Het gevaar van vertrouwen op 1 inkomen

Het gevaar van vertrouwen op 1 inkomen

De meeste mensen die ik ken, hebben een vaste baan en leven van een maandelijks salaris. Zij vertrouwen op een inkomen, welke iedere maand op dezelfde dag overgemaakt wordt. En vanaf dan is het een kwestie van de maand doorkomen.

Zo'n vast inkomen geeft je zekerheid. Werk je een maand iets minder hard, dan nog wordt jouw salaris netjes overgemaakt. En dat geeft een veilig gevoel. Maar is dit wel zo veilig als je denkt?

Om jouw leven te betalen ben je immers volledig afhankelijk van deze ene bron van inkomen. Valt die weg, dan zul je:

  • snel op zoek moeten naar een nieuwe baan, óf
  • afhankelijk zijn van spaargeld of een uitkering

Dus, stress om snel een nieuwe baan te vinden of stress omdat je jouw spaargeld op zou moeten maken aan maandelijkse kosten (niet echt de droom die je voor ogen had). Om nog maar te zwijgen over de hele draaimolen van het UWV, voor een uitkering.

Dat is niet echt een hele veilige gedachte, vind ik. Ook al ben je een kei in jouw werk en zul je ook weer snel aan een nieuwe baan kunnen komen, er hoeft maar iets te gebeuren en de geldkraan gaat (een tijdje) dicht.

Afhankelijk zijn van een inkomen

Vertrouwen op een inkomen en dus afhankelijk zijn van één bron is dus best riskant en kan je het gevoel geven dat je vast moet houden aan jouw baan, no matter what! Op dit moment zal dat geen probleem zijn, want de economie draait lekker en er is over het algemeen een tekort aan personeel.

Maar wat als dat verandert in de toekomst? Wie denkt dat het zo’n vaart niet zal lopen; gooi eens een balletje op bij iemand die zijn/haar baan kwijt is geraakt als gevolg van de vorige economische crisis.

Tussen 2008 en 2014 verdubbelde het aantal werklozen in Nederland (stats via CBS)

En kijk ook even goed naar de sector waar je in werkt. Want door technologische vooruitgang zullen de komende jaren diverse sectoren verder geautomatiseerd worden. En dat kost mogelijk banen, waardoor meer mensen met één inkomen mogelijk een probleem gaan hebben.

Of je bent ongelukkig op jouw huidige werk, maar durft de overstap niet te maken, omdat je mogelijk een (groot) deel van jouw salaris zal moeten inleveren? Dan zijn meerdere inkomstenbronnen dus heel wenselijk.

Meerdere bronnen van inkomen creëren

Stel dat, ongeacht de hoogte van jouw salaris, de maandelijkse kosten zo rond de €2.000 liggen. En dan heb ik het over “zo kan ik mezelf in leven houden”-kosten. De basis: huur/hypotheek, energie, boodschappen, telefoon, etc. Etentjes, vakanties en dure kleding even weggelaten.

Ok, stel dat je vanaf morgen niet meer kunt vertrouwen op een inkomen en je jouw baan kwijt bent. En het lukt je niet om binnen 6 maanden weer aan de slag te gaan. Dan heb je dus 6 x 2.000 = €12.000 nodig om van te kunnen leven.

Dat heb je vast niet even apart staan ergens. En mocht je dat wel hebben, dan nóg wil je het liefst natuurlijk niet binnen 6 maanden door al dit geld heen branden. Je hebt er waarschijnlijk jaren voor moeten sparen.

Daarom is het verstandig om te gaan kijken of je meerdere bronnen van inkomsten kunt gaan aanleggen. Hierdoor ben je in staat om minder afhankelijk te zijn van jouw salaris. En minder afhankelijkheid geeft meer opties, vrijheid en rust.

Nu gaat het aanleggen van meerdere inkomstenbronnen niet zo even binnen korte tijd. Je zult dit rustig moeten opbouwen. Ben jij nu nog volledig afhankelijk van een salaris, dan heb je nu de kans om in het klein te gaan kijken naar:

  • Meerdere actieve inkomstenbronnen
  • Meerdere passieve inkomstenbronnen

Meerdere actieve inkomstenbronnen

Bij actief inkomen gaat het er om dat je uren gaat stoppen in het verdienen van geld. Een uur gewerkt is een uur beloning. Wil je dus meerdere actieve inkomstenbronnen creëren, dan zul je meer uren moeten gaan werken.

Dit kan een tweede (bij)baan zijn, maar tegenwoordig is het ook mogelijk om op creatieve manieren extra inkomen te krijgen. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Opdrachten doen via de Roamler app
  • Spullen goedkoop off-season op Marktplaats kopen en ze weer verkopen in het hoogseizoen
  • Handgemaakte creaties verkopen op Etsy.com
  • Zet jou eigen dropshipping webwinkel op
  • Begin een blog of Youtube kanaal en verdien geld met advertentie inkomsten
  • Biedt je ontwerp-skills aan via Fiverr
  • Verhuur een kamer of jouw huis/appartement via Airbnb
  • Verhuur jouw eigen auto of camper via Snappcar
  • Verhuur via Peerby jouw gereedschap aan je buren
  • Bied jouw klus-diensten aan via Werkspot
  • Etc

Wat je ook kiest, waar je jezelf ook in ziet, ze hebben allemaal één ding gemeen: je zult er voor elke euro, uren in moeten stoppen. Ook bij iets als Airbnb, ook al lijkt dat niet zo: schoonmaak, contact met huurder, klachten, feedback, etc.

Maar, het biedt je een mogelijkheid om wat bij te verdienen EN het opent je ogen voor andere inkomstenbronnen. Want zodra je hieraan begint, kijk je heel anders naar jouw auto/huis/gereedschap/hobbies.

Meerdere passieve inkomstenbronnen

Passieve inkomstenbronnen zijn investeringen die jou betalen, zonder dat je hier actief jouw uren voor in hoeft te ruilen. “Geld verdienen terwijl je slaapt” klinkt heel cheesy, maar in feite komt het hier wel op neer.

Passief inkomen is vooral een redder in nood, wanneer jij even – een langere periode – niet in staat bent om te werken en dus even niet kunt vertrouwen op een inkomen uit een baan.

Niet alleen in nood (wanneer je bijvoorbeeld ziek bent), maar ook wanneer je een tijdje wilt gaan reizen of meer tijd aan zaken wilt besteden waar je doorgaans geen geld mee verdient.

Enkele voorbeelden van passieve inkomstenbronnen zijn:

  • Dividend vanuit aandelen
  • Traditionele spaarrekeningen
  • Alternatieve spaarrekeningen
  • Crowdlending & Crowdfunding
  • Royalties
  • Het schrijven en (laten) uitgeven van een boek
  • Het maken en (laten) verkopen van een cursus
  • Etc

Nu hoor ik je denken: “ja maar, wacht even. Hier moet je toch ook uren in stoppen?”. Klopt, je zult voor al deze passieve inkomstenbronnen uren moeten steken in het opzetten van de geldstroom.

Het doen van onderzoek, investeren, het schrijven van een boek en het samenstellen van een cursus – het vergt allemaal uren werk.

Maar het verschil met actief inkomen is dat het bij passief inkomen mogelijk is om – na de setup – er een tijdje niets meer aan te doen en toch geld binnen te krijgen.

De investeringen doen het werk voor je, of je nou in Thailand zit op het strand of een paar maanden vrijwilligerswerk in Nederland gaat doen: het geld blijft gewoon binnenkomen.

Conclusie

Er is niets mis met het vertrouwen op een inkomen, een vast salaris of een baan. En ben jij hier helemaal happy mee en voel je je veilig: niets aan veranderen, zou ik zeggen.

Maar het zou voor iedereen goed zijn om eens te gaan kijken of het mogelijk is iets minder afhankelijk te kunnen worden van dat ene inkomen.

Persoonlijk ben ik de afgelopen jaren bezig geweest om meerdere bronnen van inkomsten op te zetten. Ik ben nog lang niet op het punt waar mijn passieve inkomen, mijn actieve inkomen kan vervangen.

Maar dat hoeft ook niet. Ik ben inmiddels in staat om op meerdere (actieve en passieve) manieren geld te verdienen. Zou ik morgen alles kwijtraken, dan nóg zou ik sneller in staat zijn om geld te verdienen, dan voorheen.

Voorheen zag ik slechts één mogelijkheid: een baan. Nu zie ik er velen. Niet allemaal om direct iets mee te doen misschien, maar de vele opties die er zijn geven mij een gerust gevoel dat het wel goedkomt – wat er ook gebeurt!

En dat allemaal, door mijn “ik heb een baan en dus veilig”-oogkleppen af te doen en open te staan voor de kansen die overal aanwezig zijn. Je moet het alleen wel willen zien, en dat kost tijd en vergt een gezonde dosis nieuwsgierigheid.

Gratis en meteen inspiratie krijgen?

Je krijgt direct toegang tot alle DLT Free artikelen én je ontvangt wekelijks een waardevolle nieuwsbrief. Volledig gratis.
Geweldig! Controleer je inbox en klik op de link om je abonnement te bevestigen.
Fout! Voer een geldig e-mailadres in