Twee succesvolle strategieën om van jouw schulden af te komen

Twee succesvolle strategieën om van jouw schulden af te komen

Heb jij schulden? Je bent niet de enige. De meerderheid van de Nederlanders heeft schulden en volgens de Rijksoverheid hebben 1.4 miljoen Nederlandse huishoudens zelfs problematische schulden.

En uit een Nibud-peiling uit 2017 onder werkgevers blijkt dat 62% van de ondervraagde bedrijven werknemers heeft met financiële problemen. Dat is nogal wat.

Dat zoveel mensen schulden hebben is niet alleen omdat ze te weinig verdienen, of omdat alles simpelweg te duur is. Het komt ook omdat veel mensen gewoonweg niet weten hoe ze van die schulden af kunnen komen of geen strategie hebben om hun schulden aan te pakken. 

Toch zijn er twee succesvolle strategieën om van je schulden af te komen: de “Avalanche” en de “Snowball” methode. Ik leg ze even kort hieronder uit.

De Avalanche methode

Veruit de populairste en meestgebruikte vorm van aflossen is de zogeheten “Avalanche” (lawine) methode. Dit is doorgaans ook de manier die veel financiële planners gebruiken.

Bij de Avalanche methode gaat het erom dat je de schulden met de hoogste rente eerst aflost. Door de hoge rente op deze schulden betaal je elke maand een groot aandeel van je aflossing aan kosten aan de geldschieter.

En hoe langer je wacht met aflossen, of wanneer je slechts het minimum aflost per maand, hoe groter het rentedeel wordt dat je dient te betalen. 

Heb je bijvoorbeeld drie leningen, met rentes van 5%, 10% en 15%. Met de Avalanche methode zorg je dat je eerst van de lening afkomt met het hoogste rentepercentage, die van 15%.

Die ga je dus eerst aflossen en de rest hou je op een minimale aflossing, totdat die van 15% helemaal afgelost is. 

De “Snowball” methode

In tegenstelling tot bovenstaande, gaat het er bij de “Sneeuwbal” methode om dat je eerst de kleinste schulden wegwerkt, ongeacht het rentepercentage van al je verschillende leningen.

Ga weer uit van drie leningen: 1.000 euro, 5.000 euro en 15.000 euro. Nu pak je allereerst de kleinste schuld aan tot je die helemaal afgelost hebt, waardoor je snel door kunt naar de volgende schuld.

Het is misschien niet altijd de meest intuïtieve keuze om kleine bedragen eerst weg te werken, de grote bedragen over te houden en niet te kijken naar het rentepercentage per schuld.

Maar uit meerdere onderzoeken van bijvoorbeeld Harvard Business Review is gebleken dat deze methode ervoor zorgt dat meer mensen uiteindelijk hun leningen aflossen, dan bij de eerste strategie.

De reden hiervoor is dat de Sneeuwbal methode ervoor zorgt dat je psychologisch sneller successen behaalt, doordat je snel het aantal leningen vermindert.

Dit geeft een goed gevoel en zorgt er tevens voor dat je aan jezelf bewijst dat er eindelijk resultaat bereikt wordt met jouw inspanningen. 

Jij kiest zelf de beste strategie om van je schulden af te komen

Welke methode je ook kiest, doe in elk geval niet wat de meeste mensen doen die niet weten waar ze moeten beginnen: elke maand een klein beetje aflossen op elke lening.

Want daar kom je gewoon echt niet ver mee en dan wordt het een hele lange weg om schuldenvrij te worden.

Wist je trouwens dat er een verschil zit tussen goede en slechte schulden?

Gratis en meteen inspiratie krijgen?

Je krijgt direct toegang tot alle DLT Free artikelen én je ontvangt wekelijks een waardevolle nieuwsbrief. Volledig gratis.
Geweldig! Controleer je inbox en klik op de link om je abonnement te bevestigen.
Fout! Voer een geldig e-mailadres in