iShares Core MSCI World ETF (IWDA)

Heb je wel eens gehoord van de iShares Core MSCI World UCITS ETF USD (IWDA)? Als je geïnteresseerd bent in beleggen, dan is dit zeker iets waar je meer over moet weten.
iShares Core MSCI World ETF (IWDA)

Deze exchange-traded fund (ETF) is een populaire keuze onder beleggers over de hele wereld. Het doel? De investeerder een zo breed mogelijk blootstelling geven aan ontwikkelde aandelenmarkten wereldwijd.

We zetten hieronder de belangrijkste eigenschappen van deze ETF op een rij.

Grootste posities binnen de ETF

Dus, wat zijn de grootste posities binnen de IWDA? Het gaat hier om enkele van de grootste en bekendste bedrijven ter wereld. Denk aan Apple, Microsoft, Amazon, Facebook en Alphabet (het moederbedrijf van Google). Dit betekent dat je, als je in deze ETF belegt, indirect belegt in deze bedrijven.

Voor een volledig overzicht van de posities binnen de IWDA ETF, check de website van iShares.

Kosten

De lopende kostenratio (Total Expense Ratio) van IWDA bedraagt doorgaans een zeer aantrekkelijke 0,20% per jaar. Dit is lager dan veel andere ETF's. Dit betekent dat beleggers slechts een fractie van hun belegd vermogen betalen als vergoeding voor het beheer van de ETF.

Vooral voor lange-termijn beleggers zijn de kosten een bepalende factor, omdat het na verloop van tijd heel wat rendement kan afsnoepen.

Waar koop je de IWDA ETF?

Voor beleggers is het eenvoudig om de iShares Core MSCI World UCITS ETF te kopen. De ETF is namelijk beschikbaar bij heel wat gerenommeerde brokers, waaronder: BinckBank, ING, DEGIRO, ABN AMRO, BUX, Trading 212 en Rabobank.

Al deze brokers bieden beleggers de mogelijkheid om eenvoudig en tegen lage kosten in de IWDA ETF te investeren.

Voordelen van de IWDA ETF

De iShares Core MSCI World UCITS ETF biedt verschillende voordelen voor beleggers. Ten eerste geeft het je een brede blootstelling aan de wereldwijde aandelenmarkt. Het omvat meer dan 1.500 individuele aandelen uit 23 ontwikkelde landen. Dit zorgt voor een goede diversificatie van je beleggingen.

Ten tweede, de lage kostenratio maakt het een aantrekkelijke optie. Als je rechtstreeks in al deze aandelen zou beleggen, zouden de kosten waarschijnlijk veel hoger zijn.

Bovendien is IWDA zeer liquide en kan het gemakkelijk worden verhandeld op de beurs. Kopen en verkopen is dus geen probleem. De lage kostenratio is ook een aantrekkelijk kenmerk van deze ETF.

Nadelen van de ETF

Aan de andere kant zijn er ook enkele nadelen verbonden aan de IWDA. Het is sterk afhankelijk van de prestaties van de grootste bedrijven in de index. Dit betekent dat als deze bedrijven het slecht doen, de hele ETF het ook slecht zal doen.

Bovendien is de IWDA een zogenaamde ‘ontwikkelde markten' ETF, wat betekent dat het geen blootstelling geeft aan opkomende markten.

Vergelijking met andere vergelijkbare ETF's

In vergelijking met andere wereldwijde ETF's, zoals de Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (VWRL en VWCE), biedt de IWDA een lagere kostenratio en een hogere liquiditeit. VWRL/VWCE daarentegen bieden meer blootstelling aan zowel ontwikkelde als opkomende markten, iets wat de IWDA niet doet. Dit zou je in dat geval dus nog moeten of kunnen aanvullen met een Emerging Markets ETF bijvoorbeeld (EMIM).

Conclusie

De iShares Core MSCI World UCITS ETF (IWDA) is een aantrekkelijke keuze voor lange-termijn beleggers die wereldwijde diversificatie willen bereiken door te investeren in een breed scala aan aandelen uit ontwikkelde landen. Met lage kosten, brede beschikbaarheid bij brokers en beleggingsmogelijkheden in topbedrijven over de hele wereld, biedt deze ETF een solide basis voor een gediversifieerde beleggingsportefeuille. 

iShares Core MSCI World UCITS ETF USD (Acc) | A0RPWH | IE00B4L5Y983
Key facts and comparisons for iShares Core MSCI World UCITS ETF USD (Acc) (EUNL | IE00B4L5Y983) ➤ justETF – The ETF Screener

Veelgestelde vragen over de IWDA ETF

Wat is de ISIN code van IWDA?

De ISIN-code van IWDA (iShares Core MSCI World UCITS ETF) is IE00B4L5Y983

De ISIN-code is een unieke identificatiecode die wordt gebruikt om effecten zoals ETF's te identificeren op wereldwijde financiële markten. Het is handig bij het verhandelen of opzoeken van specifieke effecten, omdat het een internationaal erkende standaard is.

Gebruik altijd deze code bij jouw broker om te kijken of de ETF beschikbaar is. Soms is het ingeven van de ticker namelijk niet genoeg en kan het lijken alsof de IWDA ETF niet beschikbaar is.

Wat is het verschil tussen IWDA en VWRL?

Het verschil tussen IWDA (iShares Core MSCI World UCITS ETF) en VWRL(Vanguard FTSE All-World UCITS ETF) ligt voornamelijk in de index die ze volgen en de samenstelling van de beleggingen.

IWDA volgt de MSCI World Index, die aandelen vertegenwoordigt van grote en middelgrote bedrijven in ontwikkelde landen over de hele wereld. Deze index omvat ongeveer 1600 bedrijven uit 23 ontwikkelde landen.

VWRL daarentegen volgt de FTSE All-World Index, die een bredere dekking biedt door zowel ontwikkelde als opkomende markten op te nemen. Het omvat aandelen van meer dan 3000 bedrijven uit meer dan 40 landen, inclusief ontwikkelde en opkomende markten.

IWDA richt zich uitsluitend op ontwikkelde markten, wat betekent dat het geen blootstelling heeft aan opkomende markten. Het biedt beleggers een gediversifieerde blootstelling aan aandelen van bedrijven in ontwikkelde landen.

VWRL daarentegen omvat zowel ontwikkelde markten als opkomende markten, waardoor beleggers een bredere geografische diversificatie krijgen. Dit kan resulteren in een iets grotere volatiliteit en potentieel hogere rendementen, maar ook in een hoger risico.

Wat betreft de kosten, zijn IWDA en VWRL vergelijkbaar, maar controleer zelf altijd de specifieke kosten per ETF bij jouw eigen broker.

Zowel IWDA als VWRL zijn zeer populaire ETF's, omdat ze beleggers de mogelijkheid bieden om wereldwijde diversificatie te bereiken. Het verschil in index en geografische dekking maakt dat ze enigszins verschillende rendements- en risicoprofielen hebben.

Wat is het verschil tussen IWDA en VWCE?

Aangezien VWCE de accumulating versie van VWRL is en zodoende geen dividend in contanten uitkeert, is dat hetzelfde als bij IWDA. Het dividend wordt bij zowel IWDA als VWCE namelijk verwerkt in de koers, waardoor een belegger geen contanten ontvangt, wat hij/zij zelf weer moet beleggen.

De verschillen kun je vinden onder de vraag: “Wat is het verschil tussen IWDA en VWRL?”

Hoe vaak betaalt IWDA dividend uit?

IWDA (iShares Core MSCI World UCITS ETF) keert geen dividend uit aan beleggers. In plaats daarvan wordt het dividend dat de onderliggende aandelen binnen de ETF genereren automatisch herbelegd. Dit betekent dat de ontvangen dividenden worden gebruikt om extra aandelen van de ETF te kopen, wat resulteert in groei van het belegde vermogen.

Het herinvesteren van dividenden kan voordelig zijn voor beleggers die hun belegging op de lange termijn willen laten groeien, aangezien het potentieel biedt voor samengestelde groei. Door het herbeleggen van dividenden kunnen beleggers profiteren van de groei van zowel de waarde van de onderliggende aandelen als het aantal aandelen in de ETF.

De exacte frequentie van het herbeleggen van dividenden in IWDA kan variëren en kan afhankelijk zijn van de fondsbeheerder.

Is IWDA geschikt voor lange termijn beleggingen?

Ja, IWDA (iShares Core MSCI World UCITS ETF) kan geschikt zijn voor langetermijnbeleggingen, afhankelijk van jouw beleggingsdoelen, risicotolerantie en beleggingsstrategie. Hier zijn enkele redenen waarom IWDA aantrekkelijk kan zijn voor langetermijnbeleggingen:

1. Diversificatie: IWDA biedt beleggers de mogelijkheid om te investeren in een breed scala aan aandelen van grote en middelgrote bedrijven in ontwikkelde landen over de hele wereld. Dit zorgt voor geografische diversificatie en vermindert het risico van afhankelijkheid van een specifieke markt of regio.

2. Wereldwijde blootstelling: Door te beleggen in IWDA krijg je blootstelling aan de wereldeconomie en profiteer je van de groei en prestaties van toonaangevende bedrijven wereldwijd. Dit kan waardevol zijn op de lange termijn, aangezien het wereldwijde economische groei en innovatie omvat.
Lage kosten: IWDA heeft doorgaans lage kostenratio's in vergelijking met actief beheerde fondsen. Dit betekent dat er minder kosten zijn die jouw rendement op de lange termijn kunnen aantasten. Lage kosten zijn vooral belangrijk bij langetermijnbeleggingen, waar kleine verschillen in kosten in de loop van de tijd een aanzienlijk verschil kunnen maken.

3. Automatische herinvestering van dividenden: IWDA keert geen dividend uit, maar herinvesteert ontvangen dividenden automatisch. Dit zorgt voor samengestelde groei, waarbij de ontvangen dividenden worden herbelegd en bijdragen aan de groei van jouw belegd vermogen op de lange termijn.

4. Het is echter belangrijk om te onthouden dat beleggen altijd risico's met zich meebrengt, en het verleden biedt geen garantie voor toekomstige resultaten. Bij het overwegen van langetermijnbeleggingen is het verstandig om jouw beleggingsdoelen, risicotolerantie en tijdshorizon te beoordelen. Het is ook aan te raden om advies in te winnen bij een financieel adviseur om ervoor te zorgen dat IWDA past bij jouw individuele beleggingsstrategie en doelstellingen op de lange termijn.

Hoe kan ik de koers en rendementen van IWDA volgen?

Om de prestaties van IWDA (iShares Core MSCI World UCITS ETF) te volgen, zijn er verschillende bronnen en tools die je kunt gebruiken:

1. Financiële nieuwssites: Bezoek bekende financiële nieuwssites zoals Bloomberg, CNBC, IEX of Yahoo Finance. Deze sites bieden informatie over de prestaties van specifieke ETF's, inclusief IWDA. Je kunt de tickercode IWDA invoeren in het zoekvak om de meest recente informatie over de prestaties, koersen en grafieken te bekijken.

2. Beleggingsapps en platforms: Veel beleggingsapps en platforms bieden real-time koersen en grafieken van ETF's, waaronder IWDA. Populaire platforms zoals TradingView, Investing.com en Google Finance stellen je in staat om de prestaties van IWDA te volgen en aangepaste grafieken te maken met verschillende technische indicatoren.

Uitgevende instelling: Bezoek de website van iShares (de uitgevende instelling van IWDA) voor gedetailleerde informatie over de prestaties en historische gegevens van de ETF. Op de website van iShares vind je vaak grafieken, rendementsgegevens en andere relevante informatie over IWDA.

Persoonlijk maken wij zelf veel gebruik van TradingView en JustETF.com

Zijn er belastingimplicaties voor Nederlandse beleggers die IWDA bezitten?

Als Nederlandse belegger die IWDA (iShares Core MSCI World UCITS ETF) bezit, zijn er belastingimplicaties waar je rekening mee moet houden. Het belastingstelsel en de regelgeving kunnen echter veranderlijk zijn, dus het is altijd raadzaam om professioneel belastingadvies in te winnen en de meest actuele informatie te raadplegen. Hier zijn enkele belangrijke aandachtspunten met betrekking tot belastingen voor Nederlandse beleggers die IWDA bezitten:

1. Vermogensbelasting: In Nederland wordt vermogensbelasting (box 3) geheven op basis van het vermogen dat je bezit. Als je IWDA in je beleggingsportefeuille hebt, wordt dit beschouwd als onderdeel van je vermogen en kan het worden belast volgens de geldende tarieven en vrijstellingen voor vermogensbelasting.

2. Dividendbelasting: Hoewel IWDA zelf geen dividend uitkeert, kunnen de onderliggende aandelen binnen de ETF dividend genereren. Als belegger ben je mogelijk onderworpen aan dividendbelasting op de ontvangen dividenden, afhankelijk van de bron van het dividend en eventuele belastingverdragen tussen Nederland en het land waar de dividenden vandaan komen. Het kan mogelijk zijn om belastingvermindering of teruggave te verkrijgen op de ingehouden dividendbelasting, afhankelijk van de omstandigheden.

3. Fiscale behandeling van buitenlandse ETF's: IWDA is een UCITS ETF en wordt als een buitenlandse beleggingsinstelling beschouwd. Het kan van invloed zijn op de fiscale behandeling van de ETF en de rapportageverplichtingen voor Nederlandse beleggers. Het is belangrijk om de specifieke fiscale regels met betrekking tot buitenlandse beleggingsinstellingen en de rapportagevereisten te begrijpen.

4. Jaarlijkse belastingaangifte: Als belegger ben je verplicht om je beleggingsinkomsten en vermogen correct en tijdig te rapporteren in je jaarlijkse belastingaangifte. Zorg ervoor dat je alle relevante informatie en documentatie hebt om nauwkeurig en volgens de geldende belastingregels te rapporteren.
Het is cruciaal om professioneel belastingadvies in te winnen bij een belastingadviseur of fiscalist die bekend is met de Nederlandse belastingwetgeving en specifieke situaties van individuele beleggers. Dit zal je helpen om te voldoen aan de belastingverplichtingen en om te profiteren van eventuele belastingvoordelen die mogelijk van toepassing zijn op jouw situatie.

Gratis en meteen inspiratie krijgen?

Je krijgt direct toegang tot alle DLT Free artikelen én je ontvangt wekelijks een waardevolle nieuwsbrief. Volledig gratis.
Geweldig! Controleer je inbox en klik op de link om je abonnement te bevestigen.
Fout! Voer een geldig e-mailadres in