Het magische effect van compound interest

Het magische effect van compound interest

Albert Einstein noemde compound interest één van de grootste krachten in het universum. Ondanks de beroemde uitspraak van een man die bij ons allen bekend is, zijn lang niet alle mensen op de hoogte van dit achtste wereldwonder.

“Compound interest is the 8th wonder of the world. He who understands it, earns it; he who doesn't, pays it.”

Wat is Compound Interest?

Compound interest kun je in het Nederlands vertalen naar “samengestelde rente”. Of “samengesteld rendement”. Of, ook veel gebruikt: rente-op-rente effect.

Het is het principe waarbij jouw geld rente verdient en die rente verdient op zijn beurt weer rente voor je. Het is een effect dat alsmaar krachtiger wordt, doordat het op zichzelf voortbouwt.

De twee variabelen die de mate van het effect bepalen zijn:

  • Rendement (of rente)
  • Tijd

Hoe hoger het rendement en hoe langer de tijd dat de investering zijn werk kan doen, hoe groter het “compound effect“.

Voorbeeld

Stel dat je een bedrag van 10.000 euro hebt en je investeert dit in een belegging die jou jaarlijks 5% oplevert.

Je zou er dus vanuit kunnen gaan dat je 10.000 x 5% = 500 euro per jaar aan rente krijgt. Dat is in feite hoe wij met ons brein snel rekenen.

Je ziet direct dat je aan het eind van jaar 2 al meer dan 500 euro rendement (rente) per jaar ontvangt. Ook al is het verschil heel klein. Maar let ook op wat er gebeurt met het jaarlijkse rendement na 10 jaar. Plots is dat van €500 naar maar liefst €776 gegroeid.

Dat is 55% meer dan de 500 euro die je in je hoofd had berekend. En na 20 jaar is dat jaarlijkse rendement opgelopen naar €1.263. Dat is meer dan een verdubbeling van de jaarlijkse winst.

En dit allemaal met een eenmalige inleg waarmee je het jaarlijkse rendement het werk laat doen. Het compound effect is hier voor jou aan het werk!

Meer tijd geeft een groter effect

In bovenstaand voorbeeld leg je eenmaal een bedrag in en dat gaat vervolgens voor je aan het werk. Hoe langer je deze investering z'n werk laat doen, hoe meer het “compound effect” ervoor zorgt dat jouw jaarlijkse winst groeit.

Je kunt daarmee ook stellen: hoe meer jaren het compound effect aan de slag kan blijven, hoe sneller jouw vermogen per jaar groeit.

Dit kunnen we ook mooi in een grafiek zien.

Je ziet dat het begin van de grafiek vrij vlak is, maar naarmate de tijd verstrijkt wordt de curve steeds steiler. Hoe langer de tijd, hoe steiler de curve, hoe sneller jouw investering per jaar zal groeien.

Een hoger rendement geeft een groter effect

Ok, dus tijd speelt een grote factor. Hoe langer je van je investering af kunt blijven, hoe langer het compound effect z'n werk kan doen.

Maar hoe zit het dan met het rendement?

Om de invloed van verschillende rendementen over een langere periode te kunnen zien, kijken we even naar onderstaande grafiek.

In alle drie de gevallen investeren we eenmalig een bedrag van €10.000. De verschillende rendementen zijn 1%, 3% en 5% (die we net hebben gebruikt).

Je ziet het verschil in effect. De investering met 1% rendement komt nauwelijks van de grond en die van 3% begint na 50 jaar net iets steiler te worden.

Dit is ook de reden dat een spaarrekening er niet voor gaat zorgen dat je een groot compound interest effect krijgt. Hoe lang je ook spaart.

Conclusie: niet alleen tijd is belangrijk, maar ook de hoogte van het rendement op jouw investering.

Waarom zoveel mensen nooit de kracht van compound interest ervaren

Simpel: wij mensen zijn ongeduldig.

Doordat het grootste effect pas zichtbaar is na een langere periode (20+ jaar), is de kans groot dat iemand zijn investering al voor die tijd verkocht of uitgegeven heeft.

En al helemaal omdat onze hersenen van tevoren niet voor ons kunnen uitrekenen wat het effect zal zijn na vele jaren.

En dat is nu precies waar één van de meest beroemde investeerders aller tijden, Warren Buffet, altijd op hamert. En velen met hem.

Zij begrijpen het belang van tijd, geduld en de kracht van het “compounding effect”.

Compound interest werkt voor alle bedragen

Ik heb in bovenstaande voorbeelden een investering genomen van €10.000, maar het werkt natuurlijk voor alle bedragen die je inlegt.

Maar je zult begrijpen dat het absolute effect in euro's een groter verschil maakt wanneer je een hoger bedrag inlegt.

Jaarlijks blijven investeren

Tot nu toe ben ik er alleen vanuit gegaan dat iemand een eenmalig bedrag investeert en jarenlang het compound effect z'n werk laat doen. Dat is op zich al een prima strategie.

Maar het effect wordt nóg groter, wanneer je – naast die eenmalige inleg – ook jaarlijks een bedrag aan die investering toevoegt.

Hierdoor wordt het compound interest effect elk jaar nóg meer versterkt.

Stel dat je dus weer begint met €10.000 en investeert in een belegging van 5%, maar tevens elk jaar op 1 januari van het volgende jaar €1.000 bijlegt.

Zou je dit “bijleggen” bijvoorbeeld 20 jaar consequent volhouden, dan is dit het resultaat op 31 december van dat laatste jaar:

  • Eenmalige inleg: €10.000
  • Jaarlijkse inleg: 19 x €1.000 = €19.000
  • Totale inleg na 20 jaar: €29.000

Totale waarde na 20 jaar: €58.599. Dat is maar liefst €29.599 winst

Zet dat even af tegen de winst die je zou hebben bij het eenmalig inleggen van €10.000 na 20 jaar: €16.533.

Bijleggen heeft gezorgd voor 29.599 – 16.533 = 11.539 euro meer winst na 20 jaar, dan wanneer je slechts eenmalig had ingelegd.

Zie je nu waarom Einstein dit het 8e wereldwonder noemde?

Begin zo jong mogelijk

Om resultaat te krijgen in het geval van compound interest, is tijd je grootste vriend. Iemand die 20 jaar oud is, heeft meer tijd (maar minder geld). Iemand die 50 jaar oud is, heeft minder tijd (maar – hopelijk – meer geld).

Het is nooit te laat om te beginnen met investeren en het compound effect z'n werk te laten doen. Maar je zult op oudere leeftijd wel jaarlijks meer moeten inleggen om het resultaat van een jongere investeerder in te kunnen halen.

Kanttekeningen

Ik moet het zeggen: ook al valt de waarde van compound interest niet te onderschatten en heb je in bovenstaande voorbeelden het resultaat kunnen zien; in real-life spelen er natuurlijk heel wat factoren mee die van invloed kunnen zijn op dit soort simulaties.

Het type investering bijvoorbeeld. Wanneer jij jouw geld ergens in stopt wat over 20 jaar niet meer bestaat, of in de tussentijd veel minder dan 5% rendement oplevert – dan heeft dat natuurlijk effect op het eindresultaat.

Of wanneer je bijvoorbeeld de eerste jaren blijft bijleggen en vervolgens een aantal jaar niet meer, doordat je situatie (en kosten) is veranderd.

Daarom zou ik ook altijd kiezen voor een kleine inleg welke je over een langere periode kunt volhouden – versus een groot bedrag dat je maar nét aan redt.

Er zijn geen garanties.

Conclusie

Maar compound interest is met recht een opmerkelijk fenomeen te noemen. Echter, hoe fantastisch onze hersenen ook zijn, ze kunnen het effect ervan gewoon niet bevatten.

Je moet dit dus écht voor jezelf uitrekenen en op papier zetten, want anders doe je jezelf tekort. Wil je niet zelf klooien in Excel, gebruik dan een online tool om het effect van compound interest visueel te maken.

Wat je ook doet, hoe je ook naar de toekomst kijkt: wil je financieel onafhankelijker worden, dan kun je het effect van compound interest niet simpelweg naast je neerleggen.

Gratis en meteen inspiratie krijgen?

Je krijgt direct toegang tot alle DLT Free artikelen én je ontvangt wekelijks een waardevolle nieuwsbrief. Volledig gratis.
Geweldig! Controleer je inbox en klik op de link om je abonnement te bevestigen.
Fout! Voer een geldig e-mailadres in