Rule of 72: zo snel verdubbelt jouw geld

Rule of 72: zo snel verdubbelt jouw geld

Mensen met wat extra geld zijn altijd op zoek naar rendement. En hoe meer rendement (of rente), hoe beter. Om te berekenen hoe snel jouw geld groeit zijn er heel veel rekentools online te vinden. Maar er zijn ook handige, simpele regeltjes die ons kunnen helpen. Een van die regeltjes is de zogeheten Rule of 72.

The Rule of 72

The Rule of 72 is een manier om snel uit te kunnen rekenen hoe lang het duurt voordat jouw geld in waarde verdubbelt, uitgaande van een vast rendement of rente per jaar.

Je deelt simpelweg het cijfer 72 door het percentage dat jij verwacht te behalen op bijvoorbeeld je belegging of de spaarrente die jou geboden wordt door je bank.

Neem de volgende rekensommen als voorbeeld:

  • Een spaarrekening waarbij je jaarlijks 0,20% rente krijgt van je bank. Het duurt dan 72 / 0,2 = 360 jaar om je geld te verdubbelen (heb je even?).
  • Een belegging waarbij er een jaarlijks rendement van 6% mogelijk is. In dit geval duurt het dan nog maar 72 / 6 = 12 jaar om je geld te zien verdubbelen.

En heb je bijvoorbeeld een wel heel lucratieve belegging ergens gevonden die bijvoorbeeld 12% jaarlijks rendement belooft (ze zijn er), dan krijg je al na 72 / 12 = 6 jaar je geld dubbel terug.

De eerste keer dat ik vooral die uitkomst van de spaarrekening zag, wist ik niet of ik nou moest huilen of lachen. 360 jaar voordat je 1000 euro spaargeld zou groeien naar 2000 euro.

Ik weet niet hoe het bij jou zit met je gezondheid, maar zoveel tijd heb ik niet!

Gebruik hem ook andersom

Hierboven heb je kunnen zien hoe lang het duurt voordat een bepaald rendement jouw geld kan verdubbelen. Maar je kunt hem ook andersom gebruiken.

Stel, je wilt in tien jaar jouw 10.000 euro zien verdubbelen. In dat geval zul je een investering moeten vinden die jou 72 / 10 = 7,2% jaarrendement kan bieden.

Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan een bedrag dat je later voor je dochter of zoon bij elkaar wilt hebben, zodra deze na 18 jaar het huis uit gaat.

Je kunt dan vanaf de geboorte elk jaar braaf sparen en inleggen, maar je kunt ook kijken of je een bedrag kunt inleggen op een beleggingsrekening met een jaarlijks rendement van 72 / 18 = 4%, waardoor je inleg tegen die tijd verdubbeld zou zijn.

Hou er natuurlijk rekening mee dat er met beleggen nooit garanties zijn, maar dat is met bijna alles in het leven.

Voor meerdere dingen te gebruiken

The Rule of 72 werkt niet alleen om te berekenen hoe lang het duurt voordat je geld verdubbeld.

Maar het kan ook gebruikt worden om bijvoorbeeld te berekenen hoe lang het duurt voordat jouw creditcard schuld verdubbelt, of hoe lang het duurt voordat de inflatie ervoor zorgt dat alles twee keer zo duur wordt.

Er is wel een beperking aan deze regel, want ook al is het een handige tool om te hoofdrekenen, helemaal foutloos is hij niet.

Zo lang het rendement dat je wilt gebruiken of berekenen onder de 20% ligt, kun je 72 gebruiken. Alles boven de 20% zorgt ervoor dat er wat afwijkingen in de uitkomsten zichtbaar zijn en dan zou het beter zijn om het cijfer 76 te gebruiken.

Gebruik de Rule of 72 dus voor een snel hoofdreken sommetje en raadpleeg voor de serieuzere berekeningen altijd even een betrouwbare tool.


Lees ook:

Gratis en meteen inspiratie krijgen?

Je krijgt direct toegang tot alle DLT Free artikelen én je ontvangt wekelijks een waardevolle nieuwsbrief. Volledig gratis.
Geweldig! Controleer je inbox en klik op de link om je abonnement te bevestigen.
Fout! Voer een geldig e-mailadres in