Verlies beperken is belangrijker dan winst maken

Verlies beperken is belangrijker dan winst maken

Iedereen die belegt en investeert doet dat om er financieel beter van te worden. Logisch! Maar waar de slimme investeerders zich onderscheiden van de minder slimme investeerders, is in het beperken van hun verlies versus het focussen op winst.

Warren Buffet, niet voor niets één van de meest succesvolle investeerders van onze tijd, heeft slechts twee regels:

  • Regel 1: Never lose money
  • Regel 2: Never forget rule No.1

Waarmee hij wil zeggen, dat het niet verliezen van geld ieders top-prioriteit zou moeten zijn. Maar waarom is dit eigenlijk? Waarom is het zo tegenstrijdig om te willen investeren om winst te maken, maar toch je zo te moeten focussen op het niet verliezen van jouw geld?

De relatie tussen verlies beperken en winst maken

Om dat uit te leggen, moeten we even kijken naar de relatie tussen verlies en winst. En dan met name naar de percentages aan verlies en winst, waarmee iedere belegger de waardestijging en -daling meet. Maar voordat we dat doen, allereerst even deze vraag:

“Wanneer jouw investering 50% in waarde is gedaald, hoeveel procent winst moet je dan maken om weer quitte te spelen?”

Stel dat je €1.000 in een aandeel hebt geïnvesteerd. En deze daalt met 50% in waarde, dan is jouw investering nog maar €500 waard. Om weer terug te komen op die beginwaarde van €1.000, moet je maar liefst 100% winst maken.

Ho even! Ik maak eerst 50% verlies en moet dan, om minimaal quitte te spelen, 100% winst maken? Ja! Om weer op 1.000 euro uit te komen, zul je 500 euro winst moeten maken op jouw investering die nu nog maar 500 euro waard is. Dat is een verdubbeling van de waarde. En dit geldt voor alle verliezen die je maakt. 

Toen ik dit zag, klikte het direct. Hoe groter het verlies, hoe schijnbaar onmogelijker het wordt om dit verlies goed te maken. Je zult procentueel altijd MEER winst moeten maken, dan het procentuele verlies dat je geleden hebt. Hierom geldt: zorg dat je op tijd je verlies leert beperken.

Emoties & beleggen

Nu zullen sommige mensen zich hier niet zo druk om maken, maar de reden waarom ik dit zo'n belangrijk punt vind, is omdat veel investeerders emotioneel (en niet rationeel) kunnen omgaan met verlies. Ook ik!

Wanneer je verlies maakt, doet dit pijn. En helemaal wanneer je jouw beleggingen met meer dan 50% ziet instorten. Zolang je niet verkoopt, blijft het een zogenoemd “papieren” verlies. Je hebt slechts op papier een verlies geleden, maar pas wanneer je verkoopt, dan heb je ECHT verlies geleden.

En doordat je emotioneel geraakt bent door het verdampen van 50% van jouw beleggingen, zul je niet snel weer de moed hebben om het resterende geld weer te gaan beleggen.

Ik heb bijvoorbeeld, zoals vele anderen, tijdens de crypto-hype in 2017 een klein bedrag geinvesteerd in een crypto-coin die inmiddels 90% van z'n waarde verloren heeft. Om terug te komen op mijn inleg, moet de koers hiervan dus de komende jaren 900% stijgen (of 10x). Lesson learned!

“Ik ben er helemaal klaar mee, dit is echt verschrikkelijk”. Dat zullen veel mensen tijdens de crash van 2008 en de Dot-com crash van 2000 hebben gedacht. En begrijpelijk. Je hebt een groot deel van je vermogen zien verdwijnen.

Hoe groter het verlies, hoe onzekerder je zal zijn en hoe langer het zal duren voordat je weer gaat beleggen. Waardoor veel beleggers het herstel van de markt zullen missen, door te lang te wachten.

Onterechte hoop op een ommekeer

Ik ben hier ook vaak schuldig aan. De hoop dat, na een verlies, het toch nog wel goedkomt. En soms is dat ook zo, maar in het merendeel van de gevallen, heb ik zo'n sterke emotionele band met mijn belegging of investering, dat ik deze – ondanks dat het dik op verlies staat – maar niet los wil laten.

En ik ga dan redenen verzinnen waarom die investering alsnog (in de toekomst) in waarde zal stijgen. “Als ik weer terug ben op de originele waarde, dan verkoop ik alles en dan blijf ik er voorlopig even af”. Maar vaak is dat al te laat en komt het niet meer goed.

Toch zijn er natuurlijk ook beleggingen en investeringen die een grotere kans hebben om weer te herstellen, ondanks een fiks verlies. Zou je nu een ETF als bijvoorbeeld VWRL (die de hele markt volgt) hebben en die zou morgen 50% in waarde dalen tijdens een algehele beurscrash, dan is de kans groot dat het gewoon een tijd duurt voordat je een deel van je verlies alweer goed zult maken.

Door te wachten. Want in feite koop je met zo'n ETF “de hele markt” en zul je bij herstel van die markt ook weer herstel in de waarde van jouw belegging zien. Dat is anders dan bij losse aandelen of investeringen. Die kunnen echt volledig richting de bodem gaan en door vast te houden, ben je dan echt helaas alles kwijt.

Conclusie

Iedereen heeft z'n eigen voorkeuren en valkuilen. Met name wanneer je een lange-termijn visie hebt voor jouw investeringen, is de kans groot dat je niet in paniek jouw beleggingen zult verkopen na een plotselinge daling.

Maar wees je er wel bewust van dat niet alles zal herstellen na verlies. En hoe groter het verlies, hoe hoger de winst moet zijn die nodig is om jouw belegging of investering weer boven water te krijgen.

Daarom zullen slimme beleggers over het algemeen sneller hun verlies beperken in het geval van investeringen waar ze niet langer in geloven. Want verlies nemen is MOEILIJK, wanneer de hoop (onterecht) sterk aanwezig is.

Maar ondanks dat, is het nog altijd beter en makkelijker dan een investering vinden die 100% winst zal gaan halen, om een investering met 50% verlies goed te maken. Eerlijk is eerlijk, dat is maar voor weinig beleggers weggelegd.

Gratis en meteen inspiratie krijgen?

Je krijgt direct toegang tot alle DLT Free artikelen én je ontvangt wekelijks een waardevolle nieuwsbrief. Volledig gratis.
Geweldig! Controleer je inbox en klik op de link om je abonnement te bevestigen.
Fout! Voer een geldig e-mailadres in