Vanguard FTSE All-World ETF (VWCE)

Vanguard FTSE All-World ETF (VWCE)

Als belegger is het essentieel om een goed gediversifieerde portefeuille op te bouwen en te profiteren van wereldwijde beleggingsmogelijkheden. De Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (ticker VWCE) biedt beleggers de mogelijkheid om in één enkele beursgenoteerde fonds (ETF) te beleggen in duizenden aandelen over de hele wereld. 

We zetten hieronder de belangrijkste eigenschappen van deze ETF op een rij.

Grootste posities binnen de ETF

De VWCE ETF volgt de FTSE All-World Index en belegt in een breed scala aan aandelen over de hele wereld. Hoewel de portefeuille voortdurend wordt aangepast, zijn enkele van de grootste posities in de ETF op basis van het gewicht in de index onder andere bedrijven zoals Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet (Google), Meta, Tesla, JPMorgan Chase, Johnson & Johnson, Samsung Electronics en Nestlé.

Voor een volledig overzicht van de posities binnen de VWCE ETF, check de website van JustETF.com of van Vanguard zelf.

Kosten

Vanguard staat bekend om zijn lage kostenstructuur, en de VWCE ETF is geen uitzondering. De lopende kostenratio (expense ratio) van de VWCE ETF bedraagt bijvoorbeeld 0,22%. Dit betekent dat beleggers slechts €0,22 kosten per €1000 belegd vermogen per jaar betalen. Lage kosten zijn gunstig voor beleggers, omdat ze de nettorendementen van de ETF verhogen.

Waar koop je de VWCE ETF?

Beleggers kunnen de VWCE ETF kopen via verschillende online brokers en beleggingsplatforms. Enkele populaire opties zijn DEGIRO, Saxo Bank, LYNX, BUX, Trading 212 en Interactive Brokers. Het is belangrijk om de transactiekosten en andere voorwaarden van elke broker te vergelijken voordat je een beslissing neemt.

Voordelen van de ETF

De VWCE ETF biedt verschillende voordelen voor beleggers. Ten eerste biedt het beleggers een brede spreiding over duizenden aandelen wereldwijd, waardoor het risico wordt verminderd dat gepaard gaat met het beleggen in individuele aandelen. Bovendien is de ETF zeer liquide, wat betekent dat beleggers gemakkelijk kunnen kopen en verkopen op de beurs.

Een ander voordeel is dat de VWCE ETF een passief beheerde ETF is. Dit betekent dat de ETF de FTSE All-World Index volgt en niet afhankelijk is van de beslissingen van een actieve fondsbeheerder. Passieve beheerstrategieën hebben over het algemeen lagere kosten dan actieve beheerstrategieën.

Nadelen van de VWCE ETF

Hoewel de VWCE ETF veel voordelen biedt, zijn er ook enkele nadelen waar beleggers rekening mee moeten houden. Ten eerste kan de brede diversificatie van de ETF betekenen dat beleggers geen directe controle hebben over de individuele aandelen waarin ze beleggen. Dit kan voor sommige beleggers een nadeel zijn als ze de voorkeur geven aan het selecteren van specifieke aandelen.

Bovendien is het belangrijk op te merken dat de VWCE ETF valutarisico met zich meebrengt. Aangezien de ETF wereldwijde aandelen bevat, kan de prestatie worden beïnvloed door valutaschommelingen. Dit kan zowel positief als negatief uitpakken, afhankelijk van de valutabewegingen.

Vergeleken met andere ETF's

Er zijn verschillende vergelijkbare ETF's op de markt die beleggers kunnen overwegen. Een populaire concurrent van de VWCE ETF is de iShares Core MSCI World UCITS ETF (ticker IWDA). Beide ETF's bieden brede blootstelling aan wereldwijde aandelen, maar er zijn enkele verschillen in de underlying indices en kostenstructuur. Het is belangrijk om de kenmerken en kosten van verschillende ETF's te vergelijken voordat je een keuze maakt.

Conclusie

De Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (VWCE) is een uitstekende keuze voor beleggers die op zoek zijn naar brede blootstelling aan wereldwijde aandelen in één enkele ETF. Met lage kosten, brede diversificatie en een passieve beheerstrategie biedt de VWCE ETF aantrekkelijke voordelen.


Wat is het verschil tussen VWCE en VWRL?

VWCE en VWRL zijn beide ETF's van Vanguard, maar ze verschillen in de manier waarop ze omgaan met het dividend. VWCE verwerkt het dividend in de koers en VWRL betaalt het dividend uit in euro's. De onderliggende beleggingen en kosten van de ETF's zijn echter vergelijkbaar.

Wat is het verschil tussen VWCE en IWDA?

Het verschil tussen VWCE (Vanguard FTSE All-World UCITS ETF) en IWDA (iShares Core MSCI World UCITS ETF) ligt in de index die ze volgen en de bijbehorende beleggingsstrategie.

VWCE volgt de FTSE All-World Index, terwijl IWDA de MSCI World Index volgt. Hoewel beide indices wereldwijde aandelen vertegenwoordigen, zijn er enkele verschillen in hun samenstelling en methodologie.

De FTSE All-World Index omvat zowel ontwikkelde markten als opkomende markten, waardoor VWCE een bredere geografische spreiding heeft. Het omvat aandelen van bedrijven in meer dan 50 landen, waaronder zowel grote als middelgrote bedrijven.

De MSCI World Index daarentegen richt zich alleen op ontwikkelde markten en omvat geen opkomende markten. Het bestrijkt aandelen van bedrijven in 23 ontwikkelde landen.

Er zit geen verschil in de beleggingsstrategie. VWCE is een passief beheerde ETF, wat betekent dat het de index zo nauwkeurig mogelijk volgt zonder actieve beslissingen van een fondsbeheerder. IWDA is ook een passief beheerde ETF met dezelfde doelstelling.

Wat betreft kosten, hebben zowel VWCE als IWDA vergelijkbare lopende kostenratio's (expense ratio's). Voor VWCE is dat 0,22% en voor IWDA is dat 0,20%.

Samengevat, het belangrijkste verschil tussen VWCE en IWDA ligt in de index die ze volgen (FTSE All-World Index versus MSCI World Index) en de geografische spreiding van de onderliggende aandelen.

Betaal ik dividendbelasting op de VWCE ETF?

Als Nederlandse belegger ben je onderworpen aan dividendbelasting op de dividenduitkeringen van de VWCE ETF. De exacte belastingtarieven kunnen variëren, dus het is raadzaam om belastingadvies in te winnen of de belastingdienst te raadplegen.

Wat is de lopende kostenratio (expense ratio) van VWCE ETF?

De lopende kostenratio van de VWCE ETF is 0,22%. Dit betekent dat beleggers jaarlijks 0,22% van hun belegde vermogen betalen als kosten.

Welke index volgt de VWCE ETF?

De VWCE ETF volgt de FTSE All-World Index. Deze index omvat aandelen van duizenden bedrijven wereldwijd, zowel in ontwikkelde als opkomende markten.

Wat is het tickersymbool van de Vanguard FTSE All-World UCITS ETF?

Het tickersymbool van de Vanguard FTSE All-World UCITS ETF is VWCE. Dit symbool wordt gebruikt om de ETF te identificeren op beursplatforms en bij het plaatsen van transacties.

Wat is de ISIN code van VWCE?

De ISIN-code (International Securities Identification Number) van de Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (VWCE) is IE00BK5BQT80. Deze unieke code wordt gebruikt om de ETF te identificeren op internationale financiële markten en bij het verwerken van transacties.

Gebruik altijd deze code bij jouw broker om te kijken of de ETF beschikbaar is. Soms is het ingeven van de ticker namelijk niet genoeg en kan het lijken alsof de VWCE ETF niet beschikbaar is.

Gratis en meteen inspiratie krijgen?

Je krijgt direct toegang tot alle DLT Free artikelen én je ontvangt wekelijks een waardevolle nieuwsbrief. Volledig gratis.
Geweldig! Controleer je inbox en klik op de link om je abonnement te bevestigen.
Fout! Voer een geldig e-mailadres in