Startups verwachten moeilijkere tijden

Twan
Twan

Inhoudsopgave

Ik schreef al een aantal keer op Twitter dat het me opviel dat er ineens heel veel mails binnenkwamen van startups, die nieuwe financieringsrondes aankondigden. Nu is een dergelijk type mail heel vaak een goed teken, omdat hiermee vaak de waardering omhoog gaat en dus ook mijn investering. 

Maar in dit geval gaf het me geen goed, maar juist een slecht gevoel. 

Nieuwe ronde = nieuwe kansen?

Ik investeer nu ruim 7 jaar in startups en het is normaal om eens in de maand of om de twee weken een mail te ontvangen over een nieuwe ronde van een startup waar ik in geïnvesteerd heb.

Maar ineens begon het aantal mails toe te nemen met allemaal dezelfde soort titel: “Invest again in X”. Ik kreeg er soms wel 2 per dag. Dat begon op te vallen.

Bron: CNBC

Het lijkt allemaal begonnen te zijn met een mail van de bekende startup-incubator Y Combinator.

Y Combinator is een Amerikaanse incubator die in maart 2005 is opgericht. Het bedrijf biedt durfkapitaal voor startende ondernemingen, ook wel start-ups genoemd.

In hun e-mail aan startups verkondigden ze dat het raadzaam zou zijn om te zorgen voor meer cash, via het ophalen van nieuw geld en het snijden in kosten. Alles wat er maar voor zou kunnen zorgen om de oorlogskas goed genoeg te spekken, om de moeilijke tijden (die komen gaan) te kunnen overbruggen.

Overleven

Logisch, helemaal logisch. Als startup wil je natuurlijk overleven, zodat je aan de andere kant van een mogelijke recessie gewoon door kunt. En niet je goede idee gedag moet zeggen en de tent moet sluiten, omdat het geld vroegtijdig op is.

En dus zorgen startups voor genoeg “runway”: geld om de rekeningen te kunnen betalen, totdat er winst gemaakt gaat worden.

Een vloedgolf aan mails

Dat zie je nu gebeuren. Was het aantal mails al opvallend frequent in de weken voor 20 mei, dat is het nu HELEMAAL. Elke dag ontvang ik nu mails met “this is your chance to invest again”.

En gezien de e-mail van Y Combinator en het nieuws dat zich razendsnel verspreidt, ben ik persoonlijk veel kritischer op mijn startup portfolio. Ja, sommige bedrijfjes zullen met extra cash kunnen overleven. 

Maar er zitten er ook velen bij die, zelfs met een extra kapitaal-injectie, gewoonweg kapot zullen gaan in een recessie. En investeer je daar nu opnieuw in, dan kan het heel goed zijn dat je puur hun kas aan het spekken bent. Weggegooid geld dus.

Verkopen binnen mijn startup portfolio

Ook ben ik in voorgaande maanden wat van mijn startup-portfolio gaan verkopen. Waar dat mogelijk is dan, want niet ieder platform biedt een exit-functionaliteit aan. In de vorm van een Secondary Market. Maar waar dat kan, verkoop ik hier en daar wat.

Zo lang er nog geld aan de zijlijn en op de bankrekening van beleggers staat, is er nog liquiditeit om uit te stappen. Zodra dat opdroogt, zullen veel startups het niet lang overleven. 

Tijd voor kwaliteit en niet voor kwantiteit.

It's only when the tide goes out that you learn who has been swimming naked

Twan Twitter

Investeert volgens zijn eigen “BIG” strategie, die bestaat uit drie elementen: bescherming, inkomen en groei. Belegt sinds 2006, schrijft en praat erover sinds 2019.