Waarom ik elke maand blut wil zijn

Waarom ik elke maand blut wil zijn

Iedereen die een maandelijks inkomen krijgt, valt over het algemeen te verdelen in twee kampen: zij die genoeg geld hebben en zij die het net (niet) redden.

Ik val sinds een paar jaar in het eerste kamp en hoef in principe niet elke maand van salarisdag tot salarisdag te leven en zou wel heel raar moeten doen, wil ik nog een stukje maand over houden aan het eind van m'n salaris.

En toch ben ik elke maand blut! Ok ok, ik ben niet ECHT elke maand blut. Maar ik KIES ervoor om elke maand blut te zijn. Dat leg ik even uit.

Lifestyle Creep

Toen ik een tijd geleden meer geld begon te verdienen, begon ik ook meer uit te geven. Wanneer je uitgavenpatroon meegroeit met de stijging in je inkomsten, noemen ze dit “lifestyle creep”.

Vaak wanneer we meer te besteden hebben, gaan we onszelf belonen door meer te kopen, vaker uit eten te gaan, misschien duurder te gaan wonen, niet zo kritisch meer te zijn op alle abonnementen die we ooit afgesloten hebben (maar niet meer gebruiken) etc.

Ook bij mij was dit het geval en ik realiseerde me na een paar jaar dat mijn uitgaven net zo hard (en soms harder) gegroeid waren als mijn salaris. Dit was heel geleidelijk gegaan en daarom had ik het eigenlijk niet meteen door.

Dat moest dus anders en na wat onderzoek op internet, had ik iets gevonden dat ik ben gaan uitproberen en tot op de dag van vandaag nog steeds doe.

Geld “zomaar” laten staan zonder doel

Het probleem dat ik had, en voor veel mensen geldt, is dat ik het geld dat ik niet direct nodig had voor mijn maandelijkse uitgaven gewoon op mijn rekening liet staan.

Klaar om elke keer trots naar te kijken (wow, ik heb gewoon een buffer!) en natuurlijk net zo “klaar” om eens even goed gebruikt te worden als ik mezelf wilde trakteren.

Doordat dit geld geen doel had en eigenlijk daar een beetje stond te staan, ging het in veel maanden gewoon op.

En ja, dan was ik dus weer blut. Maar niet door een bewuste keuze.

Dat je iets kunt betalen, wil niet zeggen dat je het dus maar moet doen

En die bewuste keuze, daar gaat het nou net om. Er is een fundamenteel verschil tussen geen geld ergens voor hebben en ergens geen geld voor OVER hebben.

In dat laatste geval heb je wel genoeg geld om iets te kunnen betalen, maar kies je ervoor om het (nog) niet te doen.

We zijn als mens over het algemeen makkelijk te beïnvloeden en zeker in deze tijd is het meer dan normaal dat als je iets wilt hebben, je het moet kunnen kopen.

“Ik verdien het, want blabla” of “Ik heb 1000 euro op m'n spaarrekening, dus wat maakt die 90 euro voor die trui nou uit?”. “Ik kan het betalen, dus waarom niet?”.

Maar daar gaat het dus mis. Altijd! Je bent altijd te lief voor jezelf als je ziet dat je nog (veel) geld hebt.

Elke maand begin ik weer op nul

De enige manier waarop ik mezelf heb weten te “hacken”, is door elke maand hetzelfde opzij te zetten voor mijn uitgaven en er tevens voor te zorgen dat ik niet gemakkelijk bij mijn “buffer” kan.

Ook in de maanden waarin ik wat extra binnenkrijg. Bijvoorbeeld wanneer ik iets via Marktplaats heb verkocht, geld ontvang voor een verjaardag of in mei vakantiegeld krijg.

Dat betekent dat, ondanks dat ik genoeg geld heb, ik elke maand weer blut ben. Het is gewoon allemaal “op”. En de dag voordat mijn salaris binnenkomt, zet ik mijn betaalrekeningen allemaal weer op nul en begint het hele verhaal weer opnieuw.

Afgezien van het geld dat op een “Emergency Fund” spaarrekening staat (want ja, er kan altijd iets kapot gaan in huis en dan moet je wel snel bij een deel van je geld kunnen), gaat alles wat ik niet binnen een maand nodig heb voor geplande uitgaven direct naar een beleggingsrekening, een spaarrekening (waar ik niet gemakkelijk bij kan) en diverse andere investeringen.

Zet elke euro aan het werk

Geld dat op je betaalrekening staat doet niets. Je kunt er leuk naar kijken en het geeft je misschien een goed gevoel, maar verder noppes.

Bij veel succesvolle mensen is dit principe al jaren bekend: “Wat je niet van plan bent uit te geven, zet je aan het werk!”. Wat betekent dat je elke euro die je die maand niet van plan bent uit te geven, een doel geeft.

Dat kan zijn in de vorm van een belegging, het (extra) afbetalen van je hypotheek of andere schulden waarmee die extra euro's dus een functie hebben om je vermogen te doen groeien of je schulden te doen afnemen. Elke maand doe ik dat.

Zodra ik mijn salaris binnenkrijg (nog voordat de rekeningen worden afgeschreven) zet ik het geld dat ik niet nodig heb aan het werk.

En wanneer ik aan het eind van de maand iets overhoud, voordat alle betaalrekeningen weer op “nul” gaan, zelfde verhaal: aan het werk zetten die euro's.

Twee voordelen

Deze manier van met mijn extra inkomen omgaan heeft twee voordelen. De eerste is de meest logische: je geeft niet alles uit, dus je houdt op jaarbasis altijd wat over. Duh!

Maar de tweede is mij pas na een tijdje echt duidelijk geworden. Door elke maand hetzelfde budget aan te houden voor je uitgaven en in feite aan het einde van de maand “blut” te zijn, raak je eraan gewend.

Je brein en je gewoontes passen zich na verloop van tijd aan en stellen zich in op de X euro die je altijd ter beschikking hebt (dit werkt dus ook in je nadeel als je te lief voor jezelf bent).

Dit lijkt misschien niet een enorm ding, maar het heeft me tot op de dag van vandaag geholpen om dit vol te blijven houden. No shit!

Binnen zes maanden nadat ik dit ging toepassen, was ik er al aan gewend!

Wordt geen “Penny Pincher”

Nu is het natuurlijk niet de bedoeling dat je extreem zuinig gaat worden (tenzij je schulden hebt, dan zul je echt even op droog brood moeten), want het leven wordt er niet leuker op als je elke euro gaat besparen en jezelf de leuke dingen gaat ontzeggen.

Er zijn veel zogeheten “Penny Pinchers” die elke euro onder de loep nemen en extreem kritisch zijn bij alles waar ze geld aan uit moeten geven.

Dat werkt voor mij niet. Ik hou veel te veel van het leven om er niet van te kunnen genieten. En ik trakteer mezelf graag.

Maar het punt is dat je niet AL je geld hoeft uit te geven om het leven leuk te maken. En tegelijkertijd houd je geld over voor later.

Mijn doel hiermee is om uiteindelijk een stukje meer financieel onafhankelijk te worden. Wat jouw doel ook is, ik hoop dat mijn verhaal je een zetje in de goede richting kan geven.

It's not how much money you make, but how much money you keep, how hard it works for you, and how many generations you keep it for. – Robert Kiyosaki

Gratis en meteen inspiratie krijgen?

Je krijgt direct toegang tot alle DLT Free artikelen én je ontvangt wekelijks een waardevolle nieuwsbrief. Volledig gratis.
Geweldig! Controleer je inbox en klik op de link om je abonnement te bevestigen.
Fout! Voer een geldig e-mailadres in