Waarom die eerste €100.000 zo belangrijk is

Waarom die eerste €100.000 zo belangrijk is

Wanneer je bezig bent met het opbouwen van vermogen door sparen en investeren (en minder uitgeven), lijkt het soms wel of je geen stap vooruit komt.

Ook al heb je jouw strategie op orde, verdien je prima en geef je minder uit dan er binnenkomt, toch lijkt je vermogen omhoog te “kruipen” in plaats van te springen.

En dit komt voornamelijk, omdat in het begin jouw vermogen nog klein is en elke procent groei nauwelijks voelt als iets dat echt zoden aan de dijk zet.

Heb je bijvoorbeeld met pijn en moeite 10.000 euro geïnvesteerd en groeit dit volgend jaar met 5%, dan ga je er “slechts” 500 euro op vooruit. Daar kun je nog geen maand van leven.

En dat kan frustrerend zijn en zorgt er vaak voor dat mensen het vroegtijdig opgeven.

“Why the First 100.000 is a B*tch”

Charlie Munger, de zakenpartner van de beroemde investeerder Warren Buffet en zelf miljardair, introduceerde het concept: “Why the first 100.000 is a B*tch”.

Oftewel, waarom de eerste 100.000 zo moeilijk is.

Op een aandeelhoudersvergadering van Berkshire Hathaway in de jaren negentig, vroeg een jonge vent aan Charlie Munger hem het beste financiële advies te geven waar hij op kon komen.

Waarop Munger antwoordde (vrij vertaald):

“Zorg dat je zo snel mogelijk aan jouw eerste $100.000 komt. Het kan me niet schelen wat je ervoor moet doen.

Al moet je de komende jaren overal naartoe lopen, eten kopen met coupons, overal kortingsbonnen voor gebruiken of wat dan ook….

Nadat je jouw eerste $100.000 binnen hebt, kun je een beetje gas terugnemen.“

De logica achter Munger's woorden, was dat $100.000 het punt is waarop jouw geld echt voor je begint te werken.

Het moment dat de euro's echt wat gaan betekenen

En dat komt omdat elk rendement in euro’s echt wat gaat betekenen. Stel je voor dat je nu elk jaar een rendement van 5% haalt met jouw investeringen.

Doe je dat met €10.000, dan heb je jaarlijks minimaal 500 euro extra en na 5 jaar krijg je zo’n 608 euro per jaar extra.

In vijf jaren heb je in totaal bijna 2.800 euro winst. Niet slecht, maar het gaat je leven – denk ik – niet veranderen.

Doe je dat met 100.000 euro, dan heb je jaarlijks minimaal €5.000 extra. En dan begint het “compound effect” echt slagen te maken.

Want de bedragen die jouw investering dan per jaar aan winst oplevert, daar kun je ineens serieuze dingen mee doen.

Na 5 jaar heb je hiermee bij elkaar €27.630. En van daaruit gaat de vermenigvuldiger nog harder voor je aan de slag. Je krijgt nog steeds hetzelfde rendement in procenten, maar de bedragen gaan ineens erg hard.

Hoe dan ook, je zult na het bereiken van de 6 cijfers zien dat er ineens iets aan het veranderen is in hoe je de groei per jaar gaat ervaren.

Een portefeuille van 100.000 euro

Dit klinkt misschien als een open deur, want ja: meer geld werkt beter dan minder geld. Maar er is kennelijk een bedrag waarna het allemaal een stuk makkelijker gaat.

Die 100.000 euro (of dollars) is in vele artikelen en toespraken een terugkerend bedrag waarvan veel vermogende mensen zeggen dat ze toen écht het verschil begonnen te zien.

Zet die 100.000 euro bijvoorbeeld eens in een portefeuille, die je maandelijks passief inkomen kan opleveren.

We verdelen het over indextrackers die ook dividend uitkeren (ETF’s), individuele dividendaandelen, spaarrekeningen en crowdlending (als voorbeeld).

Plotseling krijg je maar liefst meer bijna 350 euro aan passief inkomen per maand binnen. Dat zet zoden aan de dijk, want dit inkomen kan jouw salaris deels gaan vervangen.

Je kunt het ook gebruiken om sneller op een hypotheek af te gaan lossen, bijvoorbeeld.

Of, je laat het nog jaren z’n werk doen, richting een vermogen waar je financieel onafhankelijk mee kunt zijn/worden.

Waar het om gaat, is dat het nu ineens een bedrag wordt dat serieuze opties biedt – waar een bedrag van bijvoorbeeld een paar tientjes per maand nog door velen als “nietsbetekenend” gezien zal worden.

Maar je zult er dus wel iets aan moeten doen om het zover te kunnen laten komen.

Hoe ga jij aan die eerste €100.000 komen?

Wat voor jou een maandelijks bedrag is waar je serieus naar zou gaan kijken, is natuurlijk persoonlijk. Voor mij is dat tussen de €500 en €1.000, omdat het deels mijn inkomsten uit salaris kan gaan vervangen.

Neem je het dus – net als ik – écht serieus, maar heb je het gevoel niet vooruit te komen met jouw vermogen?

Denk dan even aan die opmerking van Charlie Munger en bepaal zelf hoe jij (zo snel mogelijk) aan die eerste 100.000 euro gaat komen.

Gratis en meteen inspiratie krijgen?

Je krijgt direct toegang tot alle DLT Free artikelen én je ontvangt wekelijks een waardevolle nieuwsbrief. Volledig gratis.
Geweldig! Controleer je inbox en klik op de link om je abonnement te bevestigen.
Fout! Voer een geldig e-mailadres in