Trend ETF's: beleggen in actuele en toekomstige trends

Trend ETF's: beleggen in actuele en toekomstige trends

Verreweg de meest populaire manier om te beleggen is via ETF's. Zogenoemde Exchange Traded Funds, die je kunt zien als een breed mandje van aandelen. Je hebt ze in alle soorten en maten. Van ETF's die bepaalde beurzen volgen (zoals de S&P500) tot ETF's die duizenden bedrijven wereldwijd bevatten. 

Maar er zijn ook specifiekere indexen die niche en/of opkomende sectoren van het bedrijfsleven en de economie tracken. Deze Trend ETF's kunnen een mooie aanvulling zijn op een portfolio en ik laat je hieronder zien welke ik op dit moment in mijn watchlist heb staan.

Eerst even over All World ETF's

De populairste ETF's zijn toch wel de zogeheten “All World” indexen. Dit zijn fondsen die over het algemeen duizenden bedrijven tracken en hierdoor de wereldwijde markt volgen. Ook ik investeer in een van deze ETF's: de Vanguard FTSE All-World UCITS ETF, met ticker VWRL. Deze wordt verhandeld op de Amsterdamse AEX en volgt meer dan 3.500 van de grootste bedrijven wereldwijd. Daarnaast heb je bijvoorbeeld nog de populaire iShares Core MSCI World UCITS ETF (ticker: IWDA) van Blackrock.

De reden waarom ik en vele andere beleggers in dit soort wereldtrackers zitten, is omdat je hiermee een enorm brede spreiding aan aandelen hebt. Je koopt met zo'n ETF dus in feite “de markt”. Dat is een mooie basis voor je portfolio, je beperkt je risico en hoeft niet zelf een portfolio op te bouwen van afzonderlijke bedrijven.

Waarom beleggen in Trend ETF's

Veel beleggers laten het hier vervolgens bij en leggen elke maand alleen maar in op zo'n World ETF, wat misschien zelfs wel de beste strategie is. En toch denk ik dat er buiten die brede dekking, ook goed in te spelen is op trends en actualiteiten doormiddel van Trend ETF's.

Trend ETF's zijn kleinere fondsen die dus minder bedrijven volgen en zijn toegespitst op economische trends en sectoren die het in de toekomst wellicht beter zullen doen dan de algemene economie. Waarmee je in zo'n geval dus mogelijk meer rendement kunt behalen dan bij een All World ETF. Maar, ook met meer risico. Want trends kunnen falen of onverwachts toch minder groei laten zien.

Het succes en falen van een trend op de lange termijn

Trends zijn altijd gemakkelijk te zien, wanneer ze al een enorme impact op de samenleving hebben. Neem bijvoorbeeld Social Media. Nu niet meer weg te denken, maar 20 jaar geleden nauwelijks goed te voorspellen.

Wie vroegtijdig een positie in heeft genomen in een bedrijf zoals Facebook, plukt hier nu de vruchten van. Het aandeel Facebook is van een paar tientjes naar een paar honderd dollar gegaan. Een groei van meer dan 20% per jaar. Zet dit af tegen het rendement van een All World ETF van zo'n 10-12% gemiddeld per jaar. Natuurlijk is dit achteraf allemaal logisch en is iedereen op zoek naar de volgende Facebook, Amazon, Netflix of Bitcoin.

Maar hierbij doemen drie uitdagingen op:

 1. Hoe weet je welke trend aanslaat en doorzet in de komende 10 jaar?
 2. Hoe weet je welke bedrijven binnen die trend groot zullen zijn over 10 jaar?
 3. Hoeveel tijd wil je spenderen aan het zoeken naar en bijhouden van jouw investeringen in die aandelen?

Want eerlijk is eerlijk: veel trends slaan niet aan, zetten niet door en binnen de succesvolle trends zijn er ook weer veel bedrijven die het verliezen van een handjevol winnaars. Dit “cherry picken” van toekomstige trend-aandelen is aan mij persoonlijk niet besteed.

Ik ben geen luie belegger, maar ik ken mijn grenzen. Ik kan nog wel een trend spotten, door veel slimme mensen te volgen. Maar afzonderlijke bedrijven uitkiezen die de komende 10-20 jaar hard zullen groeien; daar ben ik lang niet slim genoeg voor.

Vier Trend ETF's waarin ik ben gaan beleggen

En daarom ben ik blij dat er fondsen zijn die ETF's maken op basis van trends en sectoren. Ook hier zijn er talloze keuzes te maken, maar ik heb (na veel onderzoek) besloten om me te beperken tot een handjevol trends:

 • Digitale Assets & FinTech
 • Biotech & Healthcare
 • Robotics & Artificial Intelligence
 • Elektrische voertuigen en autonoom verkeer
 • Gaming & eSports

Op basis van de bovenstaande trends ben ik op zoek gegaan naar ETF's die zich specialiseren in het volgen van bedrijven in bovengenoemde trends.

1. VanEck Vectors Digital Assets Equity UCITS ETF

Over deze nieuwe ETF heb ik recentelijk nog een uitgebreider artikel geschreven. De VanEck Vectors Digital Assets Equity ETF belegt wereldwijd in bedrijven die leidend zijn in de blockchain revolutie. Denk aan crypto-miners, betaalbedrijven, hardware fabrikanten, beurzen en meer. Bekende bedrijven binnen deze ETF zijn: Square, Coinbase, Nvidia, Galaxy Digital, PayPal en Voyager Digital.

Zelf beleg ik in deze ETF via DEGIRO, maar zoek even op het ISIN nummer of de ticker (DAVV) bij jouw eigen broker. Overigens behoort deze nieuwe ETF vooralsnog niet tot de kernselectie van DEGIRO, waardoor het aankopen van dit fonds gemoeid gaat met transactiekosten van een paar euro per keer. Het is maar dat je het weet.

Ticker: DAVV | ISIN: IE00BMDKNW35 | Fondskosten: 0,65% per jaar

Meer informatie op de website van VanEck

2. Lyxor MSCI Disruptive Technology ESG Filtered UCITS ETF

Deze ETF van Lyxor (onderdeel van het franse Société Générale) is in 2020 gelanceerd en bevat bedrijven die in de toekomst kunnen profiteren van aanzienlijke groei in sectoren als 3D-printing, cloud computing, fintech, digitaal betaalverkeer, robotica, gezondheidszorg (biotech), clean energy, slimme netwerken en cyber security. De naam van het fonds verklapt het al een beetje: disruptive technology. Persoonlijk kende ik heel weinig bedrijfsnamen in de top van de index, wat voornamelijk kwam omdat er veel biotech bedrijven vertegenwoordigd zijn.

Voor mij een hele fijne ETF die me toegang geeft tot innoverende bedrijven in sectoren waar ik zelf niet zo in thuis ben, maar wel een enorm groeipotentieel in zie. Opvallend is ook, voor wie ze kent: veel van de bedrijven die in deze index zitten, kom je ook tegen in de ETF's van het populaire ARK Invest (Cathie Wood). Met uitzondering van Tesla ;-)

Ook in deze ETF beleg ik via DEGIRO, want hij zit tevens in de kernselectie. Hierdoor kan ik eens per maand een orde doen zonder transactiekosten. Zoek even op de ticket of ISIN om te kijken of hij bij jouw broker ook in de lijst staat.

Ticker: UNIC | ISIN: LU2023678282 | Fondskosten: 0,15% per jaar (tot september 2021, daarna 0,45%)

Meer informatie op de website van Lyxor

3. Lyxor MSCI Future Mobility ESG Filtered UCITS ETF

De tweede trend-ETF van Lyxor in deze lijst richt zich op bedrijven die naar verwachting aanzienlijk zullen of kunnen gaan groeien binnen gebieden als: elektrische voertuigen, zelfrijdende voertuigen en aanverwante technologieën, nieuwe methoden voor personen- en vrachtvervoer, elektrochemische energie-opslag-technologieën, gedeelde mobiliteit en mijnbouw. en metaalbedrijven die betrokken zijn bij de fabricage van batterijen.

Ik geloof er in dat mijn dochter (nu 9 maanden oud) niet meer gaat meemaken dat ze zelf in een auto achter het stuur kruipt en misschien wel helemaal geen rijbewijs meer gaat halen, zoals wij dat nu kennen. Om nog maar niet te spreken over de enorme sprong die autonoom transport (drones, vrachtwagens etc) gaat doormaken in de komende 10 tot 20 jaar. Ik denk niet dat we ons nu kunnen voorstellen hoe dat er straks precies uit gaat zien. Maar ik wil wel graag een aandeel hebben in deze trend, doormiddel van deze Lyxor MSCI Future Mobility ETF.

Ook deze Lyxor MSCI Future Mobility ESG Filtered UCITS ETF zit in de kernselectie van DEGIRO. Ik heb hier nog geen positie ingenomen, maar ben van plan om dit in de komende weken te gaan doen.

Ticker: ELCR | ISIN: LU2023679090 | Fondskosten: 0,15% per jaar (tot september 2021, daarna 0,45%)

Meer informatie op de website van Lyxor

4. VanEck Vectors Video Gaming and eSports UCITS ETF

Ik volg deze categorie al een aantal jaren, maar ik ben nooit echt een enorme gamer geweest. De reden waarom ik in deze trend geloof en wil investeren, is omdat ik zie hoe enorm deze sector al jaren aan het groeien is. Er gaan inmiddels miljarden in om. Gamers verdienen er jaarsalarissen mee en bereiken een status van beroemdheid, waar wellicht de meeste beleggers geen enkel benul van hebben. Bekende namen binnen de index zijn o.a. Nintendo, Activision Blizzard, Electronic Arts, Bandai Namco, Zynga en Ubisoft. Makers van de populairste games en fabrikanten van hardware zijn goed vertegenwoordigd in deze trend-ETF.

En ja, ook deze is weer te vinden in de kernselectie van DEGIRO. Ik heb er een kleine positie in en ga deze uitbreiden de komende maanden.

Ticker: ESPO | ISIN: IE00BYWQWR46 | Fondskosten: 0,55% per jaar

Meer informatie op de website van VanEck

Waar je verder op moet letten

Ok, leuk al die trends en de mogelijkheid om hier op in te springen. Ik ben blij dat die mogelijkheden er inmiddels zijn, doordat aanbieders van ETF's hier hun rol in kunnen vervullen. Waar je wel even op moet letten, is dat veel van deze trend-ETF's vrij nieuw zijn en dus nog geen uitgebreide track-record hebben als het gaat om rendement.

Beperkte omvang van de fondsen

Ook is de omvang van dit soort fondsen (in euro's) een stuk kleiner dan bijvoorbeeld de populaire All World ETF's. Hierdoor kun je behoorlijke koersschommelingen zien van week tot week. En let er in dat geval ook even op, dat wanneer veel mensen uit zo'n ETF willen stappen, en er zijn (nog) weinig kopers, dat je vaak niet de verkoopprijs krijgt die je wilt. Voor kleine beleggers denk ik niet zo'n probleem, maar heb je meer dan €10.000 te besteden per order, dan kun je de koers behoorlijk (negatief) beïnvloeden.

Overlap met huidige beleggingen

Binnen dit soort ETF's kom je vaak bedrijven tegen waar je met een All World ETF of die van de NASDAQ of S&P500 in feite ook al in belegt. Zo heb ik meerdere malen NVIDIA voorbij zien komen in de top 10 van verschillende Trend ETF's.

Op zich geen probleem, omdat ik verder alleen in de Vanguard All World ETF (VWRL) beleg. Maar wanneer je daarnaast zelf ook al zou beleggen in losse bedrijven of andere specifieke ETF's, dan kan het zijn dat je een sterke concentratie en veel overlap gaat krijgen m.b.t. een handjevol aandelen. Zou die concentratie te sterk zijn en de allocatie binnen zo'n ETF in alle gevallen binnen de top10 zitten, dan wed je met meerdere ETF's dus grotendeels op hetzelfde paard. Iets om even rekening mee te houden.

Wedden op verliezers

Zoals dat gaat met het beleggen in ETF's, wed je niet alleen op de winnaars, maar ook onvermijdelijk op de verliezers. Ja, het is een voordeel dat bedrijven die failliet gaan of sterk in waarde dalen, uit de index vallen. En hiervoor komen dan vaak anderen in de plaats. Hier hoef je zelf niets voor te doen.

Maar veel indexen en ETF's behalen hun rendement uit een handjevol top aandelen. En de rest van de bedrijven doet niets tot weinig. Dat zie je nu ook in de economie: het zijn veelal de grote jongens (Apple, Amazon, Microsoft etc) die de grootste invloed hebben op het rendement van een markt/index/ETF.

Dat is onvermijdelijk en voor mij bij dit soort ETF's geen groot probleem. Er zullen heel wat bedrijven binnen deze toekomstige mega-trends het niet gaan redden. En er zullen een aantal de dienst gaan uitmaken en doorgroeien tot marktleider. Ja, dan zou je beter af zijn als je die specifieke winnaars had gekozen. In plaats van een ETF met ook vele verliezers. Maar ik weet niet wie de winnaars zullen zijn. Wat het hele punt is van het beleggen in ETF's, wat mij betreft.

Andere interessante trend ETF's

Er zijn naast bovenstaande voorbeelden, diverse andere aanbieders die met dit soort Trend ETF's op de markt zijn gekomen. Een paar populaire ETF's die in deze categorie vallen en wellicht jouw research waard zijn:

 • iShares Automation & Robotics UCITS ETF (ISIN: IE00BYZK4552)
 • iShares Electric Vehicles and Driving Technology UCITS ETF (ISIN: IE00BGL86Z12)
 • iShares Global Clean Energy UCITS ETF (ISIN: IE00B1XNHC34)
 • iShares Healthcare Innovation UCITS ETF (ISIN: IE00BYZK4776)
 • Rize Cybersecurity and Data Privacy UCITS ETF (ISIN: IE00BJXRZJ40)

Conclusie

Ik ben van plan om niet meer dan 1% van mijn belegde vermogen in elk van deze vier fondsen te investeren. Tevens wil ik ze minimaal 10 jaar aanhouden. Dit zijn trends voor de lange termijn, niet om even snel in en uit te stappen. De winst zit hem in de exponentiële ontwikkeling van een trend, dus “time will tell”.

Had ik nog geen basis aangelegd doormiddel van een All World ETF zoals VWRL, dan zou ik persoonlijk eerst daarvoor gaan. Ik zie dit soort Trend ETF's dan ook puur als aanvulling op mijn bestaande portfolio en niet ter vervanging van een breed indexfonds van Vanguard of Blackrock bijvoorbeeld.

Trends kunnen je mooie rendementen opleveren, maar ze brengen ook meer risico met zich mee. Deels dek ik nu wat risico af, door niet te investeren in losse aandelen binnen deze sectoren. Ik denk dat ik meer geluk heb met een dartpijltje gooien op een bord met namen, dan de juiste (voornamelijk kleinere) trend-aandelen te kunnen uitkiezen.

Gelukkig doen aanbieders als VanEck en Lyxor heel fijn hun werk en zorgen dat iemand als ik een ETF kan kopen, waarmee ik exposure heb tot een scala van bekende en minder bekende bedrijven binnen een trend.

En nu maar zien wat de toekomst gaat brengen :-)

Gratis en meteen inspiratie krijgen?

Je krijgt direct toegang tot alle DLT Free artikelen én je ontvangt wekelijks een waardevolle nieuwsbrief. Volledig gratis.
Geweldig! Controleer je inbox en klik op de link om je abonnement te bevestigen.
Fout! Voer een geldig e-mailadres in