Ligt de ergste inflatie al achter ons?

Ligt de ergste inflatie al achter ons?

Twee jaar geleden las je overal berichten in het nieuws over dat de inflatie wel mee zou vallen. Dat de gevolgen van het massaal printen van nieuw geld – tijdens de corona periode – niet zo erg zou zijn als sommige contraire denkers claimden.

Maar we hebben gezien wat er de afgelopen jaren van gekomen is. De Centrale Banken zeiden dat “inflation is transitory”. Het zou niet zo’n vaart lopen. En dus herhaalden vele beleggers hetzelfde riedeltje: “de doemdenkers hebben het weer eens mis”.

Maar we zijn van “het valt wel mee”, naar “het valt niet mee” gegaan. Sterker nog, zelfs de Minister van Financiën in Amerika (Janet Yellen) kwam deze week met een video-boodschap naar buiten dat ze een verkeerde inschatting heeft gemaakt, met betrekking tot de inflatie. 

Dat zal er alles mee te maken hebben dat er nu heel wat druk komt vanuit de bevolking, die ineens twee keer zoveel moet betalen voor een liter benzine. En voedselprijzen die alsmaar blijven stijgen. De gewone burger heeft het moeilijk en merkt het in de portemonnee. En niet alleen in Amerika. Ook in Europa en bijvoorbeeld Zuid-Amerika zijn de cijfers nog altijd om te huilen.

Van 2% naar 8% naar ??%

Waar we vroeger nog “blij” konden zijn met een inflatie van 2%, ligt het cijfer nu wereldwijd gemiddeld dichter tegen de 8% inflatie. Energieprijzen, voedsel, tweedehands auto’s… noem het maar op. Alles is duurder.

Tel daarbij de vele problemen op die er in de supply chains zijn (chip-tekorten, gesloten havens, grondstof-tekorten etc) en je kunt je voorstellen dat het er slecht uitziet voor de prijzen van goederen en diensten die we allemaal willen en moeten afnemen om te (over)leven.

Maar….maar….maar….

Waar een paar jaar geleden nog stellig ontkend werd dat we een groeiend inflatie-probleem zouden krijgen, is inmiddels van die ontkenning geen sprake meer. 

En meestal (niet altijd) wanneer dit een algemeen bekend en geaccepteerd fenomeen is, zitten we op of dichtbij de piek. Markten prijzen vaak het nieuws al in. Wanneer iedereen over dezelfde informatie beschikt, houdt iedereen er dus ook al rekening mee.

Want zodra de kapper, taxi-chauffeur, advocaat, politicus en de econoom allemaal hetzelfde zeggen, dan heeft de informatie alle lagen van de bevolking bereikt. 

En juist dan gebeurt het tegenovergestelde

Nu zeg ik niet dat het de komende tijd allemaal ineens goedkoper gaat worden. Het kan zomaar nog even door blijven modderen of verder stijgen. Maar ik houd het best voor mogelijk dat we wel eens het ergste qua inflatie achter de rug hebben en dat we over een jaar tegen lagere cijfers aankijken.

Zodra mensen minder uit gaan geven, vanwege de hoge prijzen, ontstaat er minder vraag. Zodra er weer wat ruimte komt in de supply chains, ontstaat er weer meer aanbod. En dan krijg je dalende prijzen.

En neem daarbij ook even mee dat dalende koersen op de beurzen, voor veel beleggers betekent dat ze gewoonweg minder geld hebben om aan luxe uit te geven. En met stijgende rentes, wordt het lastiger om goedkoop te lenen. Dat drukt ook weer de prijzen van bestaande goederen en diensten.

Maar, de vraag is dan: hoeveel lager? Gaan we uitkomen op 5%? Of terug naar het historisch gemiddelde van zo rond de 2%?

Niemand weet het natuurlijk. Ook ik niet. Verre van. De dynamiek van de gehele economische machine zal het uiteindelijk moeten gaan bepalen.

Minder inflatie of zelfs deflatie

Mochten we de piek van de inflatie gehad hebben, dan kun je er rekening mee houden dat we een periode van minder sterk oplopende prijzen tegemoet gaan. Zowel in goederen, diensten, huizen als in aandelenkoersen.

Mits natuurlijk de Centrale Banken niet ineens hun beleid gaan draaien naar wat we tussen 2010 en 2022 hebben gezien. Maar ook hierover zullen vast en zeker weer berichten naar buiten komen, die nog niet ingeprijsd zijn en waar de kapper en taxi-chauffeur het voorlopig nog niet over zullen hebben.

Doe er je voordeel mee, denk wat meer contrair en geloof niet alles wat je op het nieuws ziet en in de kranten leest. Want dat zijn meestal de berichten aan het eind van het staartje. Het einde van een trend. 

Schreeuwt iedereen dat hoge inflatie onzin is? Ga er maar vanuit dat het gaat stijgen. Roepen ze dat we nooit meer een recessie gaan zien? Brace for impact! Denkt iedereen dat de schappen straks leeg zullen zijn? Dan zal er vast nog genoeg wc-papier liggen.

Het gaat om het vroeg herkennen van een nieuwe trend: daar ligt jouw voordeel, jouw alpha! Doe je dat niet, dan hol je feitelijk gewoonweg achter de kudde aan en ben je overal te laat. Of zoals dat zo mooi gezegd wordt:

“Wie altijd maar achter de kudde aan hobbelt, loopt continu in de stront”

Gratis en meteen inspiratie krijgen?

Je krijgt direct toegang tot alle DLT Free artikelen én je ontvangt wekelijks een waardevolle nieuwsbrief. Volledig gratis.
Geweldig! Controleer je inbox en klik op de link om je abonnement te bevestigen.
Fout! Voer een geldig e-mailadres in