Mijn voorlopig laatste salaris (maart 2020)

Mijn voorlopig laatste salaris (maart 2020)

Daar zijn we weer: salarisdag. Money in the bank! Voor mij toch een andere dag dan andere. Want, nu ik mijn baan opgezegd heb, is dit voorlopig mijn laatste salaris.

Dat zal even wennen zijn de komende maanden. Ook al heb ik me erop voorbereid, toch weet je pas wat je mist als je het niet meer hebt. Zullen we maar zeggen.

De verdeling deze maand

Elke maand, voordat ik mijn salaris ontvang, stel ik een budget op voor de komende maand. Sommige maanden zijn een rechtstreekse copy-paste van de maand ervoor.

Maar er zijn ook maanden bij, waarin er extra kosten zijn of juist meer ruimte om te sparen of investeren. En omdat dit voorlopig de laatste keer is, heb ik ook deze maand weer wat veranderingen doorgevoerd:

 • Gezien de situatie de komende tijd, ben ik iets defensiever omgegaan met mijn budget deze maand.
 • Er gaat meer naar een spaarrekening, om mijn buffer voor de komende 12 maanden aan te vullen.
 • Ik heb de afgelopen weken, mede door de crash op de beurs, al diverse keren extra investeringen gedaan. Dit deed ik normaal alleen op de salarisdag – met vaste bedragen.

Al met al ziet de verdeling van mijn salaris er als volgt uit:

Een paar opmerkingen, ter uitleg:

 • Ik deel de meeste vaste kosten met mijn vriendin
 • Mijn Emergency Fund is hiermee volledig aangevuld tot het bedrag dat ik denk nodig te hebben voor de komende 12 maanden. Hier ga ik mijn “leven” van betalen.
 • Ik heb deze keer geen inleg gedaan in Bitcoin en Goud. Dit, vanwege mijn extra inleg van de afgelopen weken, toen beiden enorm in waarde gedaald zijn.
 • Ook leg ik geen geld meer in op mijn crowdlending portfolio en houd ik het even op wat er nu staat.
 • Ik heb wel weer via DEGIRO een maandelijkse investering gedaan in het indexfonds VWRL. Ook hier heb ik de afgelopen weken extra op ingelegd, maar dit is echt voor de lange termijn. Dus hier blijf ik, waar mogelijk, ook de komende maanden vast op inleggen (hier heb ik een potje voor gemaakt).

Mijn “Savings Rate” van maart

Een savings rate is het gedeelte van mijn salaris dat ik niet uitgeef. Hieronder vallen dus investeringen en sparen. Ik probeer dit tot nu toe elke maand boven de 40% te houden, wat betekent dat ik maximaal 60% van mijn salaris kwijt wil zijn aan kosten.

Dit zal natuurlijk de komende maanden gaan veranderen, doordat ik niet of nauwelijks inkomen zal hebben. Dus bij deze ook voorlopig even de laatste keer op deze manier.

Deze maand komt mijn savings rate uit op 53%! Een mooie score. En toch voelt het anders dan anders. Namelijk: het meeste spaargeld in deze savings rate, gaat er de komende maanden aan! Spaargeld wordt dus “leefgeld”.

Drie betaalrekeningen om alles overzichtelijk te houden

Nog altijd gebruik ik drie bankrekeningen om mijn kosten te spreiden. De komende maanden ga ik hier wellicht wat veranderingen in brengen, maar de rekeningen blijf ik alledrie behouden:

 • ABN Amro: voor mijn inkomen (nu: salaris, straks: passief inkomen), rekeningen en automatische incasso's
 • KNAB: samen met mijn vriendin, voor alle potjes en gezamenlijke boodschappen en uitjes
 • N26: deze gratis betaalrekening gebruik ik voor al mijn eigen variabele uitgaven (koffie buiten de deur, avonden uit met vrienden, sporten etc)

Iedere betaalrekening heeft dus een functie en heeft z'n eigen maandelijkse budget, waar ik de komende maanden van ga leven. Hiervoor heb ik op elk een bedrag gezet, waarmee ik mezelf elke maand, als het ware, salaris uitbetaal.

Dat was ‘m weer deze maand. Spannend, want ondanks de voorbereidingen kan het altijd anders lopen dan wat er gepland is. 

Here goes nothing ;-)

Gratis en meteen inspiratie krijgen?

Je krijgt direct toegang tot alle DLT Free artikelen én je ontvangt wekelijks een waardevolle nieuwsbrief. Volledig gratis.
Geweldig! Controleer je inbox en klik op de link om je abonnement te bevestigen.
Fout! Voer een geldig e-mailadres in