Vanguard S&P 500 ETF (VUSA)

Vanguard S&P 500 ETF (VUSA)

De Vanguard S&P 500 UCITS (VUSA) is een Exchange Traded Fund (ETF) dat beleggers de mogelijkheid biedt om te investeren in de grootste Amerikaanse bedrijven. De ETF volgt de prestaties van de S&P 500-index, die bestaat uit 500 toonaangevende Amerikaanse aandelen. Het is een populaire keuze onder beleggers vanwege de brede spreiding en de lage kosten.

We zetten hieronder de belangrijkste eigenschappen van deze ETF op een rij.

Grootste posities binnen de ETF

De Vanguard S&P 500 UCITS belegt in een gevarieerde portefeuille van Amerikaanse bedrijven. Enkele van de grootste posities binnen de ETF omvatten technologiegiganten zoals Apple, Microsoft en Amazon. Andere prominente posities zijn onder meer bedrijven als Alphabet (moedermaatschappij van Google), Meta en Johnson & Johnson. Deze posities vertegenwoordigen een aanzienlijk deel van de totale portefeuille van de ETF.

Voor een volledig overzicht van de posities binnen de ETF, check de website van JustETF.com of van Vanguard zelf.

Kosten

Een belangrijk voordeel van de Vanguard S&P 500 UCITS is de lage kostenstructuur. De ETF heeft een beheervergoeding van 0,07%, die behoort tot de laagste in de branche. Dit betekent dat beleggers een groot deel van hun rendement kunnen behouden, aangezien er minder kosten worden afgetrokken. De kostenratio, ook wel bekend als de expense ratio, is een belangrijke maatstaf om de kosten van een ETF te evalueren.

Waar koop je de VUSA ETF?

Beleggers kunnen de Vanguard S&P 500 UCITS (VUSA) kopen via verschillende beleggingsplatforms en online brokers. Populaire opties zijn onder andere grote banken, online beleggingsplatforms en gespecialiseerde brokerages. Het is raadzaam om de tarieven, servicekosten en beschikbare tools te vergelijken voordat u een keuze maakt waar u de ETF wilt kopen.

Voordelen van de ETF

De Vanguard S&P 500 UCITS biedt diverse voordelen voor beleggers. Ten eerste biedt het een brede blootstelling aan de Amerikaanse markt, aangezien de S&P 500-index een representatieve dwarsdoorsnede is van verschillende sectoren. Hierdoor kunnen beleggers profiteren van de groei en prestaties van toonaangevende Amerikaanse bedrijven. Bovendien biedt de ETF diversificatie, waardoor beleggers risico's kunnen spreiden.

Een ander belangrijk voordeel is de lage kostenstructuur van de ETF. Beleggers betalen minder in vergelijking met actief beheerde fondsen, wat vooral op de lange termijn een aanzienlijk verschil kan maken in het rendement. Bovendien wordt de Vanguard S&P 500 UCITS beheerd door Vanguard, een gerenommeerde en vertrouwde vermogensbeheerder met een lange staat van dienst.

Nadelen van de VUSA ETF

Hoewel de Vanguard S&P 500 UCITS veel voordelen biedt, zijn er ook enkele nadelen om rekening mee te houden. Ten eerste is de ETF sterk afhankelijk van de prestaties van de Amerikaanse markt. Als de Amerikaanse economie vertraagt of de beurs daalt, kan dit van invloed zijn op het rendement van de ETF. Beleggers moeten zich bewust zijn van het marktrisico dat inherent is aan het beleggen in aandelen.

Daarnaast is de Vanguard S&P 500 UCITS een passieve ETF, wat betekent dat het de index volgt zonder actief beheer. Dit kan leiden tot minder flexibiliteit bij het aanpassen aan veranderende marktomstandigheden. Actief beheerde fondsen kunnen mogelijk betere rendementen behalen door actieve strategieën toe te passen, maar dit gaat vaak gepaard met hogere kosten.

Vergeleken met andere ETF's

Er zijn verschillende vergelijkbare ETF's op de markt die beleggers kunnen overwegen. Enkele populaire alternatieven voor de Vanguard S&P 500 UCITS zijn de iShares Core S&P 500 ETF (IVV) en de SPDR S&P 500 ETF Trust (SPY). Deze ETF's volgen ook de S&P 500-index en bieden vergelijkbare brede blootstelling aan de Amerikaanse markt.

Wat betreft kostenratio's en beheervergoedingen, verschillen deze ETF's enigszins. Het is belangrijk voor beleggers om de kostenstructuur en het track record van elke ETF te evalueren voordat ze een keuze maken. Daarnaast kunnen beleggers ook overwegen om sector-specifieke ETF's of geografisch gediversifieerde ETF's op te nemen in hun portefeuille voor een bredere spreiding.

Conclusie

De Vanguard S&P 500 UCITS (VUSA) biedt beleggers een aantrekkelijke mogelijkheid om te investeren in de grootste Amerikaanse bedrijven via een brede index-tracking ETF. Met een lage kostenstructuur, diversificatievoordelen en de reputatie van Vanguard als vermogensbeheerder, is deze ETF een aantrekkelijke keuze voor beleggers die op zoek zijn naar blootstelling aan de Amerikaanse markt. Hoewel er risico's zijn, kan de Vanguard S&P 500 UCITS een waardevolle toevoeging zijn aan een gediversifieerde beleggingsportefeuille.


Wat is het verschil tussen de Vanguard S&P 500 UCITS en de Vanguard 500 Index Fund?

Het verschil ligt in de beleggingsstructuur. De Vanguard S&P 500 UCITS is een ETF, terwijl de Vanguard 500 Index Fund een traditioneel beleggingsfonds is. ETF's worden op de beurs verhandeld, terwijl beleggingsfondsen rechtstreeks bij de beheermaatschappij worden gekocht en verkocht.

Keert de VUSA ETF dividend uit?

Ja, de Vanguard S&P 500 UCITS keert elk kwartaal dividend uit. De exacte hoogte van het dividend is per jaar verschillend, maar ligt meestal tussen de 1% en 2%.

Wat is het risico van beleggen in de Vanguard S&P 500 UCITS (VUSA) ETF?

Beleggen in de Vanguard S&P 500 UCITS brengt risico's met zich mee, waaronder marktrisico en specifiek risico verbonden aan de Amerikaanse aandelenmarkt. Het is belangrijk om uw beleggingsdoelen, risicotolerantie en beleggingshorizon in overweging te nemen voordat u investeert.

Wat is de ISIN code van VUSA?

De ISIN-code van de Vanguard S&P 500 UCITS ETF (VUSA) is IE00B3XXRP09.

Gebruik deze code bij jouw broker om de juiste ETF te vinden, want soms is de ticker (VUSA) niet voldoende om de ETF bij elke broker weer te geven. Dan kan het dus lijken alsof de ETF niet beschikbaar is, terwijl dat onterecht is.

Wat is de jaarlijkse beheervergoeding van de VUSA ETF?

Het jaarlijkse beheervergoedingspercentage van de VUSA ETF is 0,07%. Dit betekent dat beleggers 0,07% van hun belegde vermogen als beheerkosten betalen.

Hoe presteert de VUSA ETF ten opzichte van de S&P 500-index?

Aangezien de VUSA ETF de S&P 500-index volgt, zou de prestatie van de ETF over het algemeen vergelijkbaar moeten zijn met die van de index. Het doel van de ETF is om het rendement van de S&P 500 zo nauwkeurig mogelijk te volgen, minus de beheerkosten.

Is de VUSA ETF beschikbaar voor handel op meerdere beurzen?

Ja, de VUSA ETF is beschikbaar voor handel op verschillende beurzen, waaronder beurzen in Europa. Beleggers kunnen de ETF verhandelen op beurzen waar deze genoteerd is, afhankelijk van hun beleggingsplatform en de beschikbaarheid van de ETF op die specifieke beurs.

Gratis en meteen inspiratie krijgen?

Je krijgt direct toegang tot alle DLT Free artikelen én je ontvangt wekelijks een waardevolle nieuwsbrief. Volledig gratis.
Geweldig! Controleer je inbox en klik op de link om je abonnement te bevestigen.
Fout! Voer een geldig e-mailadres in