Traden: koersdoel, kansberekening en positiegrootte

Traden: koersdoel, kansberekening en positiegrootte

Je hebt investeren en je hebt traden. Investeren doe je doorgaans voor de langere termijn en traden voor de kortere termijn. Traden is niet voor iedereen. Uit verschillende analyses blijkt dat gemiddeld 60-90% van traders, over een langere periode, eerder verlies maakt dan winst boekt. 

En toch lijken steeds meer mensen te willen gaan traden. Ik denk omdat de beloftes zo aantrekkelijk klinken en het tegenwoordig toegankelijk is voor zoveel mensen. Je hebt er weinig voor nodig en je kunt vandaag nog beginnen. Tel daarbij op dat de positieve Youtube videos en duizenden cursussen je om de oren vliegen en de redenen voor deze trend zijn snel gevonden.

Ondanks dat het niet voor iedereen is en je er goed aan doet om je bewust te zijn van de statistieken die in je nadeel werken, heb ik misschien wat inzicht voor je. Op basis van mijn eigen ervaringen van de afgelopen 15 jaar.

Bij traden gaat het wat mij betreft om een aantal zaken:

  1. Zelfkennis
  2. Het hebben van een strategie, zowel voor het kopen als verkopen (zodat je emoties niet leidend worden)
  3. Geduld
  4. Inzicht in kansberekeningen

En dat laatste wil ik hier even uiteen zetten.

Een kwestie van kansberekening

Stel dat een vriend van jou een weddenschap met je aan wil gaan. Waarbij hij claimt dat volgend jaar zomer de temperatuur de 50 graden gaat aantikken. Dan zul je die weddenschap waarschijnlijk snel aannemen. Want, op basis van jouw eigen ervaring en de historische cijfers, is de kans daarop in Nederland vrij klein.

Maar wat nou als een andere vriend dezelfde weddenschap met je aan wil gaan, maar in dit geval het gaat om 40 graden. Dat wordt lastiger. Immers, het is mogelijk en waarschijnlijker dan 50 graden. 

Die waarschijnlijkheid (de kans dat het kan gebeuren) is bepalend voor de weddenschap. Hoe hoger de kans dat het gebeuren zal, hoe groter de zekerheid je zult ervaren in het kiezen van je standpunt in die weddenschap.

Je kunt die waarschijnlijkheid baseren op een kansberekening, waarbij je verschillende aspecten meeneemt. Zoals historische niveaus van warmte in Nederland, de jaarlijkse opwarming van de aarde, astrologische verschijnselen en ga zo maar door. Hoe beter jouw informatie, hoe groter (uitzonderingen daargelaten) de kans dat je als winnaar van de weddenschap uit de bus komt.

Ben je ervan overtuigd dat jij over betere informatie beschikt dan jouw vriend, dan zul je waarschijnlijk proberen om de inleg van de weddenschap zo hoog mogelijk te maken. Het zou immers zonde zijn als je slechts een tientje zou wedden, terwijl je weet dat de kans bijna verwaarloosbaar is dat het volgend jaar 50 graden wordt. Als je jouw vriend zover kan krijgen om 100 euro te wedden, dan betekent dat een mogelijkheid op meer payout voor jou.

Het hebben van een “edge”

Op de financiële markten is dit ook zo. Doorgaans zullen de handelaren met de beste informatie hun inzet zo groot mogelijk willen maken om zo uiteindelijk met de grootst mogelijke winst te eindigen.

Over meer unieke informatie beschikken noemen we het hebben van een “edge”. Je hebt de beschikking over iets dat de meesten niet hebben. Een edge geeft je een enorm voordeel ten opzichte van de andere deelnemers in de “trade”. En met meer edge kun je een grotere positie innemen, met meer rendement als resultaat (als jouw informatie blijkt te kloppen natuurlijk).

En daar wringt bij veel traders de schoen. Want vraag je eens af waar wij allemaal onze informatie vandaan halen. Youtube, De Financiele Telegraaf, Telegram en Discord groepen, nieuwsbrieven? Als we allemaal over dezelfde informatie beschikken, heeft dus niemand echt een edge.

En toch, ook al heb je die edge niet ten opzichte van jouw “medespelers”, dan nog denk ik dat je wel degelijk succes kunt behalen met traden. Door je strategie hierop aan te passen.

Zonder edge toch succesvol kunnen zijn met traden

Neem als voorbeeld even de prijs van Ethereum (crypto). Stel dat die nu staat op $4.000. Je wilt gaan handelen en gaat op zoek naar jouw informatie om een edge en meer zekerheid te krijgen. Je struint het internet af en ziet allerlei voorspellingen voorbij komen. 

“Ethereum gaat naar $10.000, $15.000, $20.000”. De zelfbenoemde waarzeggers en opgeleide analysten (nog steeds voor een deel waarzeggers met een glazen bol) geven je reden om enthousiast te worden. 

Een prijs van $20.000 betekent dat Ethereum 5x de huidige prijs zal hebben van nu ($4.000).

Je leest, je kijkt, je analyseert historische koersen en komt uiteindelijk tot een besluit: ik ga inzetten. Aangezien je nu een trader bent, ga ik er vanuit dat het je doel is om geld te verdienen met jouw trades. 

Je kunt natuurlijk blind een bedrag van bijvoorbeeld $1.000 inzetten op een hoopvol koersdoel van $20.000 per ETH. In dat geval zou die uitkomst jouw 1.000 dollar veranderd hebben in 5.000 dollar en heb je zojuist 4.000 dollar winst gemaakt.

Maar hoe waarschijnlijk is dat koersdoel van $20.000 eigenlijk? Misschien waarschijnlijker dan een zomerse temperatuur van 50 graden, maar ook verre van een zekerheid.

Een koersdoel van $12.000 is dan veel waarschijnlijker. En dat van $8.000 nog waarschijnlijker.

Vergroot de kans op succes

En hier kun je wat mee. In plaats van te mikken op een koersdoel dat zeer onwaarschijnlijk is, kun je inzetten op een koersdoel wat meer kans maakt om gehaald te worden.

In het eerdere voorbeeld legde je 1.000 dollar in en zou deze inleg bij een koersdoel van $20.000 zo’n 5.000 dollar waard zijn.

Stel nou dat je gaat voor een waarschijnlijker koersdoel. Een doel dat meer kans heeft om gerealiseerd te worden. Een lager doel dus. Neem $8.000. Om dezelfde winst te behalen met dit lagere koersdoel, kun je ervoor kiezen om je inleg te verhogen. In dit geval gok je namelijk op een 2x (van 4.000 naar 8.000) in plaats van een 5x (van 4.000 naar 20.000) mbt de toekomstige prijs van Ethereum.

Dus om dezelfde winst van 4.000 dollar te behalen, vergroot je jouw inleg van 1.000 dollar naar 4.000 dollar. Zodra de koers van Ethereum verdubbelt, is jouw inleg ook verdubbelt en heb je tevens 4.000 dollar winst.

Wat je hiermee doet is in feite een groter risico nemen met jouw hogere inleg, maar wel tegen een grotere waarschijnlijkheid dat het koersdoel van $8.000 gehaald wordt. Zie de volgende tabel voor een aantal scenario's.

Ethereum prijs: $4.000

Hoe hoger jouw inleg, hoe kleiner de noodzaak om hele hoge rendementen te hoeven behalen, voor dezelfde winst in dollars. Dus meer kans op succes, maar wel met meer geld op het spel.

Er is natuurlijk nog een manier om met minder inleg sneller winst te maken: traden met leverage (een hefboom). Je neemt dan deels met geleend geld een grotere positie in dan je eigen inleg en vergroot het effect van de stijging van de prijs. Maar ook de daling. 

Het kan werken en doet het ook voor sommigen, maar dit is linke soep en dan moet je echt weten wat je doet. Ik gebruik het persoonlijk niet, want ik heb me er te vaak aan gebrand.

Beperk je verliezen – snel!

En dan komt het volgende puntje kijken waar veel goede traders op focussen: beperk je verliezen. Ondanks dat je met een lager koersdoel de kans op succes vergroot, heb je nog steeds de kans dat je het mis hebt en dus de koers daalt. In dat geval werkt de koers tegen je en staat er met 4.000 dollar inleg meer op het spel dan met 1.000 dollar inleg. 

En dus zal een 10% koersdaling je direct ook een verlies geven van 400 dollar ipv 100 dollar. En daar zul je snel(ler) voor moeten ingrijpen. 

“Cut your losers as fast as possible”

Focus op waar je controle over hebt

Een koersdoel kun je geen controle over hebben. Het is de markt die bepaalt of de prijs er ooit gaat komen en hoe de weg richting dat koersdoel eruit ziet. Dus om de koers leidend te maken in jouw strategie, door te hopen op $20.000 in de toekomst, geef je de controle volledig weg.

Waar je dus wel controle over hebt is het bepalen van jouw inleg, jouw eigen onderzoek en de actie die je onderneemt als de prijs toch de tegenovergestelde kant op gaat (cut your losses).

En daarbij moet je jezelf ook goed kennen. Ben je geduldig, dan zul je vele maanden op je handen moeten kunnen zitten, op weg naar een hoog koersdoel. Maar ben je, zoals vele mensen, ongeduldig? Dan biedt een lager koersdoel wellicht een oplossing. 

Immers, hoe meer tijd er verstrijkt, hoe meer kans er bestaat dat je tussentijds toch gekke dingen gaat doen en jij je niet aan het vooraf bepaalde plan zult houden.

Conclusie

In feite heb je dus altijd een keuze te maken. Ga je voor een lage inzet met een hoog koersdoel of ga je voor een hogere inzet met een lager koersdoel?

Dat is voor ieder verschillend, maar persoonlijk heb ik beiden vaak geprobeerd en heb ik er doorgaans voor gekozen om eerder een lager koersdoel met een hogere inzet te kiezen. En dan bereid te zijn om snel mijn verlies te nemen als de koers zich toch tegen me keerde.

Succes!

Gratis en meteen inspiratie krijgen?

Je krijgt direct toegang tot alle DLT Free artikelen én je ontvangt wekelijks een waardevolle nieuwsbrief. Volledig gratis.
Geweldig! Controleer je inbox en klik op de link om je abonnement te bevestigen.
Fout! Voer een geldig e-mailadres in