Bitcoin: de achtbaan van de afgelopen weken

Bitcoin: de achtbaan van de afgelopen weken

Wat een wilde rit is het toch om in Bitcoin te zitten. Na een enorme stijging in de eerste maanden, was het de afgelopen twee weken een en al kommer en kwel. Wie in april voor het eerst in Bitcoin investeerde, heeft een maand later de ergste twee weken in jaren mee mogen (of moeten) maken. Wat is er nu precies gebeurd en hoe moet het verder?

Een crash, correctie of gewoon een dip?

Wie net als ik al een aantal jaren in Bitcoin investeert, zal het min of meer wel gewend zijn dat dit soort extreme prijsstijgingen en -dalingen erbij horen. Maar toch: het is elke keer weer een enorme mix van emoties om de prijs in een paar maanden te zien verdubbelen, om vervolgens de waarde van je Bitcoin (in euro's) binnen een week of twee te zien halveren. Ze zeggen wel eens: “je neemt de roltrap omhoog en de lift omlaag”.

De Bitcoin prijs in 2021

En ook al is dit niet de eerste correctie die je meemaakt, toch kan de schrik er bij velen alsnog in zitten. Dat is de emotie van het investeren in deze asset class. Niet alleen Bitcoin liet een stevige correctie zien, maar ook de meeste altcoins daalden rap in waarde.

Twee theorieën over wat er aan de hand is

En dan ga je natuurlijk op zoek naar een verklaring. Is het nu gedaan met crypto of was dit een tijdelijk iets? En wat veroorzaakte nu die instorting van de prijs? Ondanks dat niemand het zeker lijkt te weten, gaan er wel twee overheersende theorieën rond op Twitter.

1. Te veel optimisme en hype

Achteraf gezien heb je altijd de wijsheid die je wenste te hebben, voordat de correctie inzette. Er waren wel degelijk zogenoemde “top signals”. Elon Musk die veel over Dogecoin sprak en hiermee deze meme coin de stratosfeer in jaagde.

Om nog maar niet te spreken over de vele coins die ogenschijnlijk geen enkele waarde hadden, maar door slimme traders werden gepromoot via pump & dump tactieken. Iedereen wilde rijk worden en het leek alsof je overal geld tegenaan kon gooien, zonder dat het mis kon gaan.

En ja, dan gaat het mis. Want de markt is een mechanisme om euforisch sentiment te bestraffen, zodat veel mensen geld verliezen en enkelen geld kunnen verdienen. De slimmerds worden rijker en de naïevelingen hebben het nakijken.

Trading accounts werden massaal geliquideerd

Dat zag je ook terug in het aantal traders die handelden met bedragen die ze zelf nooit zouden kunnen dekken. Zo “spelen” veel jonge traders (in met name Azië) met zeer veel leverage (hefboom). Ze leggen bijvoorbeeld 1.000 dollar in en handelen met 10 tot 100x leverage. Wat ze in dit voorbeeld een bedrag geeft om te mee handelen van 10.000 tot 100.000 euro.

Dat is een manier om snel rijk te worden, maar ook om snel je account op te blazen. Elke procent prijsbeweging van Bitcoin vermenigvuldigt zich met jouw leverage en hierdoor zorgt een prijsdaling van 10% er al snel voor dat al die traders met dergelijke hefbomen hun account geliquideerd zien worden.

De prijs van Bitcoin daalde meer dan 50% sinds de top van 14 april

Woensdag 19 mei: “Blood in the Streets”

En dat is volgens velen wat er gebeurde: de prijs van Bitcoin daalde op 19 mei binnen een dag ineens met meer dan 30%, waardoor zo'n 800.000 traders hun account zagen opblazen. Al je geld weg, binnen een dag.

Vanaf de piek op 14 april tot de (voorlopige) bodem op 19 mei, daalde de prijs van Bitcoin met meer dan 50%. Meer dan gehalveerd, in een maand tijd! Hierdoor was ineens alle prijswinst sinds januari weer tenietgedaan. Iets meer dan drie maanden prijsstijging, binnen een maand weer terug bij af.

2. Het spelletje van de grote jongens

De tweede theorie die rondgaat is er eentje die elk jaar weer de kop opsteekt en wat mij betreft ook een heel plausibele is. Veel grote spelers, de zogenoemde whales, gebruiken negatief sentiment om de markt te laten schrikken. Zodra er negatief nieuws naar buiten komt, voeden ze de angst door enorme hoeveelheden Bitcoin op de markt te dumpen.

Handig gebruik maken van negatief nieuws

Deze plotselinge prijsdaling voedt het negatieve sentiment uit de vele nieuwsberichten van media die ogenschijnlijk allemaal hetzelfde nieuws blijven herhalen: Elon Musk stapt uit Bitcoin, China verbiedt Bitcoin, dit is het einde van Bitcoin en ga zo maar door.

Deze whales profiteren van de extreme paniek in de markt, gooien nog wat olie op het vuur door massaal te verkopen en zorgen dat veel (nieuwere) traders hun optimisme verliezen en dan maar opgeven. De prijs daalt binnen korte tijd met schrikbarende snelheid en iedereen lijkt ineens niet meer te geloven in crypto. Terwijl er een maand daarvoor niets aan de hand leek.

Goedkopere prijzen zijn het doel

Waarom doen ze dit? Geld. Winst. Het spelletje is al zo oud als de markten zelf. Door zelf de markt te helpen crashen, kunnen ze op de “bodem” weer dik inkopen. Tegen veel betere prijzen. Ze verdienen aan de rit naar beneden (door short te gaan op de Bitcoin prijs) en pikken goedkopere Bitcoins op zodra het sentiment bijna niet negatiever kan.

Niet alleen bestaande grote spelers doen dit schijnbaar om er van te profiteren. Maar ook grote spelers die nog niet (genoeg) in Bitcoin zitten, kunnen hier handig gebruik van maken. Als jij een grote marktspeler bent en je gelooft erin dat de prijs van Bitcoin (en andere veelbelovende crypto's) de komende jaren veel hoger zal liggen, dan wil je zo goedkoop mogelijk een portfolio opbouwen.

Een prijs van 30.000 dollar is dan natuurlijk veel aantrekkelijker dan een prijs van 60.000 dollar. En tijdens een paniekerige crash waarin er duizenden mensen van hun Bitcoins af willen, is het gemakkelijker om veel Bitcoins aan te schaffen – dan wanneer je dit wilt doen terwijl de markt extreem optimistisch is.

Wat ik doe met deze situatie

Ok, het spelletje wordt gespeeld. Het zal allemaal best. Ook ik was te optimistisch, als het om de prijs van Bitcoin gaat. Hoe kan het ook anders, wanneer je de prijs alsmaar ziet stijgen? En ik kan achteraf makkelijk zeggen dat er heel wat tekenen waren dat de markt op de korte termijn waarschijnlijk te euforisch was. Maar het doet er niet toe. Waarom niet?

Omdat mijn strategie niet gebaseerd is op de korte termijn. Ja, ik schrik van zo'n heftige beweging. Ik ben ook maar een mens. En ja, ik had ook een trade openstaan die ik moest sluiten met verlies. Lesson learnt.

“You win some, you lose some”

En toch zorgt mijn overall strategie ervoor dat ik rustiger kan blijven zitten dan wie er volle bak voor gaat. Ik heb een dollar-cost-average strategie voor Bitcoin en wat andere crypto's, waarbij ik elke maand een beetje koop. En in dit soort dips koop ik tevens een beetje extra bij. That's it.

Niet spannend, maar dat hoeft ook niet. De prijs van Bitcoin is de afgelopen jaren gemiddeld meer dan verdubbeld. Per jaar! Dat zie je bijna nergens. Zeker niet in de aandelenmarkten. Waarom zou je dan enorme risico's nemen en hiermee het risico lopen in een maand al je geld (en bitcoins) te verliezen?

Elke maand Bitcoin en Ethereum sparen

Dat inleggen van een vast maandelijks bedrag doe ik inmiddels bij Bitmymoney. Via een automatische overschrijving aan het einde van de maand. Tevens kun je dit doen via iDeal. Werkt eenvoudig en snel. Zij zetten het dan om in Bitcoin en Ethereum tegen de dan geldende prijs.

Zo krijg ik over een langere periode een mooi gemiddelde. Ik pak een beetje de dips en een beetje de toppen. Maar het geeft me geen stress en ik hoef er niet elke keer aan te denken. Volledig op de automatische piloot dus.

Inleggen kan al vanaf 25 euro en het openen van je eigen rekening is gratis. Ook vind ik het erg fijn dat je jouw aangekochte bitcoins of ethereum niet bij ze hoeft te laten staan. Je kunt het altijd doorsturen naar jouw persoonlijke wallet, zodat je het in eigen beheer hebt.

Conclusie

Het is een achtbaan in crypto. Dat is gewoon al jaren zo. Na zoveel negatief nieuws zal er vast weer een tijd aanbreken van veel positief nieuws. De prijs zal weer stijgen, mensen zullen weer euforisch worden. En er zal weer een crash of correctie volgen. Zo gaat het altijd in een markt met zoveel emoties.

Maar ik ben niet van plan om me te laten verleiden tot het kopen van shady projecten en crypto's die via Telegram of Discord groepen worden gepromoot. Ja, je kunt geluk hebben en (net als bij Dogecoin) enorme winsten behalen met heel weinig inleg. En ik zie het bij sommigen ook echt zorgen voor levens-veranderende bedragen. Maar verreweg de meeste mensen zullen van een koude kermis thuiskomen.

Bovendien moet je er 24/7 bovenop zitten en dat is in mijn situatie gewoon niet wenselijk of zelfs haalbaar. Daarom houd ik me vast aan slechts een aantal projecten: Bitcoin, Ethereum, Celsius en Crypto20 (indexfonds van de top 20 coins). Hoe verleidelijk de rest ook is. Saai is het in ieder geval niet. ;-)

Gratis en meteen inspiratie krijgen?

Je krijgt direct toegang tot alle DLT Free artikelen én je ontvangt wekelijks een waardevolle nieuwsbrief. Volledig gratis.
Geweldig! Controleer je inbox en klik op de link om je abonnement te bevestigen.
Fout! Voer een geldig e-mailadres in