Een baan geeft je een gevoel van zekerheid. Je krijgt elke maand een inkomen en als het goed is loop je niet dagelijks rond met de zorg dat je baas je gaat ontslaan. Maar die zekerheid heeft ook een keerzijde.
Je bent immers zo gewend geraakt aan het hebben van een vast contract en het daarbij behorende salaris, dat je jouw hele levensonderhoud hierop hebt ingericht.
En wat nou als je baan wel op de tocht komt te staan? Of je baas wil je op een functie of project zetten waar je niet achter staat?
Of je ziet het zelf niet meer zitten, maar het wisselen van baan je echt nachtmerries bezorgt, omdat je het dan zonder inkomen moet stellen? Dan zul je vaak kiezen voor veiligheid en blijven zitten waar je zit.
“The three most harmful addictions are heroin, carbohydrates, and a monthly salary.”
– Nassim Nicholas Taleb
De schijnveiligheid van een baan en de afhankelijkheid van een maandelijks salaris, doet veel mensen besluiten om “dan maar te blijven zitten waar ze zitten” of werkzaamheden te doen waar ze geen vreugde uit halen.
Zou het niet gewoon lekker zijn als je in zulke situaties, zonder angst en twijfels, het heft zelf in handen kunt nemen en zeggen: “Ja doei, hier doe ik niet aan mee – ik stap op!”. En daar is F-You Money voor bedoeld.
F-You Money is meer dan een korte-termijn buffer
F-You Money is in feite een geldbuffer die je de optie geeft om op te stappen wanneer jij wilt.
In plaats van de veiligheid van een maandelijks salaris, heb je er met F-You Money zelf voor gezorgd dat je het een tijd zonder baan en dat salaris uit zou kunnen zingen. Wat er ook gebeurt.
Hierdoor zul je minder kans hebben om je beslissingen te baseren op angst, want je hebt een vangnet. “Als ik morgen ontslag zou nemen, kan ik gewoon m'n leven blijven leven. Ik bepaal!”
“Any decision made in a state of fear is likely to be wrong” – Tony Robbins
Hoeveel F-You Money heb je nodig?
Bij F-You Money gaat het om meer dan het hebben van een Emergency Fund (voor de ongeplande korte-termijn uitgaven) en het is ook niet zomaar even bij elkaar gespaard.
Wat de hoogte moet zijn van jouw F-You Money buffer, hangt helemaal van jou en je situatie af.
Voor mij is het een jaar aan kosten. Als er morgen iets zou gebeuren, heb ik een jaar de tijd om nieuw werk te vinden, zonder dat ik investeringen zou moeten verkopen of rare beslissingen zou moeten nemen om toch mijn leven te kunnen betalen (zoals verhuizen of mijn auto wegdoen).
Ik heb hier de afgelopen jaren hard voor gewerkt en ik ga er niet direct vanuit dat ik het nodig zal hebben, maar het psychologische effect van deze buffer is niet te beschrijven.
Het geeft een gevoel van controle en vrijheid.
Binnen hoeveel tijd heb ik weer nieuw werk?
Wat het voor jou zal zijn, hangt van de volgende vraag af: “Hoe lang zou ik mezelf de tijd willen geven om weer iets nieuws te vinden?”
En dan gaat het erom dat je iets vindt wat bij je past. Dus niet zomaar een baan, omdat je het geld nodig hebt. Het antwoord op die vraag bepaalt je “veilige marge”.
Stel, jij bent ervan overtuigd dat je met jouw ervaring binnen 6 maanden makkelijk weer een leuke baan zou kunnen hebben. Dan is 6 maanden aan levenskosten jouw F-You Money budget.
En als je van nature een persoon bent dat het graag op safe speelt (zoals ik), dan zou ik daar nog een paar maanden bovenop tellen.
Stel dus dat je nu maandelijks 1.500 euro kwijt bent om van te leven (even zonder vakanties en andere luxe dingen). En jouw F-You Money moet je minimaal 8 maanden “in leven houden”.
Dan is jouw FYM budget dus minimaal 8 x 1.500 = 12.000 euro.
Neem geen risico met FYM
Zodra je je FYM budget hebt bepaald voor jezelf, wil je het geld ook ergens zetten waar je er direct bij kunt. En het moet veilig staan.
Zet het daarom niet op een beleggingsrekening (want het kan zijn dat je nou net op het moment dat de beurs instort, het geld nodig hebt) of andere risicovolle plekken. Gewoon, op een spaarrekening.
De rente gaat je niet rijk maken, maar dat is ook niet het doel van F-You Money. Het doel is dat het je opties, veiligheid en vertrouwen geeft in de keuzes die je mogelijk zou moeten maken.
Conclusie
Nu is het niet zo ik iedereen zou aanraden om een F-You Money budget op te zetten. Het is geen verplichte kost om financieel beter af te zijn.
Niet iedereen zit in een situatie waarin het nodig is en is dus heel persoonlijk. Bepaal voor jezelf of dit iets is waar jij je prettig bij zou voelen.
Ik heb op het moment een F-You budget. Maar ik heb geen idee of ik dit mijn hele leven nodig zal hebben. Ik hoop het niet.
Maar als ik het nodig heb, is het er! Een soort verzekering, voor als ik gewoon wil zeggen: “F You, I'm out!”