Beleggen in blockchain bedrijven: De VanEck Digital Assets ETF

Beleggen in blockchain bedrijven: De VanEck Digital Assets ETF

Ik investeer nu een aantal jaren in crypto en dan met name in Bitcoin en Ethereum. Door alles wat ik de laatste maanden heb gezien en gelezen, ben ik steeds meer gaan geloven in de toekomst van digitale assets. En daarom ben ik de afgelopen maanden op zoek gegaan naar een manier om, naast directe investeringen in crypto zelf, te gaan investeren in bedrijven die zich bezig houden met de toekomst van deze digitale assets. 

En ik denk dat ik een goede ETF gevonden heb om op een laagdrempelige manier een aandeel te nemen in dit soort bedrijven: De VanEck Vectors Digital Assets Equity UCITS ETF.

Over de VanEck Digital Assets Equity ETF

Een hele mond vol! De VanEck Vectors Digital Assets Equity UCITS ETF is een nieuwe ETF die pas geïntroduceerd is in april 2021. Het belegt wereldwijd in bedrijven die voorop lopen in de ontwikkeling en toepassing van blockchain. Denk hierbij aan bedrijven in sectoren als:

 • Crypto-beurzen
 • Crypto-miners
 • Betaalbedrijven
 • Crypto-investeerders en -handelaren
 • Specialisten in blockchain-patenten en -diensten

Zo worden alleen zogenoemde “pure play” bedrijven toegevoegd, wat inhoudt dat ze voornamelijk activiteiten moeten hebben in de blockchain sector. Een bedrijf dat een paar procenten van hun werkzaamheden aan blockchain besteedt, wordt hierdoor niet volwaardig geacht voor opname in de ETF.

Bedrijven die in aanmerking komen voor opname in de index

De inhoud van de ETF wordt ieder kwartaal herzien zodat het nieuwe bedrijven kan opnemen in de index, die inspelen op de blockchain-trend. Er zijn nogal wat grote en kleine spelers die bezig zijn met blockchain en crypto, maar niet allen worden opgenomen in de ETF:

 • Ze moeten een marktkapitalisatie hebben van meer dan $150 miljoen
 • Een gemiddelde dagelijkse handelsomzet hebben van minimaal $1 miljoen gedurende drie maanden
 • Een maandelijks handelsvolume hebben van minimaal 250.000 aandelen over de laatste zes maanden

In de begeleidende prospectus van de VanEck Digital Assets ETF valt verder te lezen:

“Dergelijke aandelen moeten zijn uitgegeven door bedrijven die ten minste 50% van hun inkomsten halen uit wereldwijde digitale assets, halfgeleiders en online geldverkeer, en die zijn genoteerd aan, of worden verhandeld op, de markten waarnaar wordt verwezen in bijlage II van het prospectus. 

Wanneer dergelijke aandelen inmiddels in de index zijn opgenomen, worden ze, om twijfel uit te sluiten, daaruit 
verwijderd wanneer zij minder dan 25% van hun omzet halen uit wereldwijde digitale assets, halfgeleiders of online geldverkeer.”

Hierdoor heb ik met deze ETF dus geen algemene technologie-ETF in handen, zoals vaak het geval is. En dat is precies waar ik naar zocht. Ik wilde een “pure play” blockchain-digitale-assets-bedrijven-ETF.

✓ Check!

Samenstelling bedrijven in de Digital Assets ETF

Eind vorig jaar was ik zelf begonnen met het zoeken naar beursgenoteerde bedrijven die zich bezig houden met blockchain. Mijn lijstje bevatte o.a. spelers als Square, Galaxy Digital, PayPal, Nvidia, Hut 8 Mining etc. Daar kwam ook de beursgang van Coinbase bij op 14 april 2021. In verschillende bedrijven had ik al een bescheiden positie genomen.

Een heel gedoe om alleen al die bedrijven te vinden. En te zoeken naar beurzen die ze verhandelen. Sommige zitten in Canada, sommige worden verhandeld aan de NASDAQ en weer anderen ergens in Europa. Ook kreeg ik er een klein punthoofd van om alle ontwikkelingen bij te houden. Dat is al een flinke kluif met crypto (en startups) zelf, laat staan met al die beursgenoteerde jongens.

De VanEck Digital Assets Equity ETF blijkt ze grotendeels al opgenomen te hebben in de index. Halleluja, dat scheelt me uren onderzoek per maand. Met deze ETF doen zij het werk voor mij. Mijn losse aandelen heb ik inmiddels alweer van de hand gedaan.

Een greep uit de bedrijven die de top van de index (op moment van schrijven) vormen:

De inhoud van de ETF en dus ook de wegingen zullen regelmatig wijzigen, dus kijk voor het meest actuele overzicht even op de website van VanEck.

Wat je nog meer moet weten over deze ETF

Aangezien de ETF nog maar net gelanceerd is (april 2021), is er nog niet veel historie bekend over de performance. Dus daar valt niet veel over te zeggen. Wel is er het volgende bekend, wat belangrijk is om mee te nemen in de overweging:

Risico

Het zal niet vreemd klinken dat deze ETF een heel hoog risico-profiel heeft. Je belegt immers in een index die bedrijven volgt in een zeer nieuwe sector. En tevens een sector die grotendeels verbonden is aan het succes of falen van digitale projecten als Bitcoin, Ethereum en andere crypto’s. Voor een ETF dus een hoog risico, maar wat mij betreft een lager risico ten opzichte van crypto zelf.

Investeren in een beursgenoteerd bedrijf is immers anders dan investeren in een cryptovaluta of -token. Tevens heb je met een ETF een aanzienlijke bescherming op volledig verlies van kapitaal. Zou er immers een bedrijf failliet gaan binnen deze index, of aanzienlijke marktkapitalisatie verliezen – dan wordt hij door VanEck uit de ETF gehaald.

En het zijn tevens niet de minste bedrijven die in de index opgenomen zijn: PayPal, Square, Nvidia om er maar een aantal te noemen. Dat is heel wat anders dan een crypto-project dat belooft het volgende grote succes te worden. Maar toch, wel degelijk een hoger risico om rekening mee te houden binnen je portfolio.

Dividend

De ETF keert verder geen dividend uit. Het ontvangen dividend wordt altijd herbelegd.

Kosten

VanEck hanteert voor hun Digital Assets Equity ETF op dit moment 0,65% fondskosten per jaar. Hoger dan menig andere ETF en dus niet voor iedereen aantrekkelijk misschien.

Maar voor mij zijn de kosten van de VanEck ETF prima, want ik investeer hiermee immers in bedrijven binnen een sector die in de toekomst exponentieel zou kunnen groeien. Een mooie aanvulling op mijn bestaande portfolio.

Begin je net met beleggen in ETF’s, dan is het misschien verstandig om eerst eens te kijken naar werelddekkende ETF’s met lagere kosten, zoals de Vanguard FTSE All-World UCITS ETF met ticker code VWRL (minder dan 0,25% fondskosten).

Waar is de VanEck Digital Assets ETF te koop?

Omdat de ETF nog heel nieuw is, was het even zoeken naar waar ik hem kon kopen. Inmiddels kan dit via diverse bekende Nederlandse brokers: DEGIROBinck en LYNX. Mocht je hem niet kunnen vinden, zoek dan bij jouw broker even op de ISIN code van de ETF: IE00BMDKNW35

Ik heb inmiddels een positie ingenomen in de ETF via DEGIRO:

 • Ticker: DAVV
 • ISIN: IE00BMDKNW35
 • Beurs: XET(Xetra DAX, Duitsland)
 • Valuta: EUR

Gratis en meteen inspiratie krijgen?

Je krijgt direct toegang tot alle DLT Free artikelen én je ontvangt wekelijks een waardevolle nieuwsbrief. Volledig gratis.
Geweldig! Controleer je inbox en klik op de link om je abonnement te bevestigen.
Fout! Voer een geldig e-mailadres in