Spaardoelen gebruiken

Spaardoelen gebruiken

Wie spaart herkent dit probleem vast: je hebt een spaarrekening waar je elke maand iets van je salaris inlegt. Misschien gooi je zelfs een deel van je vakantiegeld in mei naar je spaarrekening. Verstandig!

Maar een spaarrekening is wat het is: een rekening. Getallen op je scherm. Het betekent voor veel mensen niet meer dan dat. Denk er eens over na om je spaarrekeningen een naam te geven in de vorm van spaardoelen.

Spaardoelen opzetten en nastreven

Waarom spaar je? Is het voor een nieuwe auto, een vakantie, een bruiloft? Of gewoon om een buffer aan te leggen voor wanneer je even een tijdje niet wilt werken? Of je eigen business op wilt zetten?

Wanneer je een doel hebt waarvoor je spaart, is het dan niet logisch dat je die spaarrekening een naam geeft wat met dat doel te maken heeft?

Niet alleen kun je dan beter je voortgang richting dat spaardoel meten, maar het heeft ook nog een (vaak onderschat) psychologisch effect: zodra je de naam van je spaardoel aan een spaarrekening geeft en je bent soms geneigd om in een maand heel impulsief een klein beetje van dat spaargeld op te nemen (ohhhh kijk, er is uitverkoop!), dan zorgt die naam er voor dat je geld wegneemt van je doel.

Wat letterlijk betekent dat het nog langer zal duren voordat je dat doel zult bereiken. In feite ben je jezelf dus op de korte termijn aan het belonen en op de lange termijn aan het bestraffen. En dat is zonde, toch?

Dus, maak het jezelf makkelijker om je aan je spaardoelen te houden en geef vandaag nog je belangrijkste spaarrekeningen een naam.

En herinner jezelf er regelmatig aan dat korte termijn impuls-aankopen het op de lange termijn niet waard zijn om je doelen uit te stellen!

Tip: er zijn verschillende banken in Nederland waarbij je gemakkelijk meerdere spaarrekeningen kunt koppelen aan je betaalrekening.

Gratis en meteen inspiratie krijgen?

Je krijgt direct toegang tot alle DLT Free artikelen én je ontvangt wekelijks een waardevolle nieuwsbrief. Volledig gratis.
Geweldig! Controleer je inbox en klik op de link om je abonnement te bevestigen.
Fout! Voer een geldig e-mailadres in