Is er een bankrun gaande bij Celsius Network?

Is er een bankrun gaande bij Celsius Network?

Er gingen de laatste weken geruchten dat Celsius Network niet genoeg reserves zou hebben om alle klanten hun geld terug te geven, mocht iedereen besluiten om hun crypto op te nemen.

Nu doen er altijd wel meer geruchten de ronde in crypto-land de laatste jaren, maar deze geruchten over Celsius Network werden o.a. verspreid door Twitteraars en Youtubers met heel veel volgers.

En dus zorgde dit niet alleen voor een versterking van het verhaal, maar ook voor heel wat outflows uit het Celsius netwerk. Ondanks alle pogingen om de FUD (Fear, Uncertainty & Doubt) tegen te gaan, gaat het als een lopend vuurtje. Veel klanten werden zenuwachtig en wilden het zekere voor het onzekere nemen, door hun crypto ergens anders veilig te stellen.

Alex Machinsky, CEO van Celsius Network, heeft als antwoord hierop enorm veel werk verzet om via allerlei podcasts uit te leggen dat deze geruchten op weinig waarheid berusten. Hij zei verder dat het een georganiseerde aanval is van zijn concurrenten, omdat zij de hete adem van Celsius in hun nek zouden voelen.

Celsius Network is snel uitgegroeid tot een van de grootste crypto-lending bedrijven ter wereld. Klanten kunnen hier hun crypto stallen voor rente. Celsius kan die rente uitbetalen, door veel van het gestorte kapitaal aan het werk te zetten. Ze lenen onder andere jouw crypto uit aan bedrijven, instellingen, hedge funds etc. Tegen hoge rentes. En die rente wordt zodoende weer uitbetaald aan de klant.

Tot nu toe maakte ik me niet echt zorgen. Geruchten zijn geruchten en Celsius is wel wat gewend. Er is sinds 2017 nog geen rente-betaling (elke maandag) overgeslagen, ze hebben meerdere diepe crashes zonder problemen overleefd en ook zijn ze enorm transparant over wat ze doen met het geld. Daarbij hebben ze recentelijk nog 750 miljoen dollar opgehaald van grote investeerders, dus de kas is goed gespekt en er is vertrouwen vanuit grote institutionele beleggers.

Bankrun?

Maar vanmorgen fronste ik toch eventjes, toen in mijn e-mail het volgende bericht verscheen:

“We are writing with a very important message for our community.

Due to extreme market conditions, today we are announcing that Celsius is pausing all withdrawals, Swap, and transfers between accounts. We are taking this action today to put Celsius in a better position to honor, over time, its withdrawal obligations. 

Acting in the interest of our community is our top priority. In service of that commitment and to adhere to our risk management framework, we have activated a clause in our Terms of Use that will allow for this process to take place. Celsius has valuable assets and we are working diligently to meet our obligations. “

Het volledige persbericht vind je hier.

Het lijkt er dus op dat er een bankrun gaande is bij Celsius Network. Ik denk persoonlijk niet dat ze te weinig geld hebben om alle mensen hun crypto op te laten nemen. 

Maar Celsius heeft veel van hun Assets Under Management (AUM) aan het werk staan. Met andere woorden: veel van de fondsen staat uitgeleend en moet tijdens een bankrun haastig door Celsius weer teruggehaald worden om aan alle verplichtingen (opnames) te kunnen voldoen.

En dat is denk ik wat er nu aan de hand is. Niet zozeer (maar ik kan het mis hebben) dat Celsius de fondsen niet kan terugbetalen en klanten hun geld dus kwijt zouden zijn, maar dat de fondsen eerst teruggehaald moeten worden. En dat kost tijd. En daarom bevriezen ze de opnames tijdelijk, om orde op zaken te stellen. Althans, dat is mijn korte analyse.

Maar een bericht als bovenstaande zorgt natuurlijk voor nog meer paniek. Want wat als straks de opnames weer mogelijk zijn en de “freeze” eraf gehaald wordt. Dan zullen er waarschijnlijk HEEL veel meer mensen alsnog hun geld opnemen. Gesterkt door de geruchten, de actie van Celsius en de paniek plus onzekerheid die nu elkaar versterken.

Andere platformen

Nu zijn er natuurlijk nog andere platformen. En daar lijkt vooralsnog niets aan de hand. Het lijkt zich te concentreren op en rondom Celsius Network. Maar, ik sluit niet uit dat mensen ook gaan twijfelen over hun crypto op andere lending-platformen. Zoals Coinloan, Nexo, Voyager en noem ze maar op. 

Dit krijgt zoveel pers dat het me sterk lijkt dat dit geen olievlek wordt die zich in rap tempo gaat verspreiden. En tel daarbij de dalende crypto-koersen op en je hebt een recept voor (tijdelijke) drama.

Wat ik doe

Tsja, wat kun je doen? Anders dan rustig blijven en de situatie in de gaten houden. Opnemen kan voorlopig niet.

Maar ik heb voor de zekerheid wel alvast wat van mijn crypto bij andere platformen weggehaald. Niet volledig, maar ik wil mijn exposure voor deze mogelijke olievlek toch even beperken.

Want, geruchten hoeven niet waar te zijn. Ze hoeven alleen maar de paniek te versterken. En zodra de waarheid boven tafel komt, is het kwaad vaak al geschied. En dat wil ik zoveel mogelijk voor zijn.

Investeren in crypto is risicovol en jouw crypto uitlenen voegt daar nog een bak risico aan toe. Daar moeten we ons allemaal bewust van zijn. En misschien is dit voor velen wel een wake-up-call, dat er simpelweg teveel risico in zit om nog goed te kunnen slapen.

Voor wat het waard is: beperk je risico waar dat nu nog kan, blijf rustig en laat je vooral niet meeslepen in het drama. Angst is een hele slechte raadgever.

Gratis en meteen inspiratie krijgen?

Je krijgt direct toegang tot alle DLT Free artikelen én je ontvangt wekelijks een waardevolle nieuwsbrief. Volledig gratis.
Geweldig! Controleer je inbox en klik op de link om je abonnement te bevestigen.
Fout! Voer een geldig e-mailadres in