Een Bitcoin is straks een miljoen dollar waard

Een Bitcoin is straks een miljoen dollar waard

In een recent rapport van Fidelity, een van de grootste vermogensbeheerders ter wereld, kwam naar voren dat zij denken dat een bitcoin in 2038 de prijs van een miljard dollar aan gaat tikken. In het rijtje van bizarre prijsvoorspellingen is dit toch wel de meest extreme die ik ooit heb gezien. En dat terwijl het niet een uitspraak is van een of andere YouTube moonboy, maar van een serieuze wereldwijde financiële speler.

Ik heb altijd een beetje moeite met voorspellingen. En al helemaal dit soort extreme versies. Je wordt er letterlijk elke week mee om de oren geslingerd en de meeste zijn meer gebaseerd op hoop dan op kwalitatief onderzoek. Mijn brein gaat dan op slot en ik neig het af te doen als “onwaar”.

Cognitieve dissonantie

Dit komt wat mij betreft door mijn eigen cognitieve dissonantie. Het fenomeen waarbij iets zo ver van mijn eigen werkelijkheid staat, dat het wel onwaar MOET zijn. Maar ook al heb ik moeite met dit specifieke prijsdoel voor bitcoin te omarmen, toch heb ik mezelf in de afgelopen jaren moeten aanleren dat ik er als investeerder goed aan doe om niets als onmogelijk te bestempelen.

Bij investeren (en overigens ook met veel andere processen in het leven) gaat het er niet om dat iets gebeurt of niet gebeurt. Het gaat om waarschijnlijkheden. In plaats van een binaire uitkomst, waar of onwaar, gaat het erom in te schatten hoeveel kans iets heeft om waar of onwaar te zijn.

Kan de prijs van bitcoin naar 1 miljard dollar? Ik denk van wel. Is de kans groot dat dit gaat gebeuren in de toekomst? Ik denk dat die kans heel klein is. Maar, zoals Jim Carey in Dumb and Dumber al zei: “So you're telling me there is a chance?”.

Denken in waarschijnlijkheden

Toen ik in 2017 begon met het kopen van bitcoin, stond de prijs op zo'n $2.000. En ook toen waren er mensen die extreme voorspellingen deden. De prijs van een enkele bitcoin zou binnen enkele jaren naar minimaal $100.000 gaan.

Even serieus: een investering die 50x in prijs zou toenemen binnen enkele jaren, terwijl ik al blij was met 10% rendement per jaar op mijn aandelen. Ik kon er met mijn lineaire brein niet in mee.

Het lag te ver van mijn eigen werkelijkheid af. Immers, de grootste stijging van een investering die ik tot dan toe had meegemaakt was een verdubbeling (dus: 2x) van de prijs. Dat was al iets waar ik nog weken erna van in dromenland verkeerde. Dus om te geloven dat een investering 50x meer waard zou worden in enkele jaren, was gewoonweg niet mogelijk.

Nu, vier jaar later, staat de prijs van een bitcoin alweer rond de $50.000. En is daarmee 25x in prijs toegenomen sinds die dag in 2017. Nog niet de $100.000 die er in 2017 werd voorspeld, maar ook weer niet zo onmogelijk als het toen leek. En vele malen hoger dan ik toen voor mogelijk had kunnen houden.

Moet ik in de toekomst dan maar in alle voorspellingen gaan geloven en hierop mijn strategie baseren? Nee, ik denk het niet. Want, had ik geluisterd naar de waarzeggers in 2017, dan had ik al mijn geld in bitcoin gestort. En waarschijnlijk geen enkele nacht meer kunnen slapen. Want bij extreme voorspellingen hoort ook een extreme achtbaan van volatiliteit en bijbehorende emoties.

Kleine kans: kleine investering

De ups en downs waren misschien nog prima uit te zingen, wanneer ik een klein beetje van mijn vermogen in bitcoin had belegd. Maar als ALLES op het spel had gestaan, was ik gierend gek geworden. Dan had ik hoogstwaarschijnlijk in 2018, tijdens de crypto crash, alles in paniek verkocht en nooit meer willen investeren.

In plaats daarvan heb ik me destijds afgevraagd:

“Wat als dit waar blijkt te worden in de toekomst. Kan ik het mezelf dan veroorloven om hier helemaal niets mee te doen, omdat het gewoonweg te ver van mijn werkelijkheid ligt? Of kan ik meedoen en net genoeg investeren om er niet wakker van te hoeven liggen?”

En dat heb ik gedaan. Gelukkig maar! En zo doe ik het op dit moment nog steeds.

Ik handel persoonlijk niet in waarheden en onwaarheden. Niet in binaire uitkomsten. Maar juist wel in waarschijnlijkheden. En daar pas ik mijn allocaties binnen mijn portfolio op aan. Heeft iets een kleine kans om te slagen, met een mogelijkheid om tot enorme winsten te leiden, dan investeer ik klein. Heeft iets daarentegen, gaandeweg, een grotere kans van slagen dan voorheen: dan investeer ik een beetje meer.

Flexibel blijven in het aanpassen van mijn plan

Ze zeggen dat de beste investeerders continu hun overtuigingen en kansberekeningen aanpassen aan de werkelijkheid. En dat doe ik dus ook. Ik heb het ook doorgaans nog best vaak mis. Dan nemen de emoties en overtuigingen het over en investeer ik op basis daarvan te veel geld. In zo'n geval draai ik mijn beslissing dan later weer terug, omdat ik me er onprettig bij voel.

Dat is geen kwestie van dommigheid of slimmigheid. Dat is voor mij noodzakelijk om te ervaren wat het met me doet. Wanneer ik “invested” ben, maak ik prijsschommelingen heel anders mee dan wanneer ik vooraf in mijn hoofd een kansberekening maak.

Wat mij betreft is de grootste belemmering van een investeerder dan ook niet dat deze gelijk of ongelijk heeft of moet hebben. De grootste belemmering is wat mij betreft, in mijn eigen geval, dat ik oude overtuigingen niet gaandeweg even onder de microscoop leg. Want wat jaren geleden een kleine kans van slagen had, kan inmiddels een veel grotere kans hebben. Uit principe mijn mening niet willen veranderen, heeft me in het verleden – op meerdere vlakken – heel wat geld en stress gekost.

PlanB en het Stock-to-Flow model

PlanB, die op twitter bekendheid heeft gekregen om zijn Stock-to-Flow model, komt met modelberekeningen die een prijs van $100.000 tot $250.000 voorspellen in de komende 12 maanden. En verderop in zijn model is te zien dat de prijs per bitcoin de 1 miljoen dollar kan gaan halen.

Zowel Fidelity als PlanB baseren hun prijsvoorspellingen dus op meer dan alleen hoopvolle meningen.

En toch geeft al deze data nog steeds geen zekerheid voor de toekomst. Maar, het kan wel degelijk meer validiteit geven aan de toekomstige verwachtingen. En het is al bijna te bizar om te zeggen: een prijs van $250.000 klinkt al realistischer dan die van 1 miljard of 1 miljoen. Dat alleen al, zou een 5x in prijs zijn. Iets wat voor velen al levens-veranderend zou kunnen zijn.

Hoe ziet de wereld er straks uit?

Wat mij betreft kun je de prijs van bitcoin niet los zien van z'n omgeving. Want, hoe ziet de wereld eruit als bitcoin 1 miljoen of 1 miljard dollar waard is? Kost een brood dan ook $10.000 dollar?

Kijk naar landen als Venezuela of Zimbabwe. Daar hebben ze hyperinflatie, waardoor het geld zo goed als waardeloos is geworden. Ze moeten er met koffers briefgeld naar de supermarkt.

Dus ook al zou een bitcoin heel veel meer waard worden, dan zou het kunnen zijn dat dit is omdat de waarde van euro's en dollars extreem is gedaald tegen die tijd. En alle prijzen van alle goederen en diensten hiermee extreem zijn gestegen.

Dat is geen wereld waar je misschien in wilt leven, want dit gaat enorme problemen met zich meebrengen. En toch, toch is dit ook een reden voor mij om tenminste iets in bitcoin te investeren. Om ervoor te zorgen dat in zo'n extreme situatie ik gewoonweg mijn koopkracht zou kunnen behouden. De kans op hyperinflatie is wat mij betreft niet groot, maar ook weer niet “nul procent”.

Gaat bitcoin naar 1 miljard dollar?

Ik denk zelf dat de kans heel klein is. Moet ik daarom dit soort voorspellingen als waanzin van de hand doen en niet investeren? Nee. Moet ik daarentegen dan maar all-in gaan? Ook niet.

Ik geef het de kans om zich te ontwikkelen en neem persoonlijk een positie in die gebaseerd is op mijn eigen risico-tolerantie. Een kleinere positie dan mijn emotionele brein zou willen. Een grotere positie dan wellicht mijn rationele brein zou willen.

Gratis en meteen inspiratie krijgen?

Je krijgt direct toegang tot alle DLT Free artikelen én je ontvangt wekelijks een waardevolle nieuwsbrief. Volledig gratis.
Geweldig! Controleer je inbox en klik op de link om je abonnement te bevestigen.
Fout! Voer een geldig e-mailadres in