In 2019 heb ik €5.000 passief inkomen verdiend

In 2019 heb ik €5.000 passief inkomen verdiend

Ok, dit is best een onwennige post, want voor zover ik weet is dit de eerste keer dat ik openlijk echt bedragen deel. Maar ik vind dat bedragen mijn verhaal concreter maken dan alleen het delen van percentages en verhoudingen. Dus, “here goes nothing”!

Een van de dingen waar ik me op focus bij beleggen en investeren, is het verdienen van passief inkomen. Inkomen waar ik niet of nauwelijks zelf actieve uren in hoef te stoppen.

Dit doe ik doormiddel van investeringen die mij dagelijks, wekelijks tot jaarlijks uitbetalen:

 • Losse dividendaandelen
 • ETF's die dividend uitbetalen
 • Crowdlending
 • Crowdfunding
 • Alternatieve spaarrekeningen
 • Crypto (Bitcoin e.a.)

De verdeling van het passief inkomen uit 2019

In 2019 heb ik met alle investeringen (afgerond) zo'n 5.000 euro aan passief inkomen verdiend en de verdeling ziet er als volgt uit:

Dit is inclusief bonussen en cashbacks voor diverse platformen.

Nog altijd krijg ik het meeste passief rendement uit losse dividendaandelen zoals Coco-Cola, 3M, Shell, Disney etc. Deze aandelen heb ik al een tijd en betalen mij gemiddeld zo'n 3-5% aan jaarlijks dividend.

Daarnaast investeer ik ook al jaren in ETF's en dan nu met name in VWRL. Deze indextracker keert inmiddels iets meer dan 2% op jaarbasis uit aan dividend, waarvan de betalingen elk kwartaal plaatsvinden.

VWRL is beschikbaar via DEGIRO en kan eenmaal per maand zonder transactiekosten worden aangeschaft. Dit doe ik elke maand met een vast bedrag en voor de langere termijn. Ik heb nog nooit een aandeel VWRL verkocht.

Een deel van mijn passief inkomen komt tegenwoordig uit crowdlending en crowdfunding. Ik schrijf hier veel over op mijn blog, omdat dit voor mij een mooie toevoeging is op de rest van mijn investeringen. Wel met een hoog risico en hier en daar wat fiasco's. Crowdlending en crowdfunding hebben in 2019 voor respectievelijk zo'n 10% en 5% passief inkomen/rendement gezorgd.

En dan nog de laatste twee onderdelen van mijn portfolio: alternatieve spaarrekeningen en crypto. Onder alternatieve spaarrekeningen vallen o.a. Nexo en Ibanwallet. Nexo betaalt zo'n 8% jaarlijkse rente uit en Ibanwallet ongeveer 3%.

En (een deel van) mijn bitcoin zet ik al een tijdje vast bij Celsius Network, waar ik gemiddeld 3-4% passief inkomen over ontvang.

Passief inkomen “cashen” of herinvesteren?

Ok, leuk. Mooi resultaat, al zeg ik het zelf. Maar wat doe je na zo'n jaar vervolgens met dat passief inkomen en rendement? Dit verschilt voor mij per categorie en wel als volgt:

 • Dividend: op dit moment herinvesteer ik alle dividendinkomsten die ik zowel uit losse aandelen als uit ETF's ontvang. Dus alles gaat terug de markt in.
 • Crowdlending & Crowdfunding: omdat dit investeringen zijn met een ZEER hoog risico (en ditto rendement), heb ik al mijn winst/rente van afgelopen jaar uit de platformen gehaald en even “cash” gezet. Hiermee heb ik mijn risico deels verlaagd en kan ik met het geld iets anders gaan doen.
 • Alternatieve spaarrekeningen: aangezien het hier niet gaat om enorme bedragen, laat ik alles hier staan. Deels ook, omdat ik op elk gewenst moment het volledige bedrag + winst kan opnemen en over laten schrijven naar mijn bankrekening.
 • Crypto: ik verwacht zelf dat crypto nog wel een opwaartse trend gaat meemaken de komende jaren. Ik heb geduld en tevens heb ik hier geld in zitten dat ik bereid ben een tijdje kwijt te zijn. Dus voor nu laat ik de passief gegenereerde inkomsten staan.

Wat doe ik met de (passieve) winst?

Dus ik heb €3.450 (69%) opnieuw geïnvesteerd en/of laten staan. Zodoende kan deze winst ook weer gebruik maken van het compound effect (rente-op-rente), waardoor mijn winst ook weer meer passief inkomen zal kunnen verdienen in 2020.

Maar dan de €1.550 aan passief inkomen welke ik uit crowdlending en crowdfunding heb gehaald. Die heb ik gebruikt om mijn zorgverzekering en andere (jaarlijks terugkerende) kosten van te betalen.

Dat klinkt misschien zonde, maar zodoende doe ik twee dingen:

 1. Ik leer een deel van mijn passieve inkomen te gebruiken om van te leven (iets wat psychologisch nog best een uitdaging blijkt te zijn)
 2. Ik heb hierdoor maandelijks minder kosten gedurende het jaar, omdat een aantal zaken al in één keer zijn betaald (met gratis geld)

Voorgaande jaren heb ik al het passieve rendement in de markt laten zitten en ik wilde dit jaar nu juist eens ervaren wat het is om passief inkomen te gebruiken voor kosten die ik toch al zou maken. En welke ik normaal gesproken uit mijn vaste, maandelijkse inkomen zou betalen.

Hoe ziet mijn passief inkomen er in 2020 uit?

Voor 2020 ben ik van plan om door te gaan met het investeren in alle bovengenoemde categorieën. En zoals het er nu naar uitziet, zal ik ook eind dit jaar deze tactiek van herinvesteren en winst nemen toe gaan passen.

Toch heb ik de laatste tijd ook meer geïnvesteerd in sectoren en type beleggingen waar niet direct passief inkomen uit voortkomt.

Hierdoor is het deel waarover ik passief inkomen ontvang, iets afgenomen, ten opzichte van mijn totale investeringen.

Tenzij er iets rigoureus verandert in de markten (wat natuurlijk zomaar kan) of in mijn persoonlijke situatie, blijf ik me dus vasthouden aan mijn strategie en pas deze flexibel aan waar nodig.

Gratis en meteen inspiratie krijgen?

Je krijgt direct toegang tot alle DLT Free artikelen én je ontvangt wekelijks een waardevolle nieuwsbrief. Volledig gratis.
Geweldig! Controleer je inbox en klik op de link om je abonnement te bevestigen.
Fout! Voer een geldig e-mailadres in