Ga gewoon eens wat doen aan je persoonlijke financiën

Twan
Twan

Inhoudsopgave

Laatst sprak ik iemand die me vroeg of het mogelijk was om mijn beste financiële beslissingen op een rij te zetten. Hij zag de bui van een verslechterende economie een beetje hangen en wilde eindelijk eens iets gaan doen aan zijn persoonlijke financiën.

Het is natuurlijk geen probleem om een lijst te maken van wat mij geholpen heeft op mijn weg naar meer financiële vrijheid.

Maar toch, mijn financiële successen of missers zijn niet voor iedereen even nuttig. Want daar gaat het om bij persoonlijke financiën: het is heel persoonlijk. En fouten ga je maken. Sterker nog, ik denk dat het juist wenselijk is om zelf fouten te maken.

Je kunt er nóg zoveel over lezen en de theorie compleet uit je hoofd geleerd hebben; jouw situatie is anders dan die van anderen. En je zult de tips en lessen moeten vormen naar jouw eigen leven.

Maarrrrr, dat wil natuurlijk niet zeggen dat je niet kunt leren van anderen. In tegendeel! En daarom deel ik hieronder financiële beslissingen en tips van mijzelf en andere personal finance bloggers. Misschien dat ze hem en jou kunnen helpen.

(In willekeurige volgorde, dat wel)

Versneld jouw hypotheek aflossen

Dit is een hot topic, want het heeft zowel veel voor- als tegenstanders. Maar een hypotheek is vaak de grootste kostenpost van veel mensen. En kan een enorme maandelijkse last zijn.

Het versneld aflossen van je hypotheek, heeft twee voordelen: 1. je hebt ineens VEEL minder maandlasten, waardoor je meer geld over hebt om van te leven of mee te beleggen.

En 2. Het is een psychologische overwinning, wanneer je het gevoel hebt dat je altijd een huis hebt om in te wonen. Het is van jou en je hebt dus een veilige haven om op terug te vallen. Dat neemt niemand je meer af (extreme uitzonderingen daargelaten).

Het opbouwen van een spaarbuffer

Deze wordt vele malen genoemd. Niet alleen door andere bloggers, maar ook in vele boeken over persoonlijke financiën. Een Emergency Fund is een spaarbuffer, welke als doel heeft om onvoorziene uitgaven van te kunnen betalen.

De reden waarom dit zo belangrijk is om te hebben, is omdat er altijd wel dingen zijn die jouw weg naar financiële vrijheid in de weg kunnen zitten. Ben je net lekker bezig met sparen, gaat je wasmachine kapot. Of je auto. Of je hond is ziek en heeft medische hulp nodig. En dat is duur EN heb je waarschijnlijk niet op gerekend.

De hoogte van een spaarbuffer kan verschillen. Persoonlijk heb ik in goede tijden altijd een Emergency Fund aangehouden van 1.000 euro. Dat was genoeg om zo'n beetje alle onvoorziene omstandigheden van te kunnen bekostigen.

Ook kun je ervoor kiezen om een buffer aan te leggen van bijvoorbeeld 3-6 maanden aan vaste lasten. Zou er iets met je baan/inkomen gebeuren, dan heb je genoeg geld opzij gezet om jezelf even de tijd te geven om een nieuwe vorm van inkomen te vinden.

Betaal jezelf eerst

Veel mensen investeren of sparen het geld dat ze overhouden, nadat alle andere zaken zijn betaald. Maar heel eerlijk: hoe vaak komt het voor dat je geld overhoudt aan het eind van de maand?

Om vooruit te komen, zul je jouw persoonlijke financiën zakelijk moeten inrichten. Zodra er geld binnenkomt, ga je eerst aan jezelf denken. Je zorgt ervoor dat er een vast bedrag of percentage van je inkomen, direct naar een spaarrekening en/of beleggingsrekening gaat. En wat je overhoudt, dat geef je uit.

Door dit consequent te doen, bouw je een mooi vermogen op.

Begin met investeren in passief inkomen

Nog zo'n populaire en terechte tip! Passief inkomen is ook iets waar ik me veel op focus. Want naast het geld waar je hard voor werkt, wil je ook dat jouw geld hard voor jou werkt.

Passief inkomen is geld wat binnenkomt, zonder dat je er actief uren in stopt. Dus ook terwijl je slaapt. I know, dat klinkt echt als een goedkoop reclamespotje. Maar het werkt echt.

Je kunt op diverse manieren beginnen met passief inkomen: onder andere via beleggingen (dividend), crowdfunding, crowdlending, sparen en nog veel meer.

If you don't find a way to make money while you sleep, you will work until you die.” – Warren Buffet

Geef minder uit dan je binnenkrijgt

Ok, open deur misschien. Maar wel eentje die simpel lijkt en toch niet simpel blijkt! Veel mensen geven gewoon meer geld uit dan ze binnenkrijgen en dit is de doodsteek voor de gezondheid van je persoonlijke financiën.

Op die manier ga je het niet redden. Daardoor zul je nooit geld over hebben om te beleggen of sparen. Je leeft zodoende altijd op het randje van de financiële afgrond.

En de kans dat je dan diep in de schulden raakt en er nog maar moeilijk uitkomt, is groot. Zo groot zelfs, dat banken er alles aan doen om je het zo gemakkelijk mogelijk te maken om aan (geleend) geld te komen.

Het is zo makkelijk om boven je stand te leven tegenwoordig. Alles moet kunnen, maar het HOEFT niet. Op wie probeer je indruk te maken met al die nieuwe spullen? Word je echt gelukkig, wanneer je maand op maand elke keer te weinig salaris hebt voor jouw levensstijl?

Zet je inkomsten en uitgaven van de laatste drie maanden eens op een rij en kijk waar je kunt snijden. Al is het maar als experiment. Gewoon eens even iets minder lief voor jezelf zijn en kijken of je van je eigen geld kunt rondkomen, zonder te teren op anderen of leningen.

Starten met indexbeleggen

Wanneer je wilt gaan beleggen, denk je al snel aan het investeren in bedrijven als Facebook, Netflix, Google en Apple. Dat kan, maar hiermee pik je afzonderlijke aandelen en voor veel beginnende beleggers is dat misschien niet de beste manier.

Met indexbeleggen hoef je niet te weten welke bedrijven het over 10 jaar goed zullen doen. Want met een indextracker beleg je in een fonds van meerdere aandelen.

Beleggen doe ik via DEGIRO: een goedkoper broker met een ruime keuze aan indexfondsen.

In principe zeg je hiermee dat je niet weet, of hoeft te weten, welke bedrijven het goed zullen doen in de komende jaren. Maar je denkt wel dat over het algemeen de aandelenmarkt met al die bedrijven, in de toekomst meer waard zal worden dan nu.

Naast de eenvoud en het gemak van een indextracker, kiezen veel personal finance bloggers hier ook voor, omdat de kosten veelal lager liggen dan bij het investeren in losse aandelen.

Hou je persoonlijke financiën simpel

Vaak denken we dat om succesvol te zijn, we iets moeten doen dat nog nooit eerder gedaan is. Dat dingen doen die moeilijk zijn, de enige manier is om vooruit te komen.

Maar dat is gewoon niet waar. Simpel is prima. En simpel hou je makkelijker vol. Er zijn miljoenen mensen die niet slimmer zijn dan jij en ik, maar wél succesvol zijn. En er zullen vast minstens zoveel mensen zijn die slimmer zijn, maar het gewoonweg te moeilijk maken voor zichzelf.

En misschien zijn we ook zo wel geconditioneerd, als mens. Wanneer iets eenvoudig lijkt, kunnen we nog wel eens denken: “ja, maar ZO makkelijk kan het toch niet zijn?”

Begin je net met personal finance? Breek je nek dan niet over alle complexe strategieën en manieren om geld te verdienen. Je hebt er meer aan om een eenvoudige strategie lang vol te houden, dan elke keer weer iets nieuws te moeten verzinnen.

En als-je-blieft: blijf weg van de online cursussen die je beloven om je in een weekend klaar te stomen tot professionele money-wizard. Met geheime formules en wijsheden. De enigen die daar aan verdienen, zijn zij!

Blijf nieuwsgierig

Dit is mijn persoonlijke favoriet. Nieuwsgierig zijn betekent voor mij dat ik open sta voor nieuwe inzichten. Niet alleen op het gebied van persoonlijke financiën. Andere denkwijzen. Zelfs (of: zeker) als die mijlenver van mijn eigen overtuigingen liggen.

Hoe meer ik leer, des te vaker ik me realiseer hoeveel ik eigenlijk nog niet weet. Vandaag kan ik het idee hebben dat ik het allemaal wel uitgevogeld heb, maar morgen kan bijvoorbeeld een boek me op een heel ander spoor brengen.

Duik in een boek, lees artikelen van andere bloggers of luister naar een podcast over personal finance. Of niet: want een comfort zone kan ook heel prettig aanvoelen!

Twan Twitter

Investeert volgens zijn eigen “BIG” strategie, die bestaat uit drie elementen: bescherming, inkomen en groei. Belegt sinds 2006, schrijft en praat erover sinds 2019.