Wat doe jij als er een recessie komt?

Wat doe jij als er een recessie komt?

Nu de markten de afgelopen tijd aardig in paniek zijn en de media elke dag een item hebben over het Coronavirus, wordt er veel gesproken over de mogelijkheid dat we een recessie in het vooruitzicht hebben.

Laat ik voorop stellen dat ik de waarheid niet in pacht heb en dat ik waarschijnlijk niet veel meer informatie heb dan de gemiddelde belegger. Maar al deze paniek en negatieve berichten, laten wel zien dat het goed is om een plan te hebben.

En ik stel voor mezelf altijd: “beter voorbereid op iets dat niet komt, dan onvoorbereid zijn op iets dat wel komt”.

Of we een recessie ingaan, dit jaar of later, laat ik dus in het midden. Maar belangrijker is om de vraag te stellen: “wat doe jij als er een recessie komt?”

Zorg dat je een plan hebt

En om die vraag te beantwoorden, denk ik dat iedereen er goed aan doet om een plan te hebben. Zonder plan ben je veel sneller geneigd om een emotionele beslissing te maken en dat heeft in het verleden al velen genekt.

Stel jezelf eens de volgende vragen:

 • Heb ik een stabiel inkomen en wat zijn de vooruitzichten voor mijn baan, mocht er een recessie komen?
 • Wat als dit inkomen ineens verdwijnt?
 • Hoe lang zou ik kunnen leven van mijn spaargeld, mocht ik een langere periode niet in staat zijn om inkomen te krijgen?
 • Wat doe ik met mijn investeringen, als alles ineens 50% minder waard wordt de komende jaren?

Beantwoord ze gewoon eens met een eerlijke en open mindset, zonder er emotioneel naar te kijken. Dat heb ik de laatste jaren ook gedaan en kwam tot de conclusie dat ik iets moest gaan doen aan mijn plan.

Met name het antwoord op de vraag “hoe lang kan ik leven van mijn spaargeld en/of passieve inkomen, mocht ik geen vast inkomen meer hebben via een baan” was niet geheel naar wens. En daar wilde ik wat aan doen.

Een recessie uitzitten

De toevalligheid wil, dat ik vanaf april zonder baan zit. En ik wilde mezelf 12 maanden “ruimte” geven om financieel zeker te zijn. Dus ik heb ervoor gezorgd dat ik een jaar kan leven van spaargeld, zonder dat ik in de problemen kom.

Dat scenario, waarin ik stop met werken, kun je ook doortrekken naar het scenario in een recessie. Ook al stop jij niet met je baan, in een recessie zullen er een aantal zaken anders zijn dan huidig het geval is, waaronder:

 1. Beleggingen zullen minder waard worden, dus je zult ze of met verlies moeten verkopen, of je kunt er op rekenen dat je niet aan dat geld kunt komen.
 2. Het zal moeilijker zijn om aan leningen te komen, want banken gooien in een recessie de boel over het algemeen op slot. Jij kunt dus ad hoc minder lenen, mocht je geld nodig hebben.
 3. Maar ook zullen bedrijven minder kunnen lenen en het moeilijker hebben om geld te verdienen. Wat weer kan leiden tot minder personeel en dus meer ontslagen en meer werkloosheid.
 4. Mensen zijn in een recessie onzekerder over de toekomst en zullen over het algemeen minder gaan uitgeven en meer gaan sparen (zelfs zonder rente). Je moet immers kunnen blijven voorzien in je levensonderhoud, zeker als het er even slecht aan toe gaat met de economie.

In een recessie “drogen de kansen en het geld dus op”. Wat wil zeggen dat het – historisch gezien – een heel andere situatie wordt, dan waar we ons nu in begeven. Onzekerheid is echt een slechte raadgever, dus zorg dat je een plan hebt om hiermee om te gaan, in een periode waarin dat kan. Zoals nu!

Goede tijden, slechte tijden

Recessies en moeilijke economische periodes horen bij onze economie. En op de lange termijn, beweegt alles in cycli. Slechte periodes wisselen de goede periodes af en zo gaan we vrolijk door.

Zoals gezegd stop ik met werken en ben ik de komende 12 maanden afhankelijk van mijn spaargeld. Mocht de recessie nu toeslaan, dan ben ik dus (al) voorbereid.

Maar daarnaast heb ik ook investeringen en beleggingen en die lopen ook risico tijdens een recessie. De afgelopen dagen heb ik diverse beleggingen in waarde zien dalen. En mocht ik geen reserves hebben, dan zou ik daar knap gestresst van kunnen raken.

Maar de reden waarom ik (nog) geen stress ervaar, is omdat ik een plan heb. Globaal ziet dat er zo uit:

 • 12 maanden cash/spaargeld, wat gebruikt gaat worden voor mijn maandelijkse uitgaven zoals huur, boodschappen etc
 • Al mijn huidige beleggingen en investeringen houd ik vast, ook al zou morgen de markt met 50% instorten en duurt het jaren voordat het weer herstelt
 • Ik heb daarnaast wat cash staan op een rekening, wat ik mijn “Opportunity Fund” noem. Dit is geld wat ik (A) kan gebruiken om mee te beleggen, zodra de markt dan écht instort en (B) ik gebruik om de komende 12 maanden volgens een vast schema te investeren.
 • Mijn passieve inkomsten genereren ook maandelijks inkomen, wat ik nu volledig herbeleg. Mocht een recessie langer duren dan ik op gerekend heb, dan kan ik altijd meer hiervan cash zetten.

Ik weet niet wat de toekomst gaat brengen, maar voor mij is het belangrijk dat ik me aan dit plan houd. Ook wanneer ik niet zou stoppen met werken en er een recessie aankomt.

Dan nóg zou ik een reserve aanhouden, elke maand blijven investeren (volgens schema) en wat extra geld beleggen wanneer de markten echt instorten.

Stick to the plan

Het slechtste wat ik, naar mijn mening, zou kunnen doen: zwart-wit-denken. Waar ik mee wil zeggen dat ik een 100% keuze zou maken op basis van het (negatieve) nieuws.

Dat zou betekenen dat ik nu zou stoppen met beleggen (uit angst) en alles op mijn spaarrekening zet. Want, wat als de markten ineens alsnog jaren doorgroeien. Dan zit ik mooi met geld dat niets staat te doen.

Voorbereidingen treffen

Het voelt tegenstrijdig om in een positieve periode na te moeten denken over een recessie. En ik doel ook niet op een situatie waarin je moet gaan leven naar angst.

Jezelf voorbereiden is wat mij betreft dan ook iets heel anders dan gaan leven volgens doemscenario's. Hou rekening met een recessie en geef jezelf zo nodig even wat extra buffers.

Twijfel je, of heb je helemaal geen plan? Hou dan net even wat meer spaargeld aan. Spreid je te beleggen geld over iets meer maanden in de toekomst uit. Ga op zoek naar meerdere inkomstenbronnen. Maar laat je niet volledig leiden door het nieuws en alle negatieve roeptoeters op internet.

Conclusie

Gaat er een recessie komen? I don't know. De kans is aanwezig, maar dit kan morgen of pas over jaren zijn. We kunnen er zelfs al in zitten en het nog niet merken.

Belangrijk is, dat je nu nog tijd hebt om voorbereidingen te treffen. Schat jouw huidige en toekomstige situatie in, stel jezelf kritische vragen, schrijf de antwoorden op en maak een plan.

En, wees vooral niet bang om je plan gaandeweg aan te passen. Maar doe dit niet op basis van paniekerige, emotionele toestanden.

Schrijf desnoods een brief aan jezelf, waarbij je jouw toekomstige ik advies geeft in een situatie waarin je een emotionele beslissing zou kunnen maken die je in de problemen kan brengen.

Een gewaarschuwd voorbereid mens telt voor twee!

Gratis en meteen inspiratie krijgen?

Je krijgt direct toegang tot alle DLT Free artikelen én je ontvangt wekelijks een waardevolle nieuwsbrief. Volledig gratis.
Geweldig! Controleer je inbox en klik op de link om je abonnement te bevestigen.
Fout! Voer een geldig e-mailadres in