Het nut van een Emergency Fund

Het nut van een Emergency Fund

Je bent lekker aan het sparen voor een vakantie en plots gaat er iets in huis kapot dat je moet vervangen. Je hebt dit geld niet direct op je rekening, dus dan maar even van je vakantierekening afhalen. Aanvullen komt later wel. Toch?

Als dit de situatie is waarin jij zit, is het aan te raden om een spaarrekening te openen die gaat dienen als noodfonds of “Emergency Fund”.

Spaarrekening als buffer

Ok, toegegeven, de rente op je spaarrekening is waarschijnlijk net genoeg om er jaarlijks een doos zakdoekjes van te kopen.

Maar een spaarrekening is allang niet meer geschikt om er “rijk” van te worden. Toch zijn er verschillende redenen waarom het hebben van diverse spaarrekeningen je heel veel voordelen kan bieden.

Te beginnen met het hebben van een Emergency Fund. Het geld op deze “nood”-spaarrekening dient ervoor om eventuele onverwachte uitgaven te betalen.

Nee, niet dat avondje uit dat je echt verdiend hebt, maar denk bijvoorbeeld aan het kapot gaan van je (af)wasmachine of je computer/telefoon. Dingen die echt binnen korte tijd vervangen moeten worden.

Onverwachte uitgaven

Ik las laatste in een onderzoek uit 2018 dat meer dan de helft van de mensen in de Westerse wereld geen spaargeld heeft voor een onverwachte uitgave van 1.000 dollar. Meer dan de helft van de “welvarende” mensen zit dus niet heel ruim in hun wat-als-er-wat-gebeurt-geld!

Nou weet ik niet wat dat cijfer in Nederland is, maar ga eens even bij jezelf na (of vraag eens rond bij je vrienden): zou jij zonder problemen, morgen, een nieuwe wasmachine of koelkast kunnen kopen?

We zien sparen vaak als manier om een doel te bereiken. Een vakantie, een nieuwe auto, een huis of bruiloft. Maar de weg naar dat doel wordt vaak “onderbroken” door gebeurtenissen die je zelf niet in de hand hebt.

En elke keer dat er iets gebeurt en je hebt hiervoor (extra) geld nodig, haal je het van je spaarrekening (dan maar wat langer wachten op die vakantie), je gaat rood staan of zet het op je credit card.

Aflossen is een zorg voor later. Toch?

Het nut van een extra potje

Om ervoor te zorgen dat jouw spaardoelen niet onderbroken worden en je je dus ook geen zorgen hoeft te maken over gebeurtenissen die je toch niet in de hand hebt, raden daarom de meeste financiële planners aan om te beginnen met een eigen noodfonds voor dat soort onverwachte uitgaven.

Ook als je niets spaart en alles bijvoorbeeld elke maand belegt, is het aanleggen van een Emergency Fund een must!

Niet heel sexy, want je hoopt het nooit nodig te hebben. Maar naast dat het fijn is om een buffer te hebben, geeft een noodfonds ook een psychologische zekerheid. Als er iets gebeurt, ben je erop voorbereid. You've got this!

En hierdoor zorg je er tevens voor dat dit soort momenten er niet toe leiden dat je je doelen hoeft uit te stellen of – erger nog – dat je in de schulden komt te zitten.

Beginnen met een Emergency Fund

Afhankelijk van je levensomstandigheden en uitgavenpatroon, is het verstandig om te beginnen met een Emergency Fund van 500 euro en dit langzaam uit te bouwen naar bijvoorbeeld 1.000 euro.

Hiermee zijn de meeste (kleine) gebeurtenissen gedekt. Mocht je je prettiger voelen met een grotere buffer, dat is natuurlijk geheel persoonlijk.

De beste tip die ik je kan geven, is om zo snel mogelijk dit noodfonds te vullen en niet vanaf nu per maand 25 euro erin te stoppen.

Hoe langer je erover doet om tot die 500 of 1.000 euro te komen, hoe meer momenten en redenen er de komende tijd kunnen zijn om ermee te stoppen. En er zijn maar weinig mensen die een heel jaar lang focus kunnen houden op het langzaam vullen van zo'n spaarrekening.

En vergeet ook vooral niet je Emergency Fund aan te vullen als je er een keer een noodgeval van betaald hebt ;-)

Gratis en meteen inspiratie krijgen?

Je krijgt direct toegang tot alle DLT Free artikelen én je ontvangt wekelijks een waardevolle nieuwsbrief. Volledig gratis.
Geweldig! Controleer je inbox en klik op de link om je abonnement te bevestigen.
Fout! Voer een geldig e-mailadres in