vertegenwoordigd meer dan 3.000 bedrijven wereldwijd en zodoende heb ik een mooie dekking. Nog altijd leg ik elke maand een vast bedrag in op deze ETF. En doordat ik dit 1 keer per maand doe, heb ik via DEGIRO geen transactiekosten, omdat dit binnen hun kernselectie valt.

Dividendaandelen (17%)

Zo'n 17% van mijn totale portfolio 2020 bestaat nu uit dividendaandelen. Deze aandelen heb ik al een tijd en dit gedeelte van mijn portfolio is voornamelijk gericht op passief inkomen uit dividend.

Ik heb inmiddels zo'n 25 bedrijven aan dit portfolio toegevoegd, waar ik tevreden mee ben. Ik wil het aantal bedrijven niet uitbreiden, maar mogelijk juist slinken in de komende jaren.

En mocht de markt de komende maanden nog wat dalen, dan schaf ik nog wat extra stuks aan van één of meerdere dividend-bedrijven.

Ik probeer altijd om mijn dividend-portfolio zo gebalanceerd mogelijk te houden, maar door de prijsschommelingen van de afgelopen maanden springt Ahold er nu als grootste positie uit. De prijs van dit aandeel heeft het minst klappen gekregen (hamsteren!!!).

Ook mijn positie in Shell is nu iets groter dan normaal. Dit komt, omdat ik tijdens de recente crash hier wat meer aandelen van heb gekocht onder de 15 euro.

Verder ga ik ervan uit, dat veel van de bedrijven in dit portfolio hun dividend zullen schrappen of opschorten (en in sommige gevallen, zoals de banken, al aangekondigd hebben). Dat is natuurlijk spijtig, maar het is wat het is. Het gaat om de lange termijn en daar heb ik nog altijd vertrouwen in.

Goud & Zilver (10% / 2,7%)

Goud en Zilver vertegenwoordigen samen nu zo'n 12,7% van mijn totale portfolio voor 2020. Met name Goud is een verzekering tegen al het geprint van geld, door de Centrale Banken. Ik koop nog altijd maandelijks iets bij, maar ben op dit moment in principe tevreden met mijn totale positie.

Crowdfunding (10%)

Met de categorie “crowdfunding” benoem ik voor het gemak even al mijn investeringen in crowdfunding, crowdlending en peer-to-peer platformen. Dit is een vorm van investeren met hoge rendementen, maar ook hoge risico's. Op dit moment heb ik het aandeel in mijn portfolio teruggebracht van 12% naar 10% en daar wil ik het ook op houden.

De verdeling van mijn investeringen op alle platformen ziet er als volgt uit:

Nu zal het je misschien opvallen in hoeveel platformen ik op dit moment investeer. Het zijn er heel wat. Maar aangezien dit een relatief nieuwe sector is, wil ik mijn geld zoveel mogelijk spreiden.

Mocht er dan een platform omvallen, zoals recentelijk al is gebeurd, dan houd ik de schade beperkt.

De verdeling wil ik wel aan gaan passen de komende 12 maanden, waarbij ik het aantal platformen wil halveren. Dit is wel even afhankelijk van hoe alle bovenstaande platformen door een mogelijke crisis heen komen.

Op dit moment ondervind ik bij de meesten geen problemen, maar baren onder andere Grupeer en Monethera mij wel zorgen. Ook houd ik Swaper en Fast Invest goed in de gaten de komende tijd, aangezien hun transparantie over hun Loan Originators niet optimaal is.

Crypto (4,5%)

Dan nog ieders favoriet: cryptocurrencies. Sarcastisch natuurlijk, heh. Want ik ken geen sector die zoveel diversiteit in haat en liefde kent als deze. Of je bent voorstander, of je wilt er niets van weten.

Ik ben een enthousiast voorstander en toch ben ik voorzichtig. En dan voornamelijk, omdat het echt alle kanten op kan gaan en dit wereldje nog heel jong en experimenteel is.

Op dit moment bestaat mijn crypto-portfolio uit met name Bitcoin. Maar ik heb ook in diverse kleinere projecten geïnvesteerd. De meeste altcoin investeringen heb ik reeds verkocht voor Bitcoin, tijdens de complete ineenstorting van 2018.

Bitcoin en Ethereum behoeven geen uitleg denk ik. En over de indextrackers C10 & C20 heb ik recentelijk nog geschreven. De categorie overig bestaat met name uit wat overgebleven kleinere crypto-projecten, waar ik zelf nog altijd enthousiast van word. Dit is puur speculeren natuurlijk.

Mocht het niets worden met crypto, dan ben ik 4,5% van mijn portfolio kwijt. Mocht Bitcoin of de gehele sector de komende jaren toch enorm in waarde toenemen, dan zal ik mijn portfolio gaan herbalanceren – gezien de explosiviteit die dit soort marktbewegingen met zich meebrengt.

Startups (4,2%)

Dit vind ik misschien wel één van de leukste investerings-klasses. Ik word heel enthousiast van alle jonge bedrijven die “de wereld willen veranderen”. Maar het is ook één van de meest risicovolle investeringen. Verreweg de meeste startups redden het niet.

En daarom houd ik dit aandeel binnen mijn portfolio altijd onder de 5%. De verdeling ziet er als volgt uit:

Ik heb op dit moment via 10 platformen in iets meer dan 50 startups geïnvesteerd. En omdat dit soort platformen de mogelijkheid bieden om kleine bedragen in startups te investeren, gaat het hier meer om “erbij zijn” dan om echt groot geld eraan te verdienen. Daar ben ik immers een te kleine investeerder voor.

Ik investeer met name in startups die zich richten op sectoren als gezondheidszorg, financiën (hoe kan het ook anders) en robotics.

Enkele van de 50 startups waar ik de afgelopen jaren in geïnvesteerd heb: Chip (UK), Move (USA), Status Money(USA), InnaMed (USA), R3 Printing (USA), Soar Robotics (USA), Anna Money (UK), Auka (NO) en Oval Money(UK).

Alternatief sparen (1,7%)

Onder alternatief sparen vallen alle apps en platformen die mij een vorm van sparen bieden, maar geen officiële spaarrekeningen zijn. Het betreft veelal experimenten met nieuwe Fintech bedrijven, die een vorm van rente geven op mijn euro's (of dollars).

Ik heb over alle bovenstaande alternatieven al eens geschreven: Nexo, Iban Wallet en mijn stablecoin experiment. Dit is dus voornamelijk een hoop testen en proberen om toch – via technologie – nog wat uit mijn spaargeld te halen.

Dat was ‘m weer. 

Twan Twitter

Twan investeert volgens zijn eigen “BIG” strategie, die bestaat uit drie elementen: bescherming, inkomen en groei.