Vanguard FTSE All-World ETF (VWRL)

Vanguard FTSE All-World ETF (VWRL)

De Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (VWRL) is een van de meest populaire Wereld-ETF's onder Nederlandse beleggers. Simpel gezegd is de VWRL ETF een gigantische mand met aandelen van bedrijven over de hele wereld. Het geeft je als belegger blootstelling aan zowel ontwikkelde als opkomende markten met een enkele aankoop. VWRL volgt de FTSE All-World Index, wat betekent dat het de prestaties van deze index probeert te repliceren.

We zetten hieronder de belangrijkste eigenschappen van deze ETF op een rij.

Grootste posities binnen de ETF

De Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (VWRL) heeft duizenden bedrijven in zijn portfolio, waaronder veel van de wereldwijde zwaargewichten. De top posities zijn bedrijven die je zult herkennen: onder andere Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet (Google's moederbedrijf) en Meta. De top 10 vormt samen altijd een aanzienlijk deel van de totale ETF. Dit betekent dat je met VWRL een stukje van al deze giganten in handen hebt, maar ook belegt bent en blijft in de overige duizenden grotere bedrijven wereldwijd.

Voor een volledig overzicht van de posities binnen de ETF, check de website van JustETF.com of van Vanguard zelf.

Kosten

Het is belangrijk om te kijken naar de kosten bij het beleggen in ETF's. VWRL heeft een lopende kostenfactor van 0,22% per jaar. Dat betekent dat je €22 betaalt op elke €10.000 die je in deze ETF belegt. Dit is lager dan het gemiddelde van actief beheerde fondsen, waardoor VWRL een relatief kostenefficiënte manier is om in de wereldwijde aandelenmarkt te beleggen. 

Daarnaast moet je natuurlijk altijd rekening houden met de transactiekosten voor elke aan- en verkoop die je doet. Deze transactiekosten zijn per broker verschillend.

Voordelen

Een van de belangrijkste voordelen van VWRL is de diversificatie. Met duizenden bedrijven uit verschillende landen en sectoren, spreid je je risico's breed. Daarnaast is het een passief beheerde ETF, wat betekent dat de kosten lager zijn dan die van actief beheerde fondsen. Bovendien is het gemakkelijk te kopen en verkopen, aangezien het op de beurs wordt verhandeld zoals elk ander aandeel.

Nadelen

Geen enkele belegging is zonder risico's, en dat geldt ook voor VWRL. Omdat het een wereldwijde ETF is, is het blootgesteld aan valutarisico's. Bovendien, hoewel diversificatie helpt om risico's te spreiden, betekent het ook dat je mogelijk niet zo veel profiteert van specifieke sectoren of regio's die het bijzonder goed doen.

Vergeleken met andere ETF's

De Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (VWRL) is vergelijkbaar met andere wereldwijde ETF's zoals de iShares MSCI Core World ETF (IWDA). Deze ETF's hebben vergelijkbare doelstellingen, maar er kunnen verschillen zijn in kosten, diversificatie, dividend-beleid en rendementen. Over het algemeen heeft VWRL een van de laagste kostenfactoren en biedt het een bredere blootstelling aan opkomende markten.

Waar koop je de VWRL ETF?

Je kunt VWRL kopen op de meeste grote beurzen, zoals Euronext Amsterdam, London Stock Exchange en andere. Je hebt een beleggingsrekening nodig bij een broker om de aankoop te doen. Enkele populaire brokers zijn DEGIRO, BUX, Trading 212 en Interactive Brokers.

Conclusie

De Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (VWRL) biedt een kostenefficiënte, gediversifieerde blootstelling aan de wereldwijde aandelenmarkt. Het is een geweldige keuze voor beleggers die een breed scala aan bedrijven in hun portfolio willen opnemen zonder dat ze elk bedrijf afzonderlijk hoeven te kopen. Hoewel er risico's zijn, zoals valutarisico en marktrisico, biedt het potentiële voordelen op de lange termijn.


Wat is de Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (VWRL)?

VWRL is een exchange-traded fund (ETF) die de FTSE All-World Index volgt. Het bevat aandelen van duizenden bedrijven uit zowel ontwikkelde als opkomende markten.

Wat is de ISIN code van VWRL?

De ISIN-code (International Securities Identification Number) van de Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (VWRL) is IE00B3RBWM25. Deze unieke code wordt gebruikt om de ETF te identificeren op internationale financiële markten en bij het verwerken van transacties.

Gebruik altijd deze code bij jouw broker om te kijken of de ETF beschikbaar is. Soms is het ingeven van de ticker namelijk niet genoeg en kan het lijken alsof de VWRL ETF niet beschikbaar is.

Hoe vergelijkt VWRL zich met andere wereldwijde ETF's?

VWRL heeft een van de laagste kostenfactoren en biedt een bredere blootstelling aan opkomende markten vergeleken met veel andere wereldwijde ETF's.

Is VWRL geschikt voor langetermijn-beleggingen?

Ja, VWRL is ontworpen voor langetermijn-beleggingen en kan een onderdeel van een gediversifieerd portfolio zijn.

Hoe presteert de VWRL wereld-ETF?

De prestaties van VWRL hangen af van de prestaties van de FTSE All-World Index. Historisch gezien heeft de index op lange termijn een positief rendement laten zien, maar dit garandeert geen toekomstige prestaties.

Keert de VWRL ETF ook dividend uit?

Ja, VWRL betaalt een dividend, meestal op een kwartaalbasis.

Gratis en meteen inspiratie krijgen?

Je krijgt direct toegang tot alle DLT Free artikelen én je ontvangt wekelijks een waardevolle nieuwsbrief. Volledig gratis.
Geweldig! Controleer je inbox en klik op de link om je abonnement te bevestigen.
Fout! Voer een geldig e-mailadres in