Wie wel eens van bitcoin heeft gehoord, kent de verhalen van mensen die er ongelooflijk rijk van zijn geworden. Maar voor elk van die succesverhalen zijn er minstens zoveel verhalen over gelukzoekers die vandaag nog altijd op (veel) verlies staan.
Ben je eind 2017 ingestapt, dan is jouw investering nu waarschijnlijk nog maar de helft waard. Maar wist je dat wanneer je de afgelopen jaren elke maand consequent een vast bedrag had ingelegd, je nu op winst zou staan?
Dollar-Cost Averaging
Elke maand een vast bedrag investeren noemen we “Dollar-Cost Averaging”. Het is al decennia lang een van de beste manieren om ergens in te investeren.
Het principe is dat je over een langere periode, op vaste tijden een gelijk bedrag investeert. Hierdoor voorkom je niet alleen de noodzaak om te proberen de markt te “timen”, maar ook zorg je er hiermee voor dat je een gemiddelde aankoopwaarde voor jouw investering realiseert.
In het geval van de prijs van bitcoin kan het bijna niet extremer: elke maand swingt het met enorme bewegingen omhoog en omlaag. Dit kan een investeerder enorm zenuwachtig maken.
Immers: wanneer stap je in? Betaal je niet teveel? Stort de markt niet in, nét nadat je bitcoins hebt gekocht?
Elke maand 50 euro in bitcoin
Om aan te tonen dat Dollar-Cost Averaging in dit geval een goed idee is, ben ik in dit voorbeeld even uitgegaan van een situatie waarbij iemand maandelijks een vast bedrag van 50 euro aan bitcoin gekocht zou hebben.
Zonder uitzonderingen, zonder het bedrag of de dag te veranderen van maand tot maand. In de volgende grafieken vind je het resultaat over een periode van de afgelopen 3, 2 en 1 jaar.
Zoals je kunt zien, zou je in alle drie de situaties nu op winst staan.
De oranje lijn is de totale waarde van de investering in bitcoin en de groene lijn is de totale inleg. In alle gevallen staat de oranje lijn nu boven de groene.
In het overzicht van de laatste 2 en 3 jaar, zit tevens de periode waarin de prijs van bitcoin van zo'n $20.000 naar bijna $3.000 viel (een daling van 85%!!).
En ja, doordat je in dit voorbeeld elke maand hebt inlegt, had je daarmee ook in bitcoin geïnvesteerd op de top in december 2017. Maar omdat je consequent bleef inleggen, pakte je met deze strategie ook de lage koersen mee.
Je krijgt zodoende, zoals ik hierboven al zei, een gemiddelde prijs. Waarmee je nu, zelfs na alle ellende van de afgelopen jaren, op winst zou staan.
* Cijfers zijn meegenomen t/m 30 november 2019
Waarom staan er dan toch zoveel mensen op verlies?
Als mens zijn we geneigd om weg te rennen van wat pijn doet en meer te willen van wat prettig voelt. Schieten de prijzen van onze investering omhoog, dan willen we er meer van. We worden dan hebberig.
En zodra de prijs van bitcoin instort, doet het pijn en geloven we er niet meer in. Dan zijn we ineens angstig dat het nooit meer goedkomt. En wat we dan vaak doen, is onze strategie overboord gooien.
We stoppen met investeren of nog erger: we verkopen in blinde paniek onze investering, om vervolgens deze weer terug te kopen (voor een hogere prijs) zodra alles weer goed lijkt te gaan.
De enige manier om deze (negatieve) menselijke neigingen tegen te gaan is om een strategie te hebben en ons daaraan te houden, zoals een computerprogramma of robot dat zou doen.
Kun jij een klein bedrag per maand missen?
Welk bedrag je ook kiest om maandelijks in te leggen in bitcoin, het gaat erom dat dit een bedrag is waar je niet van wakker ligt. Een te groot bedrag zou je zenuwachtig kunnen maken en dan hou je het gewoon niet vol.
Houd je verder aan de strategie, sla geen maanden over en blijf gewoon consequent inleggen. Dat is de kracht van Dollar-Cost Averaging.
Bitcoin kopen
Heb je nog nooit bitcoins gekocht, dan zou ik simpelweg een account openen via Coinbase of Bitvavo. Je kunt hier via iDeal een bedrag storten en hiermee Bitcoin kopen, die in jouw eigen wallet bij hen wordt bewaard.
Mocht je later hier wat meer vertrouwd mee zijn, dan kun je eraan denken om een zogeheten hardware wallet te kopen. Hiermee hou je jouw bitcoins in eigen beheer.
Happy stacking!