Misschien herken je deze situatie: je gaat boodschappen doen, hebt je hele mand of kar volgeladen, komt bij de kassa om te pinnen en dan….”maximum saldo bereikt”. Krijg de*(&*&%^%#%$#!! What happened? Je had toch nog geld op je betaalrekening staan, de laatste keer dat je keek?
Snel even je bank-app checken. Kak! Die ene rekening is dus toch vandaag afgeschreven. Dan maar snel even wat geld overboeken van je spaarrekening (als je die mazzel hebt).
Bills, bills, bills
Niet alleen is dit pijnlijk voor jou en de kassa-medewerker, maar veel mensen kunnen er tegenwoordig niet meer van op aan dat ze de gehele maand geld op hun rekening hebben staan.
Je weet dat je op een dag je salaris binnen krijgt, maar verder is het voor veel mensen een kwestie van russisch roulette, wanneer al je rekeningen worden afgeschreven. Huur, gas/water/licht, telefoon, studieschuld, internet, gemeentebelasting, je abonnement op de LINDA etc.
Nu kun je natuurlijk proberen om al die bedrijven zover te krijgen dat ze op de dag van je salaris alle betalingen afschrijven, maar….good luck! Of, je kunt als een excel expert alles in kaart brengen en precies uitdokteren hoeveel geld wanneer wordt afgeschreven van je rekening.
Maar dan nog komt er zo nu en dan een rekening voorbij die je niet had zien aankomen. En precies wanneer je het niet kunt gebruiken.
Meerdere betaalrekeningen
Maar er is een makkelijkere oplossing en eentje die mij in de afgelopen jaren enorm veel rust en controle heeft gegeven: meerdere betaalrekeningen.
Wanneer je zorgt dat je diverse betaalrekeningen hebt, gebruik je bijvoorbeeld de ene voor AL je rekeningen (geen uitzonderingen) en de andere voor AL je dagelijkse “levenskosten”.
En dan heb ik het in het tweede geval over alles wat je gedurende de maand gaat uitgeven. Een soort huishoudbudget: boodschappen, drankjes, etentjes, plakband, cadeautjes etc.
Die tweede rekening meld je bij geen enkele instantie aan. Hierdoor zal er dus ook nooit iets of iemand geld hier van afschrijven, behalve wat jij zelf pint.
En als je dan op je eerste rekening geen geld meer hebt staan tijdens de maand en een instantie probeert toch iets af te schrijven, dan kun je altijd zelf nog geld overboeken of besluiten om heel even te wachten op je salaris.
Betaal jezelf eerst
Bepaal nu eens hoeveel budget jij jezelf wilt geven voor een hele maand boodschappen, kleding, etentjes, cadeaus en andere uitgaven.
Doe dit elke maand voordat je salaris gestort wordt, want elke maand zal een beetje anders zijn dan de andere (denk aan verjaardagen en bijvoorbeeld festivals of uitjes die niet elke maand hetzelfde zullen kosten).
Zodra je salaris binnenkomt op rekening 1 schrijf je het door jou bepaalde budget gelijk over naar rekening 2. Hierdoor zorg je ervoor dat wat er ook gebeurt, jij geld op een rekening hebt staan waar je de maand mee door kunt komen.
Conclusie
Niet alleen zul je (hopelijk) nooit meer verrast bij de kassa komen te staan, je kunt hiermee ook heel gemakkelijk zien of je in een maand meer of minder uit hebt gegeven dan je van tevoren had uitgerekend.
Waardoor je dus weer iets meer controle en zekerheid hebt in je maandelijkse planning. Je geeft jezelf dus in feite “zakgeld”, net als vroeger, waar je het mee moet doen.
Succes!