Hoe begin je met personal finance?

Twan
Twan

Inhoudsopgave

Toen ik net begon met het werken aan mijn financiële toekomst wist ik slechts twee dingen: ik sta er niet goed voor én ik heb geen idee hoe ik dit hele personal finance wereldje moet gaan begrijpen, zodat ik daadwerkelijk mijn situatie kan omdraaien.

Als jij je ook zo voelt en in dezelfde situatie verkeerd, dan is dat volkomen begrijpelijk en normaal. En ik ga je vertellen dat het niet eenvoudig is, maar absoluut haalbaar om positieve veranderingen aan te brengen.

De twee ingrediënten voor succes

Er zullen bloggers, schrijvers, vrienden en familieleden zijn die je een zee aan informatie en tips kunnen geven. En dat kan overweldigend zijn.

Toch kun je het allemaal, wat mij betreft, terugbrengen tot twee dingen die nodig zijn om jezelf op het juiste pad te krijgen EN te houden:

  1. Kennis
  2. Actie

Zonder kennis kun je niet de juiste actie ondernemen. En zonder actie, blijft kennis maar een theoretisch fenomeen. Het verband tussen deze twee bepaalt hoe jij jouw weg zult afleggen.

Nog voordat je dus aan de slag gaat met het maken van een budget, allerlei financiële termen leert kennen of toegang krijgt tot de beste investerings-tips – moeten we heel even naar de basis.

Kennis over personal finance

Laten we eerst beginnen met kennis. De reden waarom veel mensen, net als ik vroeger, geen idee hebben hoe ze aan hun financiën kunnen werken, is omdat ze niet over de juiste informatie beschikken.

En dit is niet omdat er geen informatie beschikbaar is. Sterker nog, er is meer informatie dan ooit beschikbaar. Via boeken, podcasts, Youtube, blogs en ga zo maar door.

Maar wanneer je voor het eerst begint, is al deze informatie niet heel gestructureerd. Het is alsof je diverse losse pagina's leest, zonder dat je weet dat ze allemaal in hetzelfde boek horen, in de juiste volgorde gezet door de schrijver.

En daar begint het wat mij betreft: boeken. Zelfs in deze tijd van internet-wijsheden en het gemak waarop we online gratis informatie kunnen halen en vergaren, was de structuur van veel boeken voor mij de houvast die ik nodig had (en nog steeds). Een stappenplan, een volgorde, een begin en een eind.

Wanneer je echt nét start met personal finance, kan ik van harte deze drie boeken aanraden om mee te beginnen:

Zelfkennis

Niet alleen informatie en kennis over personal finance is belangrijk, maar ook zelfkennis. Personal finance zegt het al: het is persoonlijk. Dus het heeft betrekking op jou als persoon, met al je (aangeleerde) gewoontes, valkuilen, belangen etc.

Hou een dagboek bij

Wat mij heeft geholpen om allereerst eens te zien hoe het zit met mijn zelfkennis, is het bijhouden van gewoontes. Door ze op te schrijven. Dit kan van alles zijn, maar heb ik onderverdeeld in:

  • Wat maakt mij gelukkig?
  • Wat maakt mij niet gelukkig?

Ik was bijvoorbeeld altijd al gelukkig tijdens reizen. Of tijdens een momentje voor mezelf, in een park of op een rustig terras. Of gewoon, thuis, alleen.

Door te weten wat mij gelukkig maakt en wat mij niet gelukkig maakt en dit elke dag op te schrijven, was ik beter in staat om patronen te herkennen.

En dit had ook zijn weerslag op mijn uitgaven. Want ik kon gemakkelijker zien dat ik bijvoorbeeld mezelf dikwijls trakteerde op dure spullen, wanneer ik even minder happy was (en een dosis dopamine nodig had).

Boeken

En samen met het opschrijven van mijn gewoonten, ben ik ook hier weer boeken over gaan lezen. En dan met name over hoe de mens (elk mens) in elkaar zit, biologisch gezien.

Want het zal je misschien verbazen dat de biologische processen in ons lichaam, ervoor kunnen zorgen dat je – ondanks jouw beste bedoelingen – toch gemakkelijk een andere richting op gestuurd wordt.

Twee boeken hebben aan de basis gestaan van mijn begrip over mijn eigen gewoonten, valkuilen, verslavingen en algemene neigingen:

Actie

Ok, nu je een begin hebt gemaakt met meer kennis te krijgen over zowel personal finance alsmede zelfkennis, is het tijd voor actie. Want, informatie zonder actie = puur entertainment (die heb ik van iemand gestolen, al weet ik niet meer wie).

De beste tip die iemand je kan geven is: gewoon beginnen, gewoon doen! En dat is wat mij betreft helemaal waar. Je zult iets moeten doen met de kennis die je hebt, zodat je twee dingen kunt gaan ervaren:

  • Het is niet eng om ergens in te investeren of een beslissing te maken
  • Je leert falen, fouten maken en experimenteren

Investeren en beleggen is eng

Veel mensen die bijvoorbeeld niet beleggen in aandelen, vinden de markt maar eng. Het voelt als gokken. Maar ik denk dat dit is, omdat ze er niet genoeg over weten. Hun gebrek aan kennis weerhoudt hen ervan om actie te ondernemen.

Begrijpelijk, want je moet ook niet investeren in dingen waar je niets van weet. Dat is gokken. Maar zelfs mensen die genoeg kennis hebben, vinden het nog steeds eng om die eerste stap te nemen.

Wat als het niet goed gaat? Wat als precies de dag na mijn investering, de markt instort? Kan ik niet beter wachten tot mijn kennis helemaal perfect is, zodat ik gelijk winst kan maken en succesvol zal zijn?

Ik kan je zeggen: het zal NOOIT perfect zijn. En je zult NOOIT alles kunnen leren uit boeken, blogs, videos en podcasts. Je zult het gewoon moeten DOEN! “Al doende, leert men”.

Maar, dat wil niet zeggen dat je dus maar gewoon je hele vermogen direct moet beleggen. Een kleuter zet je ook niet op een motor, die leer je eerst fietsen. En zo gaat het ook met beleggen en investeren. Slowly!

Klein beginnen en fouten maken

De beste manier om te beginnen is dus, wat mij betreft, door klein te starten. Een klein bedrag te beleggen, zodat je kunt ervaren wat het is om verlies en winst te maken. Spannend, zeker! Maar nodig!

Hoe hoger het bedrag waarmee je wilt gaan beleggen, hoe angstaanjagender het zal voelen. Er zijn allerlei studies gedaan, waarin gesteld wordt dat de beste resultaten gehaald worden door in een keer al jouw geld in de markt te stoppen. “Time in the market, beats timing the market”.

Dat is misschien waar, maar in het begin is het doel niet om optimaal te beleggen. Het doel is om ervaring op te doen, zodat je later beter kunt beleggen.

Dus, heb je bijvoorbeeld 10.000 euro om iets mee te doen, verdeel dit dan bijvoorbeeld over de komende 12 maanden en investeer elke keer een beetje.

Hierdoor kun je wennen, kun je opschrijven wat het met je doet, kun je gaandeweg je meer verdiepen en bouwen aan een gewoonte. En ja, je zult fouten maken: dit hoort erbij! Maar door klein te beginnen, zullen die fouten je niet de kop kosten.

Conclusie

Ik kan nog wel even doorgaan en wellicht is dit artikel alweer veel te lang. Er is ook zoveel te bespreken!

Maar het komt dus neer op twee zaken: kennis en actie. Begin met het lezen van een boek en breidt dit bijvoorbeeld uit met het lezen van personal finance blogs.

En begin dan gewoon! Zorg dat je “Skin in the Game” hebt en realiseer je dat het nooit perfect zal zijn. Gaandeweg bouw jij aan jouw skills en mindset: de rest volgt (echt) vanzelf.

Oh en nog even dit: het is een proces. Je zult er tijd in moeten investeren en er is geen geheime formule tot snel succes. Maar daar zit ook een voordeel aan: veel mensen zullen niet bereid zijn om het werk te (blijven) verzetten dat ervoor nodig is. Doe jij dit wel, dan vergroot je met elk jaar jouw kans op een betere financiële toekomst!

Twan Twitter

Investeert volgens zijn eigen “BIG” strategie, die bestaat uit drie elementen: bescherming, inkomen en groei. Belegt sinds 2006, schrijft en praat erover sinds 2019.